Πολιτική
Τρίτη, 29 Απριλίου 2003 18:31

Aνεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (29/04/2003) Μέρος 2/4

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκονται:

1. Ιατροδικαστική έκθεση του ιατροδικαστή Μπούρδα για σωματικές κακώσεις στο Ασκληπιείο Βούλας για τον Παναγιώτου Κωνσταντίνο.

2. Πιστοποιητικό νοσηλείας Παναγιώτου Κωνσταντίνου.

3. Έκθεση αυτοψίας και κατασχέσεως.

4. Έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης.

5. Δελτίο παραλαβής – παράδοσης.

6. Έκθεση παράδοσης και κατάσχεσης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αναγνώσθηκε η ιατροδικαστική έκθεση του ιατροδικαστή Μπούρδα για σωματικές κακώσεις στο Ασκληπιείο Βούλας. Κατά πληροφορίες ο ανωτέρω νοσηλεύτηκε μη ευρεθείς εκεί σήμερον. Ο Παναγιώτου Κωνσταντίνος. Γι’ αυτόν διαβάζω. Αυτή ανεγνώσθη.

Να δούμε το πιστοποιητικό νοσηλείας. Πάει σαν πακέτο με τούτο εδώ. Αφού δεν τον βρήκαν, θα διαβάσουμε αυτό.

«Στον Παναγιώτου Κωνσταντίνο που νοσηλεύτηκε από 2.5.2001 – 16.5.2001. 14 μέρες. Διαμπερές τραύμα από πυροβόλο όπλο στην περιοχή του δεξιού γόνατος. Ένα τραύμα στην οπισθία επιφάνεια της μεσότητος της δεξιάς κνήμης κατά το όλο πρόσθιο στο κάτω έσω πόλο της επιγονατίδος. Παρουσιάζει κάταγμα στο άνω μέρος της περόνης, περονιαίο νεύρο, κάταγμα στο τριτημόριο της κνήμης. Υποβλήθηκε σε συντηρητική αγωγή. Εξήλθε με οδηγίες για παρακολούθηση στα εξωτερικά ιατρεία. Συνεστήθη 3 μήνες αναρρωτική άδεια›.

Αυτό είναι το πιστοποιητικό νοσηλείας. Αυτό είναι στον ΟΤΕ Πειραιά. Επίσης επιδείχτηκαν οι φωτογραφίες, πως είναι ο χώρος. Αυτά θα τα κρατήσουμε όταν θα έρθουν οι μάρτυρες για να τους τα δείχνουμε και θα τα δούμε όλοι. Ληστεία ΟΤΕ Πατησίων.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Αθανάσιος Σαγανάς. Απών. Σαράντος Λαλιώτης. Απών. Νικηφόρος Ξυδάκης. Απών. Τι προτείνετε γι’ αυτούς κ. Εισαγγελεύ;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Βιαία προσαγωγή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όσοι δεν εκλήθησαν θα κληθούν. Σιγά μη έφεραν και κανέναν βιαίως εδώ πέρα. Ένα τηλέφωνο τους κάνουν και έρχονται. Σιγά το βιαία. Ένα έγγραφο έχουμε μόνο εδώ. Ένα έγγραφο είναι όλο κι όλο.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκεται:

1. Έκθεση εργαστηριακής εξέτασης πραγματογνωμοσύνης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατά συναυτουργία είναι, με πιστόλι κατά υπαλλήλου WACHEN HUT και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά αυτού. Προχωράμε.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκεται:

1. Έκθεση παραδόσεως και κατασχέσεως και απόδοσης κατασχεθέντων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και οι φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν εκεί αυτοκίνητο με σπασμένα τζάμια κλπ. Θα τα δείτε όταν θα έρθουν και οι μάρτυρες. Θα τα δούμε πιο καλά μάλλον.

Ο κ. Λαλιώτης δεν έχει ανευρεθεί. Διατάσσεται λοιπόν η κλήτευση του κ. Λαλιώτη. Είναι αυτός που φέρεται ότι έχει τραυματιστεί; Είναι αυτός κατά του οποίου η ανθρωποκτονία και δεν τον έχουν καλέσει; Διατάσσουμε λοιπόν κλήτευση. Κύριε Εισαγγελεύ τι λέτε; Και βίαια προσαγωγή. Κλήτευση του κ. Λαλιώτη, βιαία προσαγωγή των άλλων δύο.

Πάμε στην κλοπή Συκουρίου τώρα.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Το πρόβλημα είναι τι θα γίνει μετά. Δεν έχουμε φέρει άλλες δικογραφίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά, θα διαβάζουμε τα έγγραφα. Δεν μπορούμε να χάσουμε μέρες. Καταλαβαίνετε;

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Συμφωνούμε, αλλά εμείς είμαστε εδώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είσαστε, ωραία, εδώ, θα σας τα δίνω εγώ τα χαρτιά.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Η Πολιτική Αγωγή λείπουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶στε τους να μην είναι αυτοί. Τους είπε κανένας να μην είναι εδώ πέρα; Να μην έρθουν ποτέ. Για την Πολιτική Αγωγή δεν με πολυενδιαφέρει αν θα έρχονται. Αν θέλουν, να έρχονται. Όπως ξέρετε δεν είναι και λόγος ούτε αναβολής της δίκης η απουσία της Πολιτικής Αγωγής. Αφού τα ξέρετε καλύτερα από μένα.

Εκείνοι που δεν θέλουν να έρθουν θα τους πάρω εγώ με το ζόρι; Εσείς πολύ καλά κάνατε και είστε και ό,τι θέλετε θα ζητάτε από το Δικαστήριο κλπ. Και μάλιστα είστε ο μόνος που είχατε την ομόθυμη προς τον Πρόεδρο γιατί όλοι οι άλλοι βλέπω ότι ? Δεν πρέπει να τον τιμήσω ιδιαιτέρως; Και ο κ. Σταμούλης τα άφησε όλα. Ορίστε εδώ είναι. Όλα τα άφησε.

Διότι όπως καταλαβαίνετε υπάρχει κάποια ευθύνη εδώ πέρα για τούτη την υπόθεση. Πρέπει να προχωράει. Δεν μπορώ να λέω ότι long weekend κλπ. Είναι ωραία ξέρετε. Κι εγώ πέρασα ωραία όπως κι εσείς. Όχι και πάρα πολύ βέβαια όπως πέρναγα άλλες χρονιές. Δεν πειράζει όμως. Εύχομαι σε όλους να περάσουμε ωραία του χρόνου.

Ο κ. Μποζίκας. Απών. Ο κ. Φάκος. Απών. Ο κ. Τσιώμος. Απών. Έχουν κληθεί. Ο κ. Τσιώμος είναι ο τελευταίος.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Υπάρχει βεβαίωση ότι έφυγε από την Μονάδα, είναι άγνωστος ο κ. Μποζίκας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Μποζίκας είναι άγνωστος. Μπορούμε να τον αναγνώσουμε αν δεν έχει κανένας αντίρρηση. Ο κ. Μποζίκας που έχει κληθεί είναι άγνωστος. ¶γνωστη διεύθυνση σε στρατιωτικό μπορεί να νοηθεί; Μάλλον πρέπει να τον φέρουν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να το δούμε κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ νομίζω ότι πρέπει να καταβληθεί μία προσπάθεια. Δεν μιλάμε τώρα για άνθρωπο που κρύβεται. Μιλάμε για Αξιωματικό του Στρατού. Δεν εννοώ κανέναν, για όνομα του Θεού. Εγώ δεν θέλω καταρχήν όπως ξέρετε να προσβάλω κανέναν. Κι ένα αστείο που λέω καμιά φορά δεν έχει προσωπικές αιχμές και στο κοινωνικό μου περιβάλλον και πόσο μάλλον εδώ στο επάγγελμά μου. Κυρία Κούρτοβικ, μην μου αποδίδετε. Εδώ είναι οι άνθρωποι, ας πουν ότι μια στιγμή τους προσέβαλε ο Πρόεδρος σε κάτι. Ούτε υπαινιγμούς κάνω εγώ. Δεν κάνω υπαινιγμούς. Ότι έχω θα τα πω κατευθείαν και όπως τα έχω πει μέχρι τώρα σε μερικούς που έπρεπε να τα πω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι επαγγελματίας η κα Κούρτοβικ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλή επαγγελματίας. Μην την πειράζουμε κι αυτή, ας την αφήσουμε. Ο κ. Τσιώμος έχει κληθεί. Επομένως διατάσσουμε κλήτευση του πρώτου.

Σε αυτό το σημείο αναγιγνώσκεται:

1. Έκθεση αυτοψίας έρευνας και κατάσχεσης της οδού Μαυρικίου 12 και Χαριλάου Τρικούπη 156Β της Πταισματοδίκου Αθηνών Ανθούλας Πολίτου.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουν καμία σχέση αυτά εδώ;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Να υπάρχει αυτό το έγγραφο μέσα στην δικογραφία της υπόθεσης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για μένα είναι αναγνωστέο γι αυτό το διάβασα.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Για ποιο λόγο υπάρχει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω ότι δεν μας χρειάζεται άλλο. Το σταματάμε. Το θεωρούμε αναγνωστέο.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν είναι γιατί άκουσα κάτι που είπε ο κ. Εισαγγελεύς περί κενής γιάφκας. Τί σημαίνει αυτό; Γιατί έχουμε δει πολλές ασφαλίτικες σκευωρίες, μήπως πάει να γίνει και κάτι άλλο εδώ πέρα. Γιατί το είπατε αυτό κ. Εισαγγελέα περί κοινής γιάφκας; Από πού προκύπτει αυτό;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Τί εννοείτε; Υπάρχει στην δικογραφία κάτι περί κοινής γιάφκας; Κάνετε ανάκριση εδώ; Τί κάνετε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Κουφοντίνα, όταν έχω πει ορισμένα πράγματα ακούστε με κι εμένα. Δεν χρειάζεται τώρα να μην αφήνουμε να πέφτει και καρφίτσα κάτω. Είπατε δεν πρέπει να διαβαστεί, δεν χρειάζεται είναι άσχετο. Σταμάτησα κι εγώ να το διαβάζω. Τί άλλο να κάνουμε; Θα το λάβουμε υπόψη. Τί να αξιολογήσεις από αυτό; Αφού το έφερε ο κ. Εισαγγελεύς αναγνωστέο από κει και πέρα πάει τελείωσε αυτό. Τί να αξιολογήσουμε; Έχουμε κανένα αποτύπωμα κανενός από εδώ μέσα; Δεν έχουμε. Αν μας έλεγαν κάτι τέτοιο θα ψαχνόμασταν τώρα. Προχωράμε. ¶λλο χαρτί υπάρχει εδώ; Ένα έγγραφο του ΓΕΣ στο Συκούριο, το 141.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Σε αυτό το σημείο αναγιγνώσκεται:

1. Έκθεση για τα ανευρεθέντα ευρήματα-πειστήρια των οδών Πάτμου 84, Κάτω Πατήσια και Δαμάρεως 73, Παγκράτι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς θα προχωράμε κι αν τελειώσει η υπόθεση θα αρχίσουμε αγορεύσεις. Τα έγγραφα θα διαβάζουμε και ότι έγγραφο μας φέρνουν μετά θα τα διαβάσουμε άλλη μέρα.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια έγγραφα να διαβάσουμε; Τις δικογραφίες που δεν έχουν κληθεί σήμερα να εξεταστούν, που δεν έχουμε κανένα φάκελο, που δεν ξέρουμε κάτι, θα διαβάσουμε τα έγγραφα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα σας δώσω εγώ τον φάκελο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι ενστάσεις τώρα στα έγγραφα κ. Κούρτοβικ; Μόλις είπε ο κ. Κουφοντίνας «μην το διαβάζετε το άλλο› δεν τα παρατήσαμε; Ο σκοπός είναι να προχωρήσει λίγο η διαδικασία. Σας παρακαλώ πολύ.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να προχωρήσει αλλά το πρόβλημα δεν δημιουργείται από εμάς κ. Πρόεδρε. Το πρόβλημα δημιουργείται από την ημέρα που δεν έχουν έρθει οι μάρτυρες. Αν είχαν έρθει οι μάρτυρες δεν θα είχε δημιουργηθεί το πρόβλημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προκηρύξεις δεν έχουμε άλλες. Του Γερμανού Πρέσβη διαβάσαμε ένα υστερόγραφο. Στην υπόθεση Σόντερς είπαμε να την διαβάσουμε τότε που έχει κάποια άλλη αξία. ¶λλο είναι να πετάμε μία ρουκέτα για τον στέγη όπως λένε αυτοί ή όπως λέει η κατηγορία και άλλο είναι η άλλη του Σόντερς που αφορά εκείνη την πράξη. Ενώ τούτη εδώ παρεμπιπτόντως γι αυτό διαβάσαμε δυο κουβέντες. Θα σας δώσουμε τα δικά μας να τα διαβάσετε αλλά εμείς θα προχωράμε. Μην το συζητάτε καθόλου.

Εγώ θα προχωρήσω μέχρι το τέλος. Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Δεν μπορούμε να χάσουμε μια μέρα και να διακόψω και να έρθω εδώ για κοροϊδία. Ξέρετε μας παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Δεν μπορούμε να υπάρχουν άνθρωποι μέσα στην φυλακή κι εμείς να κάνουμε ωραίες και μακριές διακοπές. Δεν το λέει η συνείδησή μου. Δεν το λέει καθόλου η συνείδησή μου. Να κάνουμε weekend εμείς και τούτοι εδώ να είναι στην φυλακή. Όχι, έχω αγανακτήσει ορισμένες φορές. Δεν είπα τίποτα την περασμένη φορά και την Μ. Πέμπτη που την έδωσα κι εκεί με πόναγε. Όχι να χάνουμε μέρες. Να προχωράει η διαδικασία. Σας παρακαλώ πάρα πολύ δείξτε όλοι μία κατανόηση. Δεν είπαμε ότι θα σταματήσει η διαδικασία. Με συγχωρείτε πάρα πολύ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Προγραμματισμένα......

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το Δικαστήριο συμπονάει. Την πρώτη ημέρα που ήρθα εδώ είπα, να ξέρει ο καθένας τους ότι όταν δικάζω είναι σαν να κάθομαι εγώ εκεί και όπως θέλω να μου φέρνονται έτσι φέρομαι κι εγώ στους άλλους. Για όνομα του Θεού. Δεν κάνει δηλαδή να καθόμαστε να επιμηκύνουμε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, εμείς ήρθαμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπαμε ήρθατε αλλά μην μου φέρνετε προσκόμματα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να κάνουμε μία διαδικασία η οποία να αντιστοιχεί στην σοβαρότητα της υπόθεσης. Δεν αντιστοιχεί....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι πάρα πολύ ωραία. Εμείς την έχουμε χωρίσει για κάποιους λόγους εδώ μιας καλύτερης διαχείρισης, να μην έρχονται όλοι οι μάρτυρες όλη μέρα. Αλλά τα έγγραφα κι αν διαβαστούν μια μέρα τί πειράζει; Θα τα αξιολογήσετε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει ζήτημα συσχετισμού των καταθέσεων των μαρτύρων με το περιεχόμενο των εγγράφων, με το περιεχόμενο των προκηρύξεων. Πώς μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα όταν διαβάζουμε σήμερα την προκήρυξη......με τα έγγραφα του Ολλανδού Πρέσβη. Δεν γίνεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν θα έρθουν οι μάρτυρες θα κάνετε την αξιολόγησή σας και θα σας ακούσουμε με κάθε αγάπη. Δεν θέλω όμως να παρακωλύουμε ......

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν θέλουμε την αγάπη κ. Πρόεδρε, θέλουμε να κάνουμε μία διαδικασία που να είναι στοιχειωδώς αξιοπρεπής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι όχι στοιχειωδώς. Ετούτη η διαδικασία δεν απλώς στοιχειωδώς. Παραείναι αξιοπρεπής φοβάμαι και γι αυτό δεν προχωράμε. Παρακαλώ ακούστε και τον Πρόεδρε, κάτι ξέρει.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Νομίζετε ότι είναι πιο σημαντικό το να προχωρήσει η διαδικασία ή να προχωρήσει σωστά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το πιο σωστό είναι να προχωρήσει και να προχωρήσει και σωστά. Νομίζω κατά την δική μου κρίση προχωράει πάρα πολύ σωστά όταν διαβάζω τα έγγραφα τα οποία θα τα κάνετε χρήση και αξιολόγηση μαζί με τους μάρτυρες εσείς. Δεν είναι ανάγκη να λέμε για κάθε έγγραφο τώρα «ξέρεις λέει αυτό η ιατροδικαστική έκθεση κλπ› είναι άνευ αξίας αυτά. Προχωράμε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα έχουμε είτε ενστάσεις θέλουμε.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι θέλουν να τα λένε. Έχουμε ανθρώπους κρατούμενους εδώ πέρα κι εμείς θα τους λέμε «με την ησυχία μας› κι εμείς θα κάνουμε διακοπές; Τί λέτε κα Σωτηροπούλου εσείς; Πάρτε το λόγο και πείτε, πρέπει να προχωράει η διαδικασία ή δεν πρέπει;

Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε να τελειώσει. Πέστε το λοιπόν και στους άλλους να τα ακούσουν. Διότι καταλαβαίνετε πράγματα τα οποία έπρεπε εσείς να τα φωνάζετε να τα φωνάζω εγώ. Θέλω να προχωράει η διαδικασία χωρίς βλάβη καθόλου της ουσίας και της αλήθειας.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε κ. Πρόεδρε......

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας εκτιμώ ιδιαίτερα και ας είστε ενάντια με αυτά που λέω.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε πάρα πολύ. Το θέμα είναι να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει να την κάνουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα κάνετε την χρήση σας. Μα θα την κάνετε ωραία τη δουλειά σας.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι όπως γίνεται η διαδικασία αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να κάνω τη δουλειά μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την κάνετε πάρα πολύ ωραία.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω διαβάσει τις δικογραφίες αυτές. Τις διαβάζουμε κάθε μέρα κ. Πρόεδρε κι όταν φεύγουμε από δω δεν καθόμαστε.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα τί να κάνουμε τώρα; Πέστε μου εγώ κάθομαι;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω των ημερών που δεν ήρθαν οι μάρτυρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή δεν έρχονται οι μάρτυρες; Να τους τιμωρήσουμε κιόλας τους μάρτυρες.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ζητάω μία 10λεπτη διακοπή για προσωπικούς μου λόγους αν έχετε την καλοσύνη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διακοπή για 10΄λεπτά κι εγώ να σας δώσω τις δικογραφίες να τα δείτε τα έγγραφα. Πήγαινε τα βγάλεις πέρα με την Σωτηροπούλου τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Πράγματι είπαμε, εγώ τουλάχιστον έτσι το εννοούσα, οι μάρτυρες των εξής υποθέσεων θα είναι εδώ, για να μην υπάρχει συνωστισμός. Εάν δεν θέλετε να προχωρήσουμε, φυσικά μπορεί να έχετε αντίρρηση και εγώ δεν πρόκειται να κάνω χωρίς δικηγόρους την υπόθεση. Αλλά να ξέρετε ότι από αύριο θα λέω 30 επόμενες υποθέσεις και εσείς θα φέρνετε όλους τους φακέλους κι εγώ θα κάνω μια χαρά τη δουλειά μου. Έχω πάντα το αντίδοτο, όπως ξέρετε.

Διαλέξτε τι σας αρέσει. Πέστε: θέλετε να διαβάσουμε έγγραφα, ή θέλετε από αύριο να λέω «οι 30 επόμενες υποθέσεις›; Δικαίωμά μου είναι. Διαλέξτε. Σταθμίστε πως προχωράει ωραία η διαδικασία, να δείτε πως θα προχωρήσω. Δηλαδή εγώ θα εξαρτώμαι αν θα έρχονται οι μάρτυρες, ή αν δεν θα έρχονται, δεν θα προχωράει η διαδικασία και θα κάθομαι εδώ και σας βλέπω και θα με βλέπετε;

Μέχρι η κατηγορούμενη σηκώθηκε μόνη της και είπε «προχωράτε›. Τι να πω εγώ; Δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Ακούω. Να προχωρήσουμε. Είδατε τι ωραία που προχωράμε; Αλλιώς θα σας φέρνω 30 – 30 εδώ πέρα τις υποθέσεις. Φυσικά οι μάρτυρες που δεν ήρθαν κ. Εισαγγελεύ κι έχουν κληθεί, πρέπει να τιμωρηθούν όμως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και ο κ. Λαλιώτης έχει κληθεί επίσης βίαιη προσαγωγή και σε εκείνον. Τι τιμωρία προτείνετε; Δεν μπορεί ο καθένας να παίζει εδώ πέρα! Τον καλούν μάρτυρα για μια σοβαρή υπόθεση. Δεν θα κλείνουμε εδώ πέρα τις ημέρες, ούτε τον κόσμο θα τον κρατάμε εδώ πέρα. ¶λλο να είμαστε καλοί άνθρωποι και άλλο να είμαστε καλοί δικαστές συγχρόνως.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 100 ευρώ είναι το ελάχιστο. Είναι καλά; Εννοώ, δεν μπορούμε πιο κάτω; Πρόστιμο. Μήπως τα έχει πληρώσει κανένας; Έρχονται εδώ, κλαίγονται όλοι και τα ανακαλούμε. Δεν τα ξέρουμε; Πλήρωσε κανένας;

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν πειράζει. ¶λλωστε αυτοί θα έρθουν εδώ και θα πουν «δεν καταλάβαμε?› κλπ. Προχωράμε στην υπόθεση ληστείας Βύρωνα. Ο κ. Εμμανουήλ Ζερβογιαννάκης απών, η κα Βεργή απούσα και ο κ. Σβολίμης απών.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκεται:

1. Έκθεση αυτοψίας υπόθεσης Βύρωνα 14/8/1998

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελέα, παρακαλώ αύριο οι μάρτυρες που διατάχθηκε βίαια προσαγωγή να είναι εδώ, όχι να έχουμε πάλι αυτές τις χασμωδίες. Γιατί θα φτάσουμε στην τελευταία υπόθεση και τότε είναι που ο κ. Χρυσικόπουλος θα τα βάλει με εμένα και δικαίως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, η εκτέλεση της απόφασης θα γίνει εντός του χρόνου που είναι δυνατόν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω να πω να καταβληθεί προσπάθεια.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν πάμε με όλο τον κόσμο εμείς. Από εδώ εμείς και από εκεί όλοι οι άλλοι. Δεν πειράζει.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκεται:

1. Ιατροδικαστική έκθεση για την Βεργή Νίκη την οποία συνέταξε ο ιατροδικαστής Κων/νος Ευθυμίου.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: (Διαβάζει):

«Επαναστατική Οργάνωση 17Ν Αθήνα 16/8/1988

Την Κυριακή 14 Αυγούστου κομάντος ανταρτών της Οργάνωσής μας επιτέθηκαν στο ΙΘ’ αστυνομικό τμήμα του Βύρωνα, το κατέλαβε και απαλλοτρίωσε τον οπλισμό του, όπως και ορισμένα άλλα αντικείμενα χρήσιμα στον επαναστατικό αγώνα.

Η όλη επιχείρηση έγινε με τρόπο άψογο και υποδειγματικό. Δεν χύθηκε ούτε μια σταγόνα αίματος, δεν έπεσε ούτε μια σφαλιάρα, δεν έπεσε ούτε ένας πυροβολισμός. Όλοι οι μπάτσοι αφοπλίστηκαν χωρίς να προβάλλουν την παραμικρή αντίσταση.

Η ηγεσία όμως της αστυνομίας, μέσα στην παραζάλη της και μη μπορώντας να ξεχάσει τις παλιές συνήθειές της ψευδολογεί ασύστολα ότι δήθεν γρονθοκοπήσαμε και τραυματίσαμε την αρχιφύλακα Βεργή, χωρίς καν να νοιάζεται για το ότι αυτοδιαψεύδεται πανηγυρικά απ’ τις φωτογραφίες της που τραβήχτηκαν αμέσως μετά κι όπου εμφανίζεται περδίκι. Θεωρεί προφανώς ότι η συνέχιση των βασανιστηρίων που γίνονται από τους μπάτσους στα κρατητήριά της της δίνει το δικαίωμα να ψευδολογεί σε βάρος μας. Θα πούμε λοιπόν κι εμείς τί έγινε.

Ο αστυφύλακας Ζερβογιαννάκης αφοπλίστηκε πρώτος στο διάδρομο της εισόδου κι ενώ δίστασε κάποια στιγμή να τραβήξει περίστροφο. Η αρχιφύλακας Βεργή αφοπλίστηκε δεύτερη στο γραφείο Υπηρεσίας. Επιχείρηση να βγάλει το περίστροφό της – αυτή είναι η μόνη αλήθεια απ’ όσα λέει η Αστυνομία – και αφοπλίστηκε από ένα σύντροφο που της έπιασε απλά το χέρι και της πήρε το περίστροφο.

Φαίνεται ότι μέχρι τότε δεν είχε συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει γιατί αμέσως μετά η συμπεριφορά της άλλαξε και βρέθηκε σε πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση. Αποτέλεσμα ήταν να τη χαϊδεύει ο σύντροφος στο πρόσωπο, να της αφήσεις άλλος σύντροφος την κουκούλα λιγότερο σφιχτή από τους άλλους μπάτσους, γιατί έλεγε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει και τέλος να μη τη σφίξει όσο τους άλλους μπάτσους, γιατί παραπονιόταν ότι την πονούσαν τα σύρματα και θα μαύριζαν τα χέρια της.

Όλα αυτά δείχνουν κάθε άλλο παρά άνθρωπο τραυματισμένο μετά από ξυλοδαρμό. Προκαλούμε λοιπόν την αστυνομία να δείξει την αρχιφύλακα και τα δήθεν τραύματά της στους δημοσιογράφους.

Τρίτος πιάστηκε ο υπεύθυνος της Ασφάλειας Σβουλίνης ενώ προσπαθούσε πατώντας στις μύτες των ποδιών του να την κοπανίσει από το δωμάτιο της Ασφάλειας σε άλλο δωμάτιο και να κρυφτεί. Ένας σύντροφος του είπε: «Επ! Έλα εδώ εσύ›. Και ήρθε.

Τέταρτος πιάστηκε ο ανθυπαστυνόμος Καζής στον κοιτώνα του πρώτου ορόφου (αν μπορεί να ονομαστεί αυτό το βρωμερό αχούρι κοιτώνας) κι ενώ κοιμόταν. Τον συνέλαβε ένας σύντροφος και τον κατέβασε στο ισόγειο. Στη συνέχεια τους δέσαμε και τους κλείσαμε στο βρωμερό επίσης κρατητήριό τους όπου η αρχιφύλακας κάθισε στο μοναδικό «στρώμα›.

Ορισμένοι ίσως να σκεφτούν ότι λογικό να ψεύδονται οι παρά πάνω αστυνομικοί του τμήματος για να δικαιολογηθούν. Εμείς όμως πιστεύουμε ότι η ηγεσία της αστυνομίας ψεύδεται συνειδητά ξέροντας ότι τα γεγονότα δεν έγιναν όπως ισχυρίζεται κι ότι δεν χτυπήσαμε απολύτως κανένα.

Θα υπενθυμίσουμε εδώ κάτι που έχουμε πει στο παρελθόν και που επιβεβαιώθηκε στην επίθεση-κατάληψη του αστυνομικού τμήματος του Βύρωνα. Οποιοσδήποτε αστυνομικός υπακούει στις οδηγίες μας, σηκώνει ψηλά τα χέρια και δεν αντιστέκεται, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την 17Ν.

Δεν θα τον πειράζουμε όπως δεν πειράξαμε τους 4 αστυνομικούς του Βύρωνα. Οποιοσδήποτε όμως επιχειρήσει να τραβήξει περίστροφο θα τον πυροβολούμε αμέσως χωρίς άλλη προειδοποίηση. Έτσι αν κάποιος από τους αστυνομικούς είχε τραβήξει περίστροφο η εξέλιξη της επιχείρησης θα ήταν διαφορετική όσον αφορά αυτόν που θα αντιστέκονταν. Μελλοντικά λοιπόν θα πρέπει όλοι οι απλοί αστυνομικοί να έχουν καθαρά όλα τα παραπάνω στο μυαλό τους.

Ο επαναστατικός αγώνας των λαϊκών δυνάμεων ενάντια στο σάπιο και διεφθαρμένο καθεστώς των σκανδάλων και της εξάρτησης απαιτεί όλο και περισσότερο οπλισμό και υλικά. Αυτός ήταν ο στόχος της επίθεσης-κατάληψης του αστυνομικού τμήματος του Βύρωνα.

Ο αγώνας αυτό θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη ανατροπή του καθεστώτος εκμετάλλευσης και καταπίεσης μέχρι την ανατροπή του ελεγχόμενου κοινοβουλευτισμού των δύο κομμάτων της λούμπεν μεγαλοαστικής τάξης και του Δυτικού ιμπεριαλισμού γης Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Μέχρις ότου κλείσουν όλες οι αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις στη χώρας μας, εγκαταλείψει το ελληνικό έδαφος ο τελευταίος Αμερικάνος στρατιωτικός και το Κυπριακό ο τελευταίος τούρκος στρατιώτης.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ

ΜΕ ΛΑΪΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αθήνα 16-8-88

Επαναστατική Οργάνωση 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και οι φωτογραφίες πάλι. Πολεμικό Μουσείο, Ευάγγελος Σακελλαρίου.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μία παρατήρηση της εκθέσεως αυτοψίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτής που διαβάσαμε;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αυτής που διαβάσατε, η οποία παρατήρηση προσήκει και σε όλες τις εκθέσεις αυτοψίας που είχατε την καλοσύνη να αναγνώσετε κατά την διάρκεια της διαδικασίας. Το άρθρο 180 του Κ.Π.Δ. ορίζει ότι η αυτοψία μπορεί να γίνει σε όλα τα στάδια της διαδικασίας σε τόπους, πράγματα ή ανθρώπους για να βεβαιωθούν η τέλεση και οι περιστάσεις του εγκλήματος.

Παράγραφος 2. Αν το έγκλημα δεν άφησε ίχνη ή άλλες υλικές εκδηλώσεις, ή αν αυτές εξαλείφτηκαν ή αλλοιώθηκαν, εκείνος που ενεργεί την αυτοψία περιγράφει την παρούσα κατάσταση των πραγμάτων ελέγχοντας συνάμα κατά το δυνατόν και την προηγούμενη.

Έχει κριθεί από τον ¶ρειο Πάγο ότι αν υπάρχει λόγος ακυρότητας μιας εκθέσεως αυτοψίας, ανακύπτει θέμα κύρους της διαδικασίας και της αποφάσεως, η οποία θα στηριχτεί σε μια άκυρη έκθεση πραγματογνωμοσύνης.

Από το περιεχόμενο της αναγνωσθείσης ήδη προσφάτως και όλων των μέχρι σήμερα αναγνωσθεισών εκθέσεως αυτοψίας, προκύπτει ότι το προανακριτικό όργανο, γιατί ένας τακτικός ανακριτής δεν θα έκανε ποτέ ένα τέτοιο λάθος, αντί να περιγράφει την ενεστώσα κατάσταση πραγμάτων επί των οποίων πραγματοποιεί την αυτοψία, παραθέτει καταθέσεις μαρτύρων, όπως είπε ο μάρτυρας τάδε, όπως είπε ο μάρτυρας δείνα, δηλαδή κάθε άλλο παρά έκθεση αυτοψίας είναι αφού δεν περιέχει διαπιστώσεις από την εξέταση των πραγμάτων επί των οποίων ενήργησε την αυτοψία.

Το πρόβλημα που τίθεται στο Δικαστήριο σας είναι αν και κατά πόσον μια έκθεση περιέχουσα ή αναπαράγουσα μάλλον μαρτυρικές καταθέσεις, είπε ο τάδε πολίτης, είπε το τάδε όργανο, είπε τούτο, είπε εκείνο, αν αυτό δημιουργεί ακυρότητα της εκθέσεως αυτοψίας.

Η αντίληψη του έχοντος την τιμή να σας ομιλεί είναι ότι πρόκειται περί εγκύρου εκθέσεως αυτοψίας. Ουδέν περιγράφει, αφού δεν περιορίζεται στο να παραθέσει διαπιστώσεις επί των εξετασθέντων πραγμάτων και μόνον ή ανθρώπων και μόνον. Όπως κάνει η έκθεση ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης, δεν μπορώ να ισχυριστώ τέτοιο πράγμα. Αλλά οι εκθέσεις αυτοψίας σταθερά και μονίμως παραθέτουν απόψεις εξετασθέντων μαρτύρων.

Νομίζω λοιπόν ότι το Δικαστήριο σας θα πρέπει να ελέγξει το κύρος αυτών των εκθέσεων πραγματογνωμοσύνης και αν έχει την αυτή άποψη με τον έχοντα την τιμή να σας ομιλεί, νομίζω ότι δεν πρέπει να αποτελέσουν στοιχείο για την εξαγωγή της δικαστικής σας κρίσεως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει τίποτα σημαντικό που να βοηθάνε αυτά που λένε ότι είπε ο τάδε μάρτυρας, είπε ο τάδε μάρτυρας; Δεν είδα κι εγώ. Ούτε τα αξιολόγησα καν. Τα αφήνω και διαβάζονται γιατί είναι αναγνωστέα. Θέλω να πω, εισφέρουν κάτι εν πάση περιπτώσει αυτά;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Η έκθεση αυτοψίας εδώ τα μόνα στοιχεία που περιέχει, είναι πόσο απείχε το φυλάκιο από το τάδε γραφείο και από το τάδε γραφείο. Αυτή η παράθεση των στοιχείων αυτών δεν έχει καμιά αξία. Κατά τα λοιπά, στο σύνολο της η έκθεση ουδέν απολύτως εισφέρει από πλευράς διαπιστώσεως των εξετασθέντων πραγμάτων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια δεν εισφέρει τίποτα άλλο.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν ξέρω λοιπόν αν αυτού του είδους οι εκθέσεις - επειδή δεν περιορίζονται στην συγκεκριμένη έκθεση, αλλά είναι πάγιος κανόνας - δεν νομίζω ότι αυτές οι εκθέσεις είναι έγκυρες. Πάσχουν αναμφισβητήτως εγκυρότητας και βεβαίως θα πρέπει να υπομνήσω στο Δικαστήριο σας ότι υπάρχει μια πρόσφατη ad hoc απόφαση του Αρείου Πάγου που θεωρεί ότι είναι αναιρετέο βούλευμα το οποίο στηρίχτηκε σε άκυρη έκθεση αυτοψίας.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σωστά το βάζει ο κ. Σταμούλης, αλλά έχω την εντύπωση ότι στην υπόθεση που τίθεται το θέμα έχουμε ένα πρόβλημα. Είναι μια υπόθεση στην οποία υπάρχει δήλωση στην παράσταση της Πολιτικής Αγωγής. Είπαμε να διαβάσουμε έγγραφα εν απουσία της Πολιτικής Αγωγής, αλλά ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα ξαναπούμε πάλι αυτά άλλωστε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Θα παρακαλούσα να το επαναφέρει όταν θα είναι και η άλλη πλευρά για να ακουστεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ να το πείτε στον χρόνο για να ακουστεί και η αντίπερα όχθη όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Εισαγγελέας. Είναι η αρχή της κατ’ αντιδικία δίκης. Η κα Κούρτοβικ είναι έτοιμη να πει «δεν σας τα έλεγα εγώ;› Εντάξει. Αλλά θα τα πούμε στην ώρα μας είπα. Δεν θα τα αξιολογήσουμε τώρα σας είπα πάλι.

Τώρα θα τα διαβάζουμε για να τα ακούμε κι εμείς, να σημειώνουμε εμείς ό,τι έχουμε και να τα πούμε τότε που πρέπει. Είναι η λεγόμενη οικονομία της δίκης. Τι να τα κάνουμε αυτά; Κανονικά όλα τα έγγραφα έπρεπε να πάνε στο τέλος. Αν τα κάνουμε στο τέλος πάλι δεν θα γινόταν χειρότερα; Εκείνο ήταν που ήταν, να πάνε όλα τα έγγραφα στο τέλος όπως ελέχθη στην αρχή από κάποιον από την Πολιτική Αγωγή. Δεν το δέχομαι αυτό. Καλύτερα κάθε υπόθεση και τα έγγραφα της.

Αλλά μπορούμε όμως με την αξιολόγηση στην κάθε πράξη όταν θα εξετάσουμε τους μάρτυρες και θα γίνεται και αξιολόγηση τότε και των εγγράφων, αμέσως θα επικεντρωνόμαστε εκεί. Καταλάβατε; Δεν χάνεται ο πυρήνας της αλήθειας ποτέ κατ’ αυτόν τον τρόπο. Απλώς είναι μια τυπική ανάγνωση τώρα.

Β. ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε ένα έγγραφο να διαβάσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε κάτι άλλο;

Β. ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: Ναι. Αναφέρεται στα κλεμμένα μπαζούκας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ήταν αναγνωστέο.

Προς τον κ. Εισαγγελέα Εφετών από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Βίας. Θα πάρετε αμέσως

αντίγραφο και από αυτό.

Στο σημείο αναγιγνώσκεται:

1. Έγγραφο προς τον κ. Εισαγγελέα Εφετών από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Βίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η απάντηση είναι αυτή που διαβάσαμε, θετική.

Έχουμε και μια άλλη έκθεση αυτοψίας εδώ. Είναι η επόμενη. Πολεμικό Μουσείο. Σακελλαρίου, Σπυριδάκης, Τσαταλιός και Γαλιμάτης. Απόντες. Να αναγνώσουμε τα έγγραφα. Είναι μια έκθεση αυτοψίας.

Σ’ αυτούς δεν μπορούμε να πούμε βιαία γιατί τους είπαμε να μην έρθουν σήμερα. Όχι σ’ αυτούς. Εκεί που είχαμε πει, να είμαστε δίκαιοι. Είπαμε, να μην πάρει και άλλους η μπάλα. Τους είχαμε πει για εκείνες τις υποθέσεις να είναι εδώ οι μάρτυρες είπα εγώ. Δεν είπα να είναι εδώ τα έγγραφα. Τα έγγραφα είναι εδώ.

Β. ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: Ότι αύριο συνεχίζεται με τη εξέταση των μαρτύρων αυτών των υποθέσεων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα πούμε. Προχωράμε. Μήπως διαβάζαμε σήμερα όλα τα έγγραφα ήταν καλά.

Στο σημείο αναγιγνώσκεται:

1. Έκθεση αυτοψίας για την υπόθεση του Πολεμικού Μουσείου.

2. Πόρισμα προανακρίσεως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χρειάζονται αυτά κ. Εισαγγελεύ τώρα; Αφορούν τούτα εδώ την υπόθεση μας; Τι έκαναν τώρα οι αξιωματικοί για να δουν ποιος φταίει που ?; Αυτά είναι δικά τους εσωτερικά θέματα. Τι να κάνουμε; Να πούμε αναγνώσθησαν να φύγει. Τώρα αυτό τι να το κάνουμε; Υπάρχει αντίρρηση καμία; ¶στε το τώρα.

Διαβάζουμε τώρα τι έκανε ο συνταγματάρχης; Πήγε εκεί και έψαχνε τι ώρα πήγαν οι καθαρίστριες; Έχει τίποτα ουσιαστικό μέσα; Αν έχει κάτι ουσιαστικό θα μας το ? Βρήκε τώρα ο συνταγματάρχης τα αποτυπώματα; Δεν πήγε η Αστυνομία; Αυτό χειρότερα από βούλευμα είναι.

Αυτοί έψαχναν για ευθύνες δικών τους ανθρώπων. Τι να το κάνουμε τώρα; Δεν μπορώ εγώ να κάτσουμε τώρα να ακούω τα ίδια και τα ίδια. Έτσι κ. Κουφοντίνα; Τι μας χρειάζονται αυτά τα πράγματα εδώ; Δεν ξέρω και οι άλλοι αν έχουν αντίρρηση. Αυτοί ψάχνουν για ευθύνες προσώπων στρατιωτικών. Αν δηλαδή έδειξαν κάποια αμέλεια και έγινε αυτό ό,τι έγινε. Εμείς δεν ελέγχουμε τους ανθρώπους ?

Δεν υπάρχουν ευθύνες στρατιωτικών, έτσι δεν λέει. Λοιπόν; Μας νοιάζει εμάς τώρα αν υπάρχουν ευθύνες στρατιωτικών; Αφού δεν είναι ούτε κατηγορούμενοι στρατιωτικοί εδώ, ούτε τους ξέρουμε, ούτε μας ξέρουν οι άνθρωποι. Καθόμαστε τώρα και τα λέμε.

Την προκήρυξη να τη διαβάσουμε. Έχει σημασία η προκήρυξη. Ασφαλώς. Βάλτε και τα σχεδιαγράμματα μέσα όλα και τις φωτογραφίες. Τα έχουμε και σε ενσταντανέ ωραία, σε carte postale. Αυτά λέει ότι είναι του Πολεμικού Μουσείου σε ωραία carte postale και χρώματα ωραία.

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Προκήρυξη 5ης Φεβρουαρίου 1990.

Προς την εφημερίδα «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ›.

Στέλνουμε σήμερα Κυριακή 4.2.90 το παρακάτω κείμενο μας, καθώς και 3 φωτογραφίες μόνο στην εφημερίδα σας. Ζητάμε να δημοσιευτεί όπως είναι ολόκληρο χωρίς αλλαγές στις παραγράφους, χωρίς τίτλους αντίθετους με το περιεχόμενο του. Αν δεν μπορείτε να δημοσιεύετε το κείμενο μας με αυτές τις προϋποθέσεις, ζητάμε να μην δημοσιευτεί ούτε αυτό, ούτε οι φωτογραφίες.

Επαναστατική Οργάνωση 17Ν, Αθήνα 4.2.90.

Εδώ και 1,5 περίπου χρόνο, από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο Κοσκωτά, η 17Ν είχε δηλώσει προειδοποιώντας τον ελληνικό λαό ότι κανένας απολύτως απατεώνας και υπεύθυνος δεν πρόκειται να τιμωρηθεί. Ότι όσες ηχηρές κορώνες περί τιμωρίας εξαπολύονταν τότε, δεν ήταν παρά εμπαιγμός και παραπλάνηση του λαού.

Ότι κανένας θεσμός του σημερινού διεφθαρμένου καθεστώτος δεν μπορούσε και δεν μπορεί να ικανοποιήσει το επιτακτικό και δίκαιο αίτημα της κοινωνίας για κάθαρση του κράτους και τιμωρία των ενόχων. Ούτε η Βουλή, ούτε η οποιαδήποτε Κυβέρνηση συνεργασίας ή μη, ούτε η Δικαιοσύνη, ούτε τέλος οι εκλογές μέσα σε συνθήκες προϊούσας σήψης και διαφθοράς ολόκληρου του αστικού κράτους.

Τα γεγονότα και ιδιαίτερα όσα συνέβησαν μετά τις εκλογές του Νοέμβρη, επιβεβαίωσαν πανηγυρικά τη θέση της 17Ν. Η δημιουργία της τρικομματικής οικουμενικής κυβέρνησης συνεργασίας και οι διαβουλεύσεις των τριών αρχηγών που είδαν το φως της δημοσιότητας συνιστούν ένα πολυσήμαντο πολιτικό γεγονός, αποκαλυπτικό της ρήξης που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στο λαό και την κοινωνία από τη μια και τους κρατικούς θεσμούς και τον πολιτικό κόσμο από την άλλη.

Η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ – Συνασπισμού σημαίνει πριν από όλα την υπογραφή της ληξιαρχικής πράξης θανάτου της θερινής «κάθαρσης›, το οριστικό θάψιμο της, την οριστική ατιμωρησία των ενόχων.

Συνιστά κυνική ομολογία των πολιτικών ηγεσιών ότι όλα όσα υποστηρίχτηκαν σαν αναγκαίες κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την παραπομπή και τιμωρία των υπευθύνων, υπήρξαν μία μεγαλειώδης θεατρική παράσταση, ένας θρασύτατος εμπαιγμός της ελληνικής κοινωνίας από τον πολιτικό κόσμο. Η οικουμενική συγκυβέρνηση σβήνει με μια μονοκοντυλιά την Κυβέρνηση Τζανετάκη και τη Βουλή του Ιούνη.

Η συγκυβέρνηση δεν είναι υλοποίηση μιας θεμιτής συνεργασίας ανάμεσα στα τρία Κόμματα που έχουν διαφορετικά πολιτικοϊδεολογικά προγράμματα, που κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και καταλήγουν σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία. Είναι συγκυβέρνηση τριών κομμάτων από τα οποία τα δύο θεωρούν την ηγεσία του τρίτου ένοχη τεράστιου σκανδάλου, την κατηγόρησαν, ανέκριναν, δίωξαν, κατακεραύνωσαν επί τρίμηνο στη Βουλή.

Την παράπεμψαν τέλος σε δίκη περιμένοντας δήθεν σήμερα την οριστική καταδίκη της. Μια τέτοια λοιπόν συνεργασία και συγκυβέρνηση και μέσα σε τέτοιες συνθήκες, πουθενά, ποτέ και από κανέναν, δεν έχει γίνει.

Για τη Νέα Δημοκρατία είναι ομολογία ότι είναι όμοια με αυτούς που αποκαλούσε απατεώνες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Είναι επιβεβαίωση της άποψης που κυριαρχεί μέσα στην ελληνική κοινωνία ότι όσα σκάνδαλα έκανε το ΠΑΣΟΚ, άλλα τόσα έχει κάνει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και γι’ αυτό μένουν όλοι ατιμώρητοι. Για το ΠΑΣΟΚ, η συγκυβέρνηση με αυτούς που αποκαλούσε συκοφάντες, που «σπίλωσαν› την ηγεσία του, σημαίνει ομολογία ότι η ηγεσία του είναι πράγματι ένοχη.

Για τον Συνασπισμό, τέλος, η νέα παλινωδία σημαίνει ένα βήμα πιο μπροστά στην πορεία του προς την πλήρη χρεοκοπία και αυτογελοιοποίηση. Σημαίνει ομολογία ότι εξαπάτησε το λαό όταν επικαλούνταν την κάθαρση για να δικαιολογήσει την στήριξη της Κυβέρνησης Τζανετάκη, αφού σήμερα τη θάβει με την συγκυβέρνηση.

Ομολογία ότι εξαπατάει σήμερα το λαό, αφού ενώ δεν δέχονταν χτες συνεργασία με την ένοχη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θέτοντας μια σειρά όρους, συγκυβερνάει σήμερα μαζί της χωρίς να έχει εκπληρωθεί κανένας απολύτως από αυτούς τους όρους. Ομολογία ότι η θερινή πολιτική του, κάθαρσης με τη Νέα Δημοκρατία, πέτυχε οικτρά.

Ομολογία ότι η κάθαρση – τιμωρία δεν μπορεί να γίνει μέσα στα πλαίσια αυτού του καθεστώτος και απ’ αυτόν τον διεφθαρμένο πολιτικό κόσμο. Ομολογία ότι η σοσιαλιστική προοπτική του είναι να γίνει ο λογιστής, ο Βακάλης των απατεώνων (βλ. Δραγασάκης, Γιάνναρος, Κατριβάνος).

Η κορυφαία όμως αυτή πράξη εκμαυλισμού και εξαχρείωσης της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι μόνο του πολιτικού κόσμου, αλλά και του Τύπου. Από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο Κοσκωτά, η συντριπτική πλειοψηφία του ημερήσιου Τύπου και όχι μονάχα αυτού της Δεξιάς κατακεραύνωνε καθημερινά με βαρύτατες εκφράσεις τους απατεώνες, την ένοχη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Προεξοφλούσε ότι θα λογοδοτήσουν, θα δικαστούν ότι θα κλειστούν στις φυλακές.

Μας ειρωνεύονταν όταν χαρακτηρίζαμε τον Σεπτέμβριο θέατρο την παραπομπή του Παπανδρέου από τη Βουλή. Μιλούσαν για αδέκαστους δικαστές, για θεσμούς της δημοκρατίας που λειτουργούν άψογα. Όλα αυτά όμως εξανεμίστηκαν ως δια μαγείας με την οικουμενική. Οι ίδιες φυλλάδες που χθες απαιτούσαν να κλειστούν στις φυλακές οι ένοχοι, σήμερα θεωρούσαν λογικό και θετικό αυτοί που χθες αποκαλούσαν απατεώνες να έχουν τον έλεγχο τους, την Κυβέρνηση.

Αυτές που χθες διατυμπάνιζαν φαρισαϊκά το αναπόφευκτο της κάθαρσης και τιμωρίας σήμερα ζητούν από τον λαό να συναινέσει στην αθώωση των ενόχων με πρόσχημα τα οικονομικά. Διαψεύδοντας όλα όσα έλεγαν επί ένα χρόνο, επιδόθηκαν με ιδιαίτερο ζήλο στο νέο τους καθήκον αυτής της περιόδου, να αποκρύψουν, συσκοτίσουν το πραγματικό πολιτικό περιεχόμενο της οικουμενικής: το θάψιμο της κάθαρσης, τον θρίαμβο της ατιμωρησίας και της εξαχρείωσης, τη νίκη των απατεώνων. Το πρόσχημα – μανδύας δεν ήταν δύσκολο να βρεθεί. Τα πραγματικά οικονομικά προβλήματα ήταν παρόντα και μια μικρή εξόγκωση τους ήταν υπεραρκετή.

Η νέα αυτή παλινωδία του Τύπου, η άμεση ομολογία ότι ψευδολογεί συστηματικά επέφερε νέο χτύπημα στη σχεδόν ανύπαρκτη αξιοπιστία του. Με αποτέλεσμα να παρατηρείται νέα πτώση της κυκλοφορίας του σε μια εποχή όπου τα συγκλονιστικά διεθνή γεγονότα θα έπρεπε να την έχουν ανεβάσει σημαντικά.

Με αποτέλεσμα, τέλος, αυτοί που οι φορείς της εξαχρείωσης αποκαλούν «τρομοκράτες›, η 17Ν, να είναι μια από τις ελάχιστες φωνές, αν όχι η μόνη φωνή, που η ελληνική κοινωνία θεωρεί αξιόπιστη, αφού η κάθε της προκήρυξη αυξάνει κατακόρυφα την κυκλοφορία των εφημερίδων.

Η προκήρυξη - απάντηση της 17Ν του Οκτώβρη για τον Μπακογιάννη αύξησε κατά τουλάχιστον 40% την κυκλοφορία της εφημερίδας την ημέρα που τη δημοσίευσε, ενώ το φύλλο της είχε εξαντληθεί σε όλα τα σημεία του λεκανοπεδίου από τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Αυτή την επικίνδυνη φωνή αποφάσισε να πνίξει σήμερα το διαφθαρμένο καθεστώς, είτε με την απαγόρευση είτε με άλλα μέσα, αναγνωρίζοντας έτσι έμμεσα την αξιοπιστία της. Στο σημείο αυτό θα ανοίξουμε μια μικρή παρένθεση. Η διαφωνία που υπάρχει σήμερα στους κόλπους του καθεστώτος δεν αφορά στην σκοπιμότητα αυτής της φίμωσης, αλλά στους τρόπους και στους φορείς επιβολής της.

Οι ανεξάντλητες επινοήσεις της περιβόητης δημοσιογραφικής δεοντολογίας έδειξαν ότι ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι απλό παιχνιδάκι για τον Τύπο. Πιστεύοντας ότι μπορεί εύκολα να πετύχει και την αύξηση της κυκλοφορίας του δημοσιεύοντας την προκήρυξη της 17Ν και να φιμώσει την ουσία και τα κυριότερα σημεία της φωνής της.

Πως; Με μια σειρά από τεχνάσματα. ¶λλοτε δημοσιεύοντας την προκήρυξη έχοντας αλλάξει την σειρά των παραγράφων με αποτέλεσμα να γίνεται ακατανόητη, όπως έκανε πρόσφατα μεγάλη απογευματινή του συγκροτήματος. (Το κωμικό της υπόθεσης είναι ότι στο κύριο άρθρο μας κατηγορούσε για έλλειψη λογικής συνέχειας). ¶λλοτε δημοσιεύοντας την προκήρυξη με τόσο μικρά γράμματα ώστε να χρειάζεσαι φακό για να τη διαβάσεις.

Συχνότερα παρεμβάλλοντας τίτλους και σχόλια υπογραμμισμένα που διαστρεβλώνουν συνειδητά ή και μας αποδίδουν ακριβώς τα αντίθετα από όσα λέμε. ¶λλοτε, τέλος, με πηχυαίους πρωτοσέλιδους τίτλους όπου διαστρεβλώνουν όσα υποστηρίζουμε. Το μεγαλύτερο κατόρθωμα σε αυτόν τον τομέα τον πέτυχε η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ› με την πρόσφατη προκήρυξη μας για τους οικολόγους – εναλλακτικούς.

Η εφημερίδα, θέλοντας να αποτρέψει πάση θυσία την ψήφιση της απλής αναλογικής και γι’ αυτό να ρίξει στην αγκαλιά του Μητσοτάκη τους οικολόγους, των οποίων η ψήφος ήταν καθοριστική, δεν δίστασε να ψευδολογήσει ανοιχτά σε βάρος μας και να διαστρεβλώσει τελείως τα όσα λέγαμε στην προκήρυξη, παρουσιάζοντας τον πρωτοσέλιδο τίτλο που επαναλάμβανε πιο μεγάλο στις μέσα σελίδες: «17Ν προς Οικολόγους: Στηρίξτε σχήμα απλής αναλογικής›.