Την καταδίκη μειονοτικού σιίτη κληρικού σε θάνατο ζήτησε σήμερα σαουδάραβας εισαγγελέας, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Την καταδίκη του μειονοτικού σιίτη κληρικού Σεΐκ Νιμρ Αλ Νιμρ σε θάνατο ζήτησε σήμερα σαουδάραβας εισαγγελέας, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο σιίτης κληρικός συνελήφθη τον Ιούλιο του 2012, γεγονός το οποίο είχε πυροδοτήσει αιματηρές διαμαρτυρίες στο κατά πλειοψηφία σουνιτικό βασίλειο του Περσικού Κόλπου.
Ο κ. Αλ Νιμρ εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημοσίως μετά τη σύλληψή του στην αίθουσα του δικαστηρίου τη Δευτέρα.
Θεωρείται εδώ και χρόνια ο πλέον ριζοσπάστης ηγέτης της σιιτικής μειονότητας της Σαουδικής Αραβίας.
Ο εισαγγελέας του Ριάντ του καταλογίζει «βοήθεια προς τρομοκράτες» και υποκίνηση ταραχών, καθώς και «πόλεμο κατά του Θεού», ένα έγκλημα το οποίο σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο της σαρία τιμωρείται αυτόματα με την ποινή του θανάτου.
Η Σαουδική Αραβία δεν διαθέτει γραπτό ποινικό κώδικα και οι δικαστικές αποφάσεις βασίζονται στην ερμηνεία της σαρία από το δικαστήριο, χωρίς επίκληση του δεδικασμένου.
Η ένταση μεταξύ του σουνιτικού καθεστώτος και της σιιτικής μειονότητας έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες, μετά τη σύλληψη 16 σιιτών οι οποίοι κατηγορούνται για σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες του Ιράν.
Η Τεχεράνη έχει αρνηθεί κάθε σχέση με το περιστατικό και οι σιίτες ηγέτες εντός της Σαουδικής Αραβίας αμφισβητούν το βάσιμο των κατηγοριών.
Τρεις διαδηλωτές είχαν χάσει τη ζωή τους τις ημέρες μετά την σύλληψη του κ. Αλ Νιμρ.
Στις αρχές του 2012, το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε κατάλογο 23 ατόμων τα οποία καταζητούντο για τις ταραχές στην επαρχία Κατίφ, αναφέροντας ότι δρούσαν για λογαριασμό «ξένης δύναμης», στην οποία οι περισσότεροι αναγνώρισαν το Ιράν.
Την προηγούμενη εβδομάδα, 37 σαουδάραβες σιίτες ηγέτες υπέγραψαν κοινή δήλωση, με την οποία κατηγορούν την κυβέρνηση ότι οξύνει σκόπιμα τις σεκταριστικές και θρησκευτικές εντάσεις, με στόχο να αποπροσανατολίσει την πλειοψηφία των σουνιτών από την πάλη για πολιτικές μεταρρυθμίσεις.