Προσεγγίζοντας το θέμα της εξέγερσης και των δεσμών της με την πραγματικότητα, με σαφή, αλλά όχι ρητή αναφορά στην πολυχρησιμοποιημένη λέξη «επανάσταση», σύγχρονοι καλλιτέχνες μιλούν με εικόνες για το «όνειρό» τους.
Προσεγγίζοντας το θέμα της εξέγερσης και των δεσμών της με την πραγματικότητα, με σαφή, αλλά όχι ρητή αναφορά στην πολυχρησιμοποιημένη λέξη «επανάσταση», σύγχρονοι καλλιτέχνες μιλούν με εικόνες για το «όνειρό» τους.
Σαν απάντηση στη διάχυτη αβεβαιότητα της εποχής μας, η νέα διεθνής video art έκθεση, με τίτλο «I have a dream», παρουσιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης έως τις 31 Μαΐου.
Ο συμβολικός τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από τη φράση «I have a dream» (Έχω ένα όνειρο), η οποία ήταν η βασική πρόταση του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ουάσιγκτον, το 1963, και εξελίχθηκε σε συνώνυμο της επιδίωξης αλλαγών και σε σύνθημα που ξεσήκωσε τους ακτιβιστές, τον Μάη του ’68, δίνοντας ελπίδες για την απήχηση της δράσης των πολιτών που «απαιτούσαν το αδύνατο».
Με την αίσθηση της επικείμενης αλλαγής
Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Agnieszka Rayzacher: «Η έκθεση “I have a dream” υλοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία, το 2011, με τις κοινωνίες σε ολόκληρο τον κόσμο να διαμαρτύρονται ενάντια στην κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, αλλά και ενάντια στις εξευτελιστικές οικονομικές συνθήκες.
Στα βίντεό τους, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες επικαλούνται εκείνες τις περιπτώσεις, όπου το παλιό κατεστημένο ή και η ιδεολογία έχουν πια ξοφλήσει. Πολλά από τα φιλμ και τα βίντεο που προβάλλονται έγιναν πριν από το 2011, αν και δεν είναι η χρονολογία που έχει σημασία, αλλά η πρόθεση ή καλύτερα η απαράμιλλη διαίσθηση των καλλιτεχνών, που παρατηρούν την πραγματικότητα και, συγχρόνως, οπτικοποιούν στη δουλειά τους την αίσθηση της επικείμενης αλλαγής.
Από πού προέρχεται αυτή η ενέργεια και η φωτιά; Από τους φουτουριστές στους ντανταϊστές, την πρωτοπορία και το Fluxus και σε άλλους ουτοπιστές του 20ού αιώνα, το σημαντικότερο θέμα ήταν η αίσθηση της κρίσης, που ώθησε στη ρήξη με το παλιό κατεστημένο και στο όραμα ενός νέου. Μια κρίσιμη χρονική στιγμή φέρει ένα φορτίο ενέργειας, προκειμένου να πυροδοτήσει θεωρίες και κινήματα. Ήδη γνωρίζουμε ότι η σημερινή κρίση έχει απελευθερώσει την ενέργεια της αλλαγής.
Ο πολιτισμός, που σχετίζεται με νέες μορφές αναπαράστασης, με νέους δρόμους επικοινωνίας και με την οικοδόμηση της κοινότητας, παρέχει στη ζωή μας μια αίσθηση του σύγχρονου. Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση προσεγγίζουν τα θέματά τους με διαφορετική οπτική, πέρα από τη συμβατική αντίληψη και απεικόνιση του κόσμου. Ανοίγουν νέες προοπτικές, ωθούν νέα ζητήματα να ανακύψουν και αξιοποιούν εναλλακτικές μορφές έκφρασης, χωρίς να περιορίζουν την αντίληψη της πραγματικότητας απλώς στην πολιτική ορθότητα».
Οι καλλιτέχνες
Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες: Stefan Constantinescu, Christoph Draeger, Regina José Galindo, Tomasz Kozak, Zuzanna Janin, NUG, Adrian Paci, Société Réaliste, Reynold Reynolds, Józef Robakowski και Alicja Żebrowska.
Πληροφορίες
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Β1 - Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310 589140-1. Διάρκεια έκθεσης: 29 Μαρτίου έως 31 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 - 18:00, Πέμπτη: 10:00 - 21:00.