Υγεία
Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013 10:24

Εξέταση σάλιου εντοπίζει τον καρκίνο πολύ πριν εμφανιστεί

Ένα βήμα πριν την πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου φέρνει τους ειδικούς η νέα εξέλιξη που πραγματοποίησε διεθνής επιστημονική ομάδα, η οποία ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε μια εξέταση σάλιου, που μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.

Ένα βήμα πριν την πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου φέρνει τους ειδικούς η νέα εξέλιξη που πραγματοποίησε διεθνής επιστημονική ομάδα, η οποία ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε μια εξέταση σάλιου, που μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.

Επιστήμονες από τουλάχιστον 200 ερευνητικά κέντρα του κόσμου κατάφεραν να δημιουργήσουν μια εξέταση που εντοπίζει τις παραλλαγές των γονιδίων που προκαλούν καρκίνο πολλά χρόνια προτού αυτός εμφανιστεί, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να νικηθεί στο 95%! Μάλιστα, δεν αποκλείεται να αρχίσει να εφαρμόζεται στα επόμενα πέντε χρόνια ενώ μια εκδοχή της που θα ειδικεύεται στον καρκίνο του μαστού, ίσως είναι διαθέσιμη ακόμη και σε 18 μήνες.

Η νέα εξέταση είναι αρκετά οικονομική, θα μπορεί να γίνει στο ιατρείο και όχι απαραιτήτως σε κάποιο νοσοκομείο, ενώ μέχρι στιγμής έχει αναπτυχθεί για τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και των ωοθηκών.

Οι επιστήμονες έκαναν αναλύσεις στο DNA τουλάχιστον 200.000 ατόμων, από τα οποία τα μισά είχαν διαγνωστεί με καρκίνο. Αφού έκαναν τις απαραίτητες συγκρίσεις, ανακάλυψαν περισσότερα από 80 γονίδια, τα οποία από τη γέννηση του ανθρώπου δείχνουν αν θα προσβληθεί από καρκίνο. Συγκεκριμένα, η εξέταση εντοπίζει στους άνδρες το γονίδιο που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 50% και στις γυναίκες εκείνο που ενισχύει κατά 30% τον κίνδυνο που διατρέχουν να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των επιστημόνων, η οποία δημοσιεύεται σε πέντε επιστημονικά περιοδικά, παρά το γεγονός ότι προς το παρόν δεν έχει δοθεί εξήγηση για το 60% των γενετικών παραγόντων κινδύνου για όλους τους τύπους καρκίνου, η ανάπτυξη της εξέτασης αποτελεί ίσως το σημαντικότερο βήμα που έχει γίνει μέχρι σήμερα για την κατανόηση της κληρονομικότητας της ασθένειας.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της εξέτασης προβληματίζει τους επιστήμονες, λόγω του αντίκτυπου που θα έχει στην ψυχολογία του εξεταζομένου μια ενδεχόμενη θετική απάντηση, που ουσιαστικά θα του δείχνει ότι στο μέλλον είναι πιθανό να νοσήσει. Από την άλλη, οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι η ανακάλυψή τους θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία νέων θεραπειών.

Επόμενος στόχος τους είναι η ανάπτυξη μιας παρόμοιας εξέτασης, η οποία θα εντοπίζει πιο ειδικές μορφές καρκίνου.