Κόσμος
Τρίτη, 29 Απριλίου 2003 13:28

Ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ του Αμπού Μάζεν ζήτησε ο Αραφάτ

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ κάλεσε σήμερα την παλαιστινιακή Βουλή, να επικυρώσει τον διορισμό του εντολοδόχου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς και της κυβέρνησής του.

Το υπουργικό συμβούλιο του Αμπάς, το οποίο τίθεται αυτή την ώρα υπό την κρίση του παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, περιλαμβάνει τόσο συμμάχους όσο και επικριτές του Παλαιστινίου προέδρου και αποτελεί προϊόν έντονων διεθνών και εσωτερικών πιέσεων προς τον Αραφάτ, να εκχωρήσει ένα μέρος των εξουσιών του για να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

«Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο αδελφικός και ισόβιος φίλος μου Αμπού Μάζεν», είπε ο Αραφάτ απευθυνόμενος στους Παλαιστινίους βουλευτές, κατά την έκτακτη αυτή συνεδρίαση και έχοντας στο πλευρό του τον νέο πρωθυπουργό με τον οποίο είχαν εισέλθει μαζί στην αίθουσα των συνεδριάσεων, σε μία επίδειξη ενότητας.

Στην έκτακτη αυτή συνεδρίαση του παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου είναι παρόντες 75 βουλευτές σε σύνολο 85.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει, ότι, μετά την επικύρωση του διορισμού της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης θα δημοσιοποιήσουν τον πολυαναμενόμενο «οδικό χάρτη» του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσίας, ΟΗΕ) για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005.