Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013 10:57

Φοιτητές σχεδιάζουν αποστολή στους δορυφόρους του ʽΑρη

Μία απρόσμενη «χείρα βοηθείας» θα δεχτούν τα προγράμματα αποστολών στον «Κόκκινο Πλανήτη»: το Caltech Space Challenge ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 29, λαμβάνοντας χώρα στο campus του πανεπιστημίου Caltech στην Πασαντένα.

Μία απρόσμενη «χείρα βοηθείας» θα δεχτούν τα προγράμματα αποστολών στον «Κόκκινο Πλανήτη»: το Caltech Space Challenge ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 29, λαμβάνοντας χώρα στο campus του πανεπιστημίου Caltech στην Πασαντένα. Σε αυτό συμμετέχουν δύο ομάδες φοιτητών από όλο τον κόσμο, στόχος των οποίων είναι ο σχεδιασμός μίας επανδρωμένης αποστολής στον Φόβο και τον Δείμο, τους δύο δορυφόρους του Άρη.

Όπως αναφέρεται στο space.com, ο Νικ Παρτσιάλε, φοιτητής PhD στην αεροναυτική του Caltech και επικεφαλής της μίας εκ των δύο ομάδων, πρόκειται για ένα τεχνικό επίτευγμα το οποίο εκ των πραγμάτων θα αποτελέσει καταλύτη για καινοτομία σε όλο τον κόσμο, υπενθυμίζοντας πως όλα τα προβλήματα είναι αντιμετωπίσιμα.

Συνολικά στο πρόγραμμα συμμετέχουν 32 φοιτητές (προπτυχιακοί και απόφοιτοι) από 21 πανεπιστήμια, από 11 διαφορετικές χώρες, ενώ στελέχη, επιστήμονες και μηχανικοί από το Caltech, το Jet Propulsion Laboratory της NASA και μία σειρά εταιρειών του χώρου της αεροδιαστημικής θα συμμετέχουν σε ρόλους συμβούλων και κριτών.

Ο Φόβος και ο Δείμος θεωρούνται ως εν δυνάμει σταθμοί για επανδρωμένες αποστολές στον Άρη, καθώς εκτιμάται πως θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάσεις από τις οποίες οι αστροναύτες θα μπορούσαν να συντονίσουν τις εξερευνητικές τους δραστηριότητες και να ελέγξουν «στόλους» από μη επανδρωμένα ρομπότ τα οποία θα «οργώσουν» τον Κόκκινο Πλανήτη.

Η NASA εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής αστροναυτών στους δορυφόρους του Άρη στο πλαίσιο μίας ευρύτερης έρευνας σχετικά με τις επιλογές πάνω στις επανδρωμένες αποστολές στον πλανήτη. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2010 ο πρόεδρος Ομπάμα είχε ζητήσει από την διαστημική υπηρεσία να εργαστεί με σκοπό να βρεθεί σε θέση να στείλει αστροναύτες στην περιφέρεια του Κόκκινου Πλανήτη μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030.

«Η αποστολή ανθρώπων στη ʽγειτονιάʼ του Άρη και πάλι πίσω θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες μηχανολογικές προκλήσεις που τέθηκαν ποτέ. Το Caltech Space Challenge είναι ο τρόπος μας να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να προωθούμε τη μακρά διαδικασία σχεδιασμού, ανάπτυξης και καινοτομίας που θα οδηγήσει σε ανθρώπινα βήματα στο έδαφος του Άρη» λέει σχετικά ο Τζέισον Ραμπίνοβιτς, ο φοιτητής PhD του Caltech που είναι επικεφαλής της δεύτερης ομάδας.