Κόσμος
Τρίτη, 29 Απριλίου 2003 19:10

Ντόναλντ Ράμσφελντ: Οι ΗΠΑ δεν απειλούν την Συρία

Ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, που πραγματοποιεί περιοδεία στον Κόλπο, δήλωσε ότι πρόκειται για εσφαλμένη ερμηνεία ότι οι ΗΠΑ απειλούν τη Συρία.

Ωστόσο, ο κ. Ράμσφελντ επανέλαβε τις κατηγορίες ότι η Συρία άφησε μαχητές να περάσουν τα σύνορα προς το Ιράκ, αλλά επέτρεψε σε ανώτερους ιρακινούς αξιωματούχους να καταφύγουν στο έδαφός της.

Αγκυρα και Δαμασκός υπέρ αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης στο Ιράκ

Ο σύρος υπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ αλ Σάρα, σε συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του στη Δαμασκό μίλησε για σοβαρή παρεξήγηση ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και τη Συρία, «εξαιτίας της άγνοιας (από τους Αμερικανούς) της ιστορίας της Μέσης Ανατολής». Ο Αλ Σάρα σημείωσε ότι οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η Συρία θα αναμειχθεί στις ιρακινές υποθέσεις μετά τον πόλεμο. «Ομως εμείς δεν επιθυμούμε ανάμειξη. Ο ιρακινός λαός είναι ικανός να διαχειριστεί ο ίδιος τη μοίρα του χωρίς ξένη επέμβαση».

Ο Αμντουλάχ Γκιουλ πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στη Δαμασκό για συνομιλίες για το μεταπολεμικό Ιράκ, κατά την οποία έγινε επίσης δεκτός από το σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Συρίας και της Τουρκίας δήλωσαν ότι επιθυμούν τη διαφύλαξη της ακεραιότητες του Ιράκ και μια ιρακινή κυβέρνηση που θα αντιπροσωπεύει όλο το λαό του Ιράκ.

Οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις θα πρέπει να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Ιράκ, πριν από την αποχώρησή τους, έκριναν Γκιουλ και Αλ Σάρα.

Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν, τέλος, επίσκεψη στην Τουρκία του σύρου προέδρου πριν από τα τέλη του 2003 για την προώθηση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς.