Κόσμος
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013 10:11

Ν. Αναστασιάδης: «Όχι» σε έξοδο της Κύπρου από το ευρώ

«Φρένο» στα σενάρια εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη έβαλε ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, διαβεβαιώνοντας τους συμπολίτες του ότι η κατάσταση είναι «ελεγχόμενη».

«Φρένο» στα σενάρια εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη έβαλε ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αποχωρήσουμε από το ευρώ», ξεκαθάρισε, μιλώντας σε συνέδριο στη Λευκωσία, και πρόσθεσε: «Σε καμία περίπτωση δεν θα πειραματιστούμε με το μέλλον της χώρας μας».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η χώρα απέφυγε τον κίνδυνο χρεοκοπίας και ότι «η κατάσταση, παρά την τραγωδία, είναι ελεγχόμενη».

Κατά την ομιλία του στο 5ο Ετήσιο Συνέδριο της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι επέδειξαν αναλγησία απέναντι στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι είναι πρωτόγνωρες οι αξιώσεις που υποχρεώνουν την Κύπρο να αποτελέσει πείραμα με αμφίβολα αποτελέσματα.

Τους κατηγόρησε επίσης ότι επέβαλαν δυσβάστακτους όρους για την παραχώρηση των 10 δισ. ευρώ.

Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε να κάνουν αυτοκριτική εκείνους που είχαν την ευθύνη διαχείρισης της Κύπρου τα προηγούμενα χρόνια και οδήγησαν σε υποθήκευση το μέλλον του τόπου.

Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική σε εκείνους που διατήρησαν μια χρεοκοπημένη τράπεζα -τη Λαϊκή- με απορρόφηση 11 δισ. ευρώ από τον Μηχανισμό Στήριξης, για να μην πάρουν αποφάσεις μέχρι να αναλάβει η νέα κυβέρνηση.

Διερωτήθηκε, μάλιστα, πόσο σοβαρή είναι η θέση εκείνων των αρχών που επέτρεψαν σε μια τράπεζα να απορροφήσει ένα τέτοιο ποσό.

Πρόσθεσε ότι έγινε κατορθωτό να σωθεί η Τράπεζα Κύπρου και ότι «είναι στο χέρι μας, πλέον» να διαχειριστούμε την κατάσταση. «Είναι πολύ σημαντικό ότι αποφεύχθηκε η άτακτη χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας κι έτσι διασώζονται χιλιάδες θέσεις εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά

Εξάλλου, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι η κατάσταση ήταν τραγική από την ημέρα ανάληψης της διακυβέρνησής του, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να επιρρίπτονται ευθύνες σε εκείνους που κλήθηκαν να διαχειριστούν μια δύσκολη κατάσταση.

Πάντως διαβεβαίωσε ότι  θα κάνει ό,τι μπορεί για τη διαφύλαξη των Ταμείων Προνοίας, ότι θα στηρίξει τους πολίτες που πλήττονται από τις εξελίξεις και ότι όσοι έχουν ευθύνες θα λογοδοτήσουν, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φθάσει μέχρι τέλους.

Επεσήμανε ωστόσο ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο με δραστική μείωση του κόστους λειτουργίας του, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει και μείωση μισθών και ωφελημάτων.

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο λαός θα ξαναβρεί την πορεία του και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει κίνητρα για επενδύσεις σε ξένες εταιρείες.

«Η οικονομία μας θα διασωθεί, έστω κι αν έχουμε δύσκολες αποφάσεις ενώπιον μας», υπογράμμισε.

Εξάλλου, ο υπουργός Εργασίας Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε σήμερα ότι το μνημόνιο της Κύπρου πρέπει να παρουσιαστεί στο Euro Working Group στις 4 Απριλίου.

Όπως ανέφερε, με τον τρόπο αυτόν θα μπορέσει να αρχίσει η διαδικασία της επικύρωσής του από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, αφού σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να υπάρξει έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε την ανάγκη η Κύπρος να πάρει την πρώτη δόση το συντομότερο δυνατό, δεδομένων των άσχημων οικονομικών της κυβέρνησης.

Γ. Ομήρου: Στόχος να απαλλαγούμε από τρόικα - μνημόνιο

Σε δηλώσεις του νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, τάχθηκε εκ νέου υπέρ μιας λύσης εκτός τρόικας και μνημονίου, αλλά όχι εκτός ευρώ.

Ο κ. Ομήρου επανέλαβε ότι ο πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η ταχύτερη δυνατή απαλλαγή από την τρόικα και η έξοδος από το μνημόνιο.

«Στόχος όλων είναι να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση με σκοπό την απαλλαγή μας από αυτά τα δεσμά τα οποία βυθίζουν σε φαύλο κύκλο την οικονομία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, θα πρέπει να υπάρξει στο μνημόνιο πρόνοια που να επιτρέπει την έξοδο από αυτό, αφού προηγουμένους λυθούν τα δύο βασικά προβλήματα της χώρας που συνδεόνται με τη ρευστότητα των τραπεζών και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Χωρίς προβλήματα η λειτουργία των τραπεζών στη Λάρνακα

Κανονικά άνοιξαν και λειτουργούν, εν τω μεταξύ, για δεύτερη ημέρα τα καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής, των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων και των άλλων εμπορικών τραπεζών τόσο στην πόλη και την επαρχία Λάρνακας όσο και στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, σχηματίστηκαν ουρές έξω από καταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας και ορισμένα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα.

«Έθνος»: Χάρισαν δάνεια

Την ίδια ώρα, σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Έθνος» αποκαλύπτει ότι οι τράπεζες που παρέσυραν στον βυθό την Κύπρο διέγραφαν αφειδώς δάνεια που είχαν λάβει πολιτικοί από τα τρία μεγάλα κυπριακά κόμματα (εκτός ΕΔΕΚ και Οικολόγων)  και άλλα στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

H εφημερίδα αναφέρει ότι έχει στην κατοχή της τις λίστες με τα ονόματα όλων όσων τα δάνεια έχουν διαγραφεί από τις κυπριακές τράπεζες και δημοσιεύει στοιχεία «φωτογραφίζοντάς» τους.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, οι σχετικές λίστες βρίσκονται στα χέρια των μελών της Επιτροπής Θεσμών της κυπριακής Βουλής.