Πολιτιστικά
Δευτέρα, 01 Απριλίου 2013 11:08

Βραβείο αστυνομικής λογοτεχνίας στον Πέτρο Μάρκαρη

Ο έλληνας λογοτέχνης Πέτρος Μάρκαρης τιμήθηκε με το βραβείο «Quais du Polar Festival 2013», του μεγαλύτερου Φεστιβάλ αστυνομικής λογοτεχνίας στη Δυτική Ευρώπη, για το αστυνομικό του μυθιστόρημα «European Crime Fiction Jury».

Ο έλληνας λογοτέχνης Πέτρος Μάρκαρης τιμήθηκε με το βραβείο «Quais du Polar Festival 2013», του μεγαλύτερου Φεστιβάλ αστυνομικής λογοτεχνίας στη Δυτική Ευρώπη, για το αστυνομικό του μυθιστόρημα «European Crime Fiction Jury».

Ο συγγραφέας – ο οποίος  είναι γνωστός στο δυτικοευρωπαϊκό κοινό και συμμετέχει συχνά στις εκδηλώσεις που κάνει η κοινότητα των αστυνομικών συγγραφέων - βραβεύτηκε στις 29 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, που έλαβε χώρα στη Λυών της Γαλλίας.

Το Φεστιβάλ τίμησε, επίσης, την  93άχρονη Π. Ντ. Τζέιμς (Φύλις Ντόροθι Τζέιμς) απονέμοντάς της το Μετάλλιο Τιμής της πόλης. Η Τζέιμς θεωρείται η σημαντικότερη σύγχρονη βρετανίδα συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων. Το 2000, στα ογδοηκοστά της γενέθλια, χρίστηκε Βαρόνη του Χόλαντ Παρκ, ως επιβράβευση της προσφοράς της στα βρετανικά γράμματα.

Στο « Quais du Polar festival 2013» έλαβαν μέρος πολλά γνωστά ονόματα από τον συγγραφικό χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας όπως οι  Χένινγκ Μάνκελ,  Χάρλαν Γκόμπεν,  Ρασίντ Σαντάκι,  Τζον Μπάρντετ,  Νόρμαν Σπίνραντ,  Μπέρναντ Γουέρμπερ.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Πέτρος Μάρκαρης γεννήθηκε στην Πόλη την πρωτοχρονιά του 1937. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε μόνιμα το 1964. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες και δούλεψε για πολλά χρόνια ως στέλεχος επιχειρήσεων. Από το 1976 εργάζεται ως ελεύθερος συγγραφέας.

Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1965 με το έργο του «Η Ιστορία του Αλή Ρέτζο». Ακολούθησαν τα έργα «Το Έπος του Βασιλιά Υμπύ» (1972), «Οι Φιλοξενούμενοι» (1981), «Όπως και τ’ Άλογα» (1986) και το τηλεοπτικό έργο «Τυχαίο Πάθος» (1988).

Ασχολήθηκε συστηματικά με τη μετάφραση, κυρίως έργων του Μπρεχτ αλλά και των Πέτερ Βάις, Γκρέοργκ Μπύχνερ, Φρανκ Βέντεκιντ , Άρτουρ Σνίτσλερ  και Φραντς Ξαβέρ Κράιτς.

Συνεργάστηκε με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στα σενάρια των ταινιών του «Μέρες του ’36», «Μεγαλέξανδρος», «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού» και «Το Βλέμμα του Οδυσσέα». Έγραψε τα σενάρια των τηλεοπτικών σειρών «Ιστορίες Μυστηρίου και Φαντασίας», «Μια Γυναίκα από το Παρελθόν» και «Ανατομία Ενός Εγκλήματος», απ’ όπου βγήκε και το ομότιτλο βιβλίο το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία. Μια σειρά δοκιμίων του πάνω στο έργο του Μπρεχτ κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ιθάκη», με τίτλο «Ο Μπρεχτ και ο Διαλεκτικός Λόγος».

Τα μυθιστορήματά του «Νυχτερινό Δελτίο» και «Άμυνα ζώνης», με τα οποία έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, καθώς και το «Ο Τσε αυτοκτόνησε», έχουν πρωταγωνιστή τον αστυνομικό Κώστα Χαρίτο και κυκλοφορούν μεταφρασμένα σε Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες.