Κόσμος
Τετάρτη, 30 Απριλίου 2003 13:44

Ορκίστηκε ο πρώτος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός

Ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του, ο μεταρρυθμιστής Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούν Αμπάς, αφού ορκίστηκε ενώπιον του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι παλαιστινιακές αρχές έκαναν δεκτά μόνο τηλεοπτικά συνεργεία, χωρίς κινητά τηλέφωνα, στην τελετή της ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκε στο αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ, στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Ενας δημοσιογράφος, του επίσημου παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων WAFA, δήλωσε προς το Reuters, ότι, ο Αμπάς ήταν ο πρώτος που ορκίστηκε.

Ο Αμπάς είναι ο πρώτος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός. Η θέση δημιουργήθηκε από τον Αραφάτ, ο οποίος δεχόταν διεθνείς πιέσεις, να παραχωρήσει μερικές από τις εξουσίες του και να εφαρμόσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Το υπουργικό συμβούλιο του Αμπάς, περιλαμβάνει τόσο επικριτές όσο και υποστηρικτές του Αραφάτ από το κίνημά του, την Φατάχ.

Στο μεταξύ, απεσταλμένος του ΟΗΕ και ισραηλινές πηγές δήλωσαν, ότι, ο «οδικός χάρτης» για την ειρήνευση της Μέσης Ανατολής, ο οποίος έχει σχεδιαστεί από ένα κουαρτέτο διεθνών μεσολαβητών, θα επιδοθεί σήμερα στους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες.

«Σήμερα στις 5 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ο οδικός χάρτης θα παρουσιαστεί στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό», δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Τέργε Ρεντ-Λάρσεν προς δημοσιογράφους στη Ραμάλα.

Ο Λάρσεν, είχε προηγουμένως παρευρεθεί στην τελετή της ορκωμοσίας του Αμπάς και των υπουργών του.

Οι ΗΠΑ, από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του «οδικού χάρτη», μαζί με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Ρωσία, είχαν δηλώσει πως ο Αμπάς έπρεπε να αναλάβει καθήκοντα πριν δοθεί στη δημοσιότητα το ειρηνευτικό σχέδιο.

Ισραηλινή πολιτική πηγή δήλωσε, ότι, ο «οδικός χάρτης», θα επιδοθεί επίσης σήμερα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, αλλά δεν γνώριζε την ακριβή ώρα.