«Οι συγκινητικές και ιστορικές στιγμές τις οποίες παρακολουθούμε στην Κύπρο να εξελίσσονται μετά απο δεκαετίες, είναι η απόρροια της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου και του γεγονότος, ότι η ίδια η Ευρώπη δεν ανέχεται διαιρέσεις και τείχη, όπως αυτό του Βερολίνου», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου είπε, πως, το ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη συμβίωση έχει εισπραχθεί θετικά από τους Τουρκοκύπριους πολίτες στην Κύπρο και πρόσθεσε, ότι, όταν οι πολίτες αποφασίζουν να αλλάξουν τα πράγματα, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί μια απαράδεκτη ιστορία, που έχει διχάσει εδώ και δεκαετίες.
Οι μύθοι καταρρίπτονται, μεγάλος αριθμός ατόμων με ανθρώπινο τρόπο διακινείται και συμβιώνει, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι έχουν αυτη τη δυνατότητα συμβίωσης, ενώ κεντρικός και ξεκάθαρος στόχος παραμένει η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση του σχεδίου Ανάν.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα νέα μέτρα της κυπριακής κυβέρνησης, τα οποία θα συμβάλουν, με στόχο τη συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους, αλλά και την προώθηση μιας λύσης, στη βάση των προτάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του Κόφι Αναν.
Λίγο νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου, είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα, Γιγκίτ Αλπογκάν, με τον οποίον συζήτησαν για τη συνάντηση που θα έχουν οι 25 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο άτυπο συμβούλιο στο Καστελόριζο, καθώς επίσης και για τις τακτικές διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας οι οποίες συνεχίζονται.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, για το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί διεθνώς το καθεστώς Ντενκτάς μέσα από «τις καλές χειρονομίες» των τελευταίων ημερών, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κανένας διεθνώς, ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε ο ΟΗΕ δεν αναγνωρίζουν την αρχή στη Βόρεια Κύπρο και μια αυθόρμητη και πολύ συγκινητική έκφραση πολιτών δεν μπορεί να αλλάζει τη στάση της διεθνούς κοινότητας.
Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού και είναι ευθύνη όλων των ηγεσιών να σκύψουν στο πρόβλημα και να κάνουν την Κύπρο παράδειγμα ειρήνης και ασφάλειας.
Η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα
Απαντώντας τέλος σε άλλο ερώτημα για τις αποφάσεις που πήραν χθες οι πολιτικές ηγεσίες της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, σχετικά με την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, ο κ. Παπανδρέου είπε, ότι, πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πρόταση, η οποία πρόκειται να συζητηθεί τόσο στο άτυπο συμβούλιο υπουργών στο τέλος της εβδομάδας όσο και στην Θεσσαλονίκη, όπου τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Εμείς ως χώρα, βλέπουμε θετικά την πρωτοβουλία και έχουμε εκφράσει τη διαθεση να συμβάλουμε... Ηδη στη Συντακτική Συνέλευση, η Ελλάδα έχει εκφραστεί υπέρ μιας στενότερης συνεργασίας, η οποία θα ενισχύσει το αίτημα ασφάλειας και αλληλεγγύης των Ευρωπαίων πολιτών», σχολίασε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος μίλησε με τον Βέλγο ομόλογό του, Λουϊ Μισέλ, χθες το βράδυ, μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες.
ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων