Πολιτική
Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 14:55

Κ. Μαρκόπουλος: Αδικαιολόγητα ακριβό το φυσικό αέριο για τις επιχειρήσεις

«Υπερβολικά ακριβό» είναι σύμφωνα με τον ανεξάρτητο βουλευτή, Κ. Μαρκόπουλο, το φυσικό αέριο για τις επιχειρήσεις στη χώρα μας.

«Υπερβολικά ακριβό» είναι σύμφωνα με τον ανεξάρτητο βουλευτή, Κ. Μαρκόπουλο, το φυσικό αέριο για τις επιχειρήσεις στη χώρα μας.

Όπως καταγγέλλει ο βουλευτής σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Ανάπτυξης, το κόστος του φυσικού αερίου στη χώρα μας φτάνει ακόμα και το 30 ή 40% του συνολικού κόστους ορισμένων κλάδων της ελληνικής βιομηχανίας με την αγορά αυτού έως και 40% ακριβότερη από εκείνη που απολαμβάνουν οι ανταγωνίστριες γειτονικές χώρες.

Συγκεκριμένα, εξηγεί ο βουλευτής, κατόπιν τις δραματικής μείωσης των τιμολογίων στη Βουλγαρία (κατά 22%) στο τέλος του προηγούμενου έτους, η Ελλάδα έχει καταστεί η χώρα με τα πλέον επιβαρυμένα τιμολόγια για τους βιομηχανικούς καταναλωτές, με το κόστος της μεγαβατώρας να είναι 55% υψηλότερο από αυτό της Βουλγαρίας.

Τα αίτια της «άδικης τιμολόγησης» είναι σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο τρία:

  • Πρώτον, οι μεσάζοντες, φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, που πλουτίζουν από την κερδοφόρο διαμεσολάβηση τους μεταξύ του ρωσικού ενεργειακού κυκλώματος και του τελικού αποδέκτη, κράτους – καταναλωτή για την πώληση φυσικού αερίου.
  • Δεύτερον, η μη διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση της απαλοιφής όρων στις σχετικές συμβάσεις, όπως αυτός της «ρήτρας προορισμού», όπου ο εν Ελλάδι χρήστης δεν δύναται να αγοράσει φυσικό αέριο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πιο συγκεκριμένα την γειτονική Βουλγαρία, που θεωρητικά θα μπορούσε να προβεί σε πωλήσεις επί ελληνικού εδάφους.
  • Τρίτον, η αντιαναπτυξιακή πολιτική υψηλής φορολόγησης του ελληνικού κράτους στον ενεργειακό τομέα.

 Ο κ. Μαρκόπουλος ερωτά τον αρμόδιο υπουργό εάν έχουν θεσμοθετηθεί οι σχετικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα επιβλέπουν τους πάροχους και την υπογραφή των συμβάσεων με αυτούς.

Ζητεί επίσης να ενημερωθεί η Βουλή για «το πώς το υπουργείο Ανάπτυξης εξασφάλισε τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου, των ιδιωτών καταναλωτών και των ελληνικών επιχειρήσεων, όταν η χώρα μας εμφανίζεται να κατέχει τα πρωτεία της ακρίβειας των τιμολογίων φυσικού αερίου σε όλη την Ε.Ε.».