Πολιτιστικά
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013 09:01

Υψηλές προσδοκίες για δυνατές ερμηνείες και απογειωτικές μουσικές

Μεγάλα αστέρια της έβδομης τέχνης επανδρώνουν δυναμικά τις νέες κινηματογραφικές προτάσεις της εβδομάδας, οι οποίες - εκτός από πλούσιο θέαμα - υπόσχονται ότι θα προσφέρουν και την καλύτερη δυνατή μουσική υπόκρουση.

Μεγάλα αστέρια της έβδομης τέχνης επανδρώνουν δυναμικά τις νέες κινηματογραφικές προτάσεις της εβδομάδας, οι οποίες - εκτός από πλούσιο θέαμα - υπόσχονται ότι θα προσφέρουν και την καλύτερη δυνατή μουσική υπόκρουση. Θρίλερ, αστυνομική περιπέτεια, ανατρεπτική ματιά στον μύθο της Χιονάτης και δύο εγχώριες παραγωγές θα συνοδευτούν από μουσικές επενδύσεις του περίφημου Κλιντ Μάνσελ καθώς και του πρίγκιπα του ροκ, Παύλου Σιδηρόπουλου.

«Stoker»

Ο νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης του συγκλονιστικού «Oldboy», Τσαν Γουκ Παρκ, κάνει το ντεμπούτο του στο Χόλυγουντ, δημιουργώντας ένα δυνατό θρίλερ με τη μουσική επένδυση του Κλιντ Μάνσελ («Requiem for a dream») και πρωταγωνιστές τη - βραβευμένη με Όσκαρ - Νικόλ Κίντμαν και τους Μία Βασικόβσκα, Μάθιου Γκουντ, Ντέρμοτ Μαλρόνεϊ και Τζάκι Γουίβερ.
Μια μοναχική και παράξενη κοπέλα μένει μόνη με τη συναισθηματικά ασταθή μητέρα της, μετά τον θάνατο του πατέρα της. Ο γοητευτικός και μυστηριώδης θείος της, ο οποίος έρχεται να μείνει μαζί τους, γίνεται αντικείμενο του πόθου των δύο γυναικών.

«Broken city»

Σε μια εξαθλιωμένη πόλη που κυριαρχεί η αδικία, διαδραματίζεται η αστυνομική ταινία του Άλεν Χιουζ, με τον – υποψήφιο για Όσκαρ - Μαρκ Γουόλμπεργκ, τους - βραβευμένους με Όσκαρ - Ράσελ Κρόου και Κάθριν Ζέτα Τζόουνς και τους Μπάρι Πέππερ, Κάιλ Τσάντλερ, Νάταλι Μαρτίνεζ και Τζέφρι Ράιτ. Μετά την προδοσία του διεφθαρμένου δημάρχου της πόλης, ένας πρώην αστυνομικός που επιζητεί τη λύτρωση, αποφασίζει να πάρει εκδίκηση. Τα πράγματα περιπλέκει η μοιραία και ύποπτη σύζυγος του αξιωματούχου, η οποία τίθεται υπό παρακολούθηση.

«Χιονάτη»

Ο ισπανός σκηνοθέτης Πάμπλο Μπεργκέρ μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το γνωστό παραμύθι των αδελφών Γκριμ, δημιουργώντας μια βωβή ασπρόμαυρη ταινία, που εκτυλίσσεται στη Σεβίλλη του 1920, όταν μια νεαρή κοπέλα - που υποφέρει από τη μητριά της - αποφασίζει να φύγει με μία ομάδα νάνων ταυρομάχων. Με τη μουσική του Αλφόνσο ντε Βιλαλόνγκα και πρωταγωνιστές τους Μαριμπέλ Βερντού, Άντζελα Μολίνα, ΜακΑρένα Γκαρσία, Ντάνιελ Γκιμένεθ Κάσο και Πέρε Πονσέ, η ταινία κέρδισε δέκα βραβεία Γκόγια και ήταν η επίσημη πρόταση της Ισπανίας για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

«Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους?»

Η δραματική ταινία της Κωνσταντίνας Βούλγαρη αποτελεί μια υποκειμενική καταγραφή της σημερινής πραγματικότητας, μέσα από την ιστορία μιας γυναίκας που ζει στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης. Με σπουδές που δεν μπορεί να αξιοποιήσει και ερωτευμένη με έναν πολιτικό κρατούμενο, βιώνει συγχρόνως και τη δική της προσωπική κρίση.

Επιλέγοντας τους Μαρία Γεωργιάδου, Δημήτρη Ξανθόπουλο, Θέμιδα Μπαζάκα, Δημήτρη Πιατά, Κώστα Γανωτή και Αλέξη Χαρίση για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η δημιουργός σημειώνει: «Θέλω η ταινία να έχει ένα αισιόδοξο μήνυμα. Ωστόσο, για μένα αυτό αντλείται από την πολιτική αφύπνιση και τη συλλογική προσπάθεια, ακόμα και σε επίπεδο ομάδας, πρωτοβουλιών, γειτονιάς. Δεν είναι αισιόδοξο να ξαναγυρίζουμε στην παλιά κατάσταση, στους παλιούς μισθούς, το lifestyle και τα κομμωτήρια. Γι’ αυτό και οι αισιόδοξοι της ταινίας μου είναι αντισυμβατικοί και είναι αυτοί που μπορεί να καταλήξουν και στη φυλακή».

«Welcome to the show - Η μουσική κληρονομιά του Παύλου Σιδηρόπουλου»

Ο λόγος και η μουσική εναλλάσσονται στο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους των Αλέξη Πόνσε και Κώστα Πλιάκου, που καταγράφει την πορεία του έλληνα καλλιτέχνη, ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος για την εποχή του, ένα ανήσυχο πνεύμα που πειραματίστηκε με τη μουσική και τη σύνθεση, αλλά και την ηθοποιία, την ποίηση και τη συγγραφή.

Την ταινία συνθέτουν ανέκδοτες φωτογραφίες, ντοκουμέντα από συναυλίες, υλικό από το προσωπικό αρχείο της οικογένειάς του και, φυσικά, οι συνεργάτες του, οι οποίοι μιλούν για το πώς η μουσική του έφτασε στις μέρες μας και εξηγούν με ποιον τρόπο επηρέασε τις επόμενες γενιές.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης