Εντός 10 ημερών θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους οι δύο ομάδες εργασίας «σοφών» τις οποίες συνέστησε ο πρόεδρος της Ιταλίας με σκοπό την άρση του πολιτικού αδιεξόδου.
Εντός 10 ημερών θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους οι δύο ομάδες εργασίας «σοφών» τις οποίες συνέστησε ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, με σκοπό την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα.
Την ανακοίνωση έκανε την Τρίτη η ίδια η προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας.
«Η ενδεδειγμένη διάρκεια εργασιών των δύο ομάδων είναι μεταξύ οκτώ και 10 ημερών», αναφέρεται σε επίσημη δήλωση του κ. Ναπολιτάνο στον ιστότοπο της ιταλικής Προεδρίας.
Οι δύο ομάδες, οι οποίες ήδη έχουν λάβει το προσωνύμιο των «σοφών του Ναπολιτάνο», θα αναζητήσουν κοινό τόπο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων σε ζητήματα οικονομίας και θεσμών, με την ελπίδα να βοηθήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης.
Η Ιταλία βρίσκεται σε κατάσταση ουσιαστικής ακυβερνησίας μετά τις εκλογές της 24ης – 25ης Φεβρουαρίου, όπου η Κεντροαριστερά απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όχι όμως και στη Γερουσία.
Στις δύο ομάδες συμμετέχουν βουλευτές της Κεντροαριστεράς, της Κεντροδεξιάς, του Κέντρου, καθώς και νομικοί, οικονομολόγοι και συνταγματολόγοι.
Σκεπτικισμός στις πολιτικές δυνάμεις
Από τις πολιτικές δυνάμεις πάντως έχει αρχίσει να εκφράζεται ήδη έντονος σκεπτικισμός για τις προοπτικές του εγχειρήματος.
«Η λύση των δύο επιτροπών σοφών μπορεί και να είναι χρήσιμη, αλλά δεν είναι σε θέση σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το κοινοβούλιο, το οποίο αποτελεί τον χώρο όπου λαμβάνονται οι όποιες συγκεκριμένες αποφάσεις», είχε δηλώσει την Κυριακή ο δεύτερος τη τάξει του Δημοκρατικού Κόμματος, πυρήνα της κεντροαριστερής συμμαχίας, Ντάριο Φραντσεσκίνι.
Από την πλευρά του, το κόμμα «Λαός της Ελευθερίας» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, άξονας της Κεντροδεξιάς, πήρε ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις από την όλη πρωτοβουλία.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπάθησε να δώσει μια αναβολή στο όλο πρόβλημα, αλλά δεν νομίζω ότι η πρωτοβουλία του θα αλλάξει τους γενικότερους όρους του προβλήματος», ανέφερε ο πρόεδρος της ομάδας του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Ρενάτο Μπρουνέτα.
Το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο, από την πλευρά του, κάνει λόγο για ανάγκη πλήρους λειτουργίας του κοινοβουλίου, σε αντίθεση με «αχρείαστους οικιακούς βοηθούς της Δημοκρατίας», όπως χαρακτήρισε έμμεσα ο κ. Γκρίλο τους συμμετέχοντες στις ομάδες εργασίας.
Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ