Πολιτική
Παρασκευή, 02 Μαΐου 2003 21:09

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (2/5/2003) Μέρος 9/9

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή αφορά δηλαδή ανάληψη ευθύνης για περισσότερες εκρήξεις απ’ ότι βλέπω. Θα γίνει μνεία κι εκεί, δεν θα τις ξαναδιαβάσουμε. Επομένως τώρα προχωράμε πιο κάτω. Περιμένει έξω κάποιος μάρτυρας; Όχι. Υπόθεση super market ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ που είπαμε για σήμερα;

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ κα συνήγορε. Μία κλήση. Καλώ τον κ. Φώτιο Πάσχο του Γεωργίου.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: ((Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί είναι αυτό;

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: ((Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι ο δικηγόρος. Βλέπω είναι στον Εφετείο. «Κύριε Πρόεδρε, με την παρούσα σας βεβαιώνω ότι αδυνατώ να παραστώ κατά την δικάσιμο 5 Μαίου ενώπιον του Δικαστηρίου σας προκειμένου να παρασταθώ ως πολιτική αγωγή για λογαριασμό του πελάτη μου κ. Νικολακόπουλο Νικόλαο. Κατά τον τάδε κλπ διότι βρίσκομαι στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κέρκυρας υπερασπιζόμενος τον κ. Πάσχο, πελάτη μου ο οποίος κατηγορείτε για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών η υπόθεση του οποίου είναι πολύ σοβαρή και την χειρίζομαι αποκλειστικά εγώ›.

Σου λέει, εσείς μπορείτε να περιμένετε γιατί έχετε και άλλες υποθέσεις. Ο έμπορος επάνω πού να περιμένει. Υπάρχει καμία αντίρρηση για τον συνήγορο, όχι για τον έμπορο ναρκωτικών. Για τον συνήγορο μιλάμε. Επομένως 8/5 να την πούμε αυτή. Διαβεβαιώστε τον ότι δεν θα την κάνουμε νωρίτερα από την 8/5.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα αρχίσουμε με την κα Σόντερς διότι έρχεται από το εξωτερικό και δεν θα την κρατήσω. Θα προχωρήσουμε αυτή την υπόθεση και μετά θα κάνουμε την δική σας. Ληστεία Α.Τ Βύρωνα την Δευτέρα, Πολεμικό Μουσείο κάναμε ότι κάναμε, ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ είπαμε, Γραφεία ΕΟΚ διατάξαμε βιαία προσαγωγή, Τράπεζα Εργασίας Πατήσια την κάναμε, Εργασίας Περιστέρι την μισοκάναμε, δεν τις κάνουμε ολόκληρες. ΕΛΤΑ Βύρωνα αυτή θα την κάνουμε μαζί με τα Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τα Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια είναι εντελώς μόνα τους όποτε γίνουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ είναι Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Του Βύρωνα δεν είναι ΕΛΤΑ.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Των Πατησίων δεν είναι ΕΛΤΑ και είναι Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον 198 μάρτυρα Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. ¶ρα εκείνο εκεί;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Είναι ανεξάρτητο. Ψάχνουμε να βρούμε τους μάρτυρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκεί μπορούμε να τους εκφωνήσουμε και άμα δεν είναι εδώ διατάσσουμε βιαία προσαγωγή και διαβάζουμε χαρτιά. Επομένως τώρα αρχίζει. Δεν έχουμε πει τίποτα γι αυτούς.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: ((Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Ευαγγελάτος δεν έχει μου είπε ο άνθρωπος καμία σχέση με τα Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια. Έχει σχέση με τα ΕΛΤΑ μου είπε. Μάλιστα μας το είπε το ΕΛΤΑ.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: ((Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ είπα τα ΕΛΤΑ και μου λέει είναι το ΕΛΤΑ, είναι το Ελληνικό Ταχυδρομείο. Τί να κάνουμε; Έτσι το είπε και το θυμάμαι καλά. Έχω μια κακή συνήθεια να θυμάμαι. Δεν φταίω.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Τα Ταχυδρομεία γράφουν Ελληνικά Ταχυδρομεία, γράφουν στον πληθυντικό. Εν πάση περιπτώσει, σε σχέση με αυτό.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορούμε να το αλλάξουμε, αν κινήσουμε μία νόμιμη διαδικασία. Πείτε μου τί έχετε να πείτε.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Απλώς είχα να σας πω το εξής: επειδή εγώ υπερασπίζομαι τον κ. Ψαραδέλλη ο οποίος κατηγορείται και για το Τ.Τ και είχαμε αυτές οι υποθέσεις να γίνουν μαζί απλώς για την εξυπηρέτηση και την δική μας. Αλλά αν εσείς θέλετε ... δεν έχω καμία αντίρρηση κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφού δεν είναι οι μάρτυρες έτσι κι αλλιώς εδώ.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Δεν είναι οι μάρτυρες και άρα να αναγνώσουμε και τα έγγραφα αυτής της υπόθεσης τότε που θα την κάνουμε για να έχουμε μία ενιαία ....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλώς, αφού το ζητάτε σαν αίτημα αυτό. Είχαμε πει μάλιστα νομίζω να τα πούμε όλα μαζί.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Είχαμε πει ότι θα γίνουν μαζί αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το θυμάμαι, το είχαμε πει. Προχωράμε. ΟΤΕ είπαμε, Συκούριο διατάξαμε βιαία προσαγωγή και διατάξαμε κλήτευση του Αξιωματικού που ήταν τότε Διοικητής. Επίσης είπαμε για το Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα, το Πολεμικό Μουσείο το κάναμε εκτός από έναν απόντα. Super market πάλι είπαμε τον κ. Νικολακόπουλο. Γραφεία ΕΟΚ έχουμε διατάξει βιαία προσαγωγή. Εργασίας Πατησίων έφυγε, Περιστέρι μισοέφυγε, ληστεία ΕΛΤΑ Βύρωνα είπαμε πάλι. Έκρηξη οικιών Κατσάμπα-Κατσιμίχα-Βαρδουλάκη διατάξαμε βιαία προσαγωγή. Εκάλη κλπ βιαία προσαγωγή, μας ήρθε ο ένας, ο άλλος δεν μας ήρθε.

Πάμε έκρηξη κατά PROCTER AND CAMPLE. Όποιος είναι εδώ πέρα. Ο κ. Γεράσιμος Βασιλάτος. Ο κ. Δημήτριος Μαθιόπουλος. Ο κ. Γκρέτσας, απόντες. Είχαμε πει να είναι εδώ. Τί λέμε κ. Εισαγγελεύ εδώ; Πάντως εμείς θα διατάξουμε βιαία προσαγωγή στους κληθέντες και θα διατάξουμε την κλήτευσή των μη κληθέντων. Να δούμε αν κλήθηκαν. Να φωνάξουμε για τον φάκελο. Πάμε στα έγγραφα της PROCTER AND CAMPLE.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: ((Εκτός μικροφώνου) Τα απορρυπαντικά τί φταίνε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς θέλατε κάθαρση της κοινωνίας. Τα απορρυπαντικά πήγατε και χαλάσατε λέει ο κ. Εισαγγελέας. Αυτό βγάζει μόνο; Νομίζω είναι βιομηχανία που βγάζει πολλά πράγματα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το TIDE βγάζει κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οδοντόπαστες και τέτοια.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κι αυτές καθαρίζουν κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπέρ της κάθαρσης δηλαδή. Έχουν κλητευθεί όλοι νομίμως εμπροθέσμως. Προτείνετε βίαιη προσαγωγή και τιμωρία κ. Εισαγγελεύ;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 100;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: 100 κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βιαία προσαγωγή και πρόστιμο 100 ευρώ. Λίγα είναι όταν τα πληρώνει άλλος κ. Τζώνη. Όχι λίγα. Προχωράμε στην έκθεση αυτοψίας.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκεται:

1. Έκθεση αυτοψίας του Αστυνόμου Μουρίκη Ηλία και του Υπαστυνόμου Α΄ Λεγιδάκη Ευθυμίου στις 11 Ιουνίου 1990

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και η έκθεση πραγματογνωμοσύνης του κ. Χατζηγιάννη αστυνομικού Διευθυντού Χημικού, κ. Δημητρίου Αντισυνταγματάρχη, Καλατζή Αστυνόμου Α’, Κοτρώνης Λοχαγού ΚΕΒΟΠ και Αθανασίου Ανθυπασπιστή πυροτεχνουργό της ΣΔΑ. Γι’ αυτά τα ερωτήματα να απαντήσει και μιλάει για την έκρηξη στην εταιρεία Procter and Gamble.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκεται:

1. Έκθεση πραγματογνωμοσύνης

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να διαβάσουμε την προκήρυξη.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: (Διαβάζει):

«Επαναστατική Οργάνωση 17 ΝΟΕΜΒΡΗ Αθήνα 10/6/1990

Ένα μόλις δίμηνο νεοδημοκρατικής εξουσίας άρκεσε για να επιβεβαιωθεί πανηγυρικά η ομόθυμη λαϊκή πεποίθηση ότι αν οι ΠΑΣΟΚοι ήταν ερασιτέχνες ληστές του δημόσιου χρήματος, οι νεοδημοκράτες είναι οι μέγιστοι επαγγελματίες αρχιληστές που έχουν καταλεηλατήσει τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Σε αυτό το ελάχιστο χρονικό διάστημα νέα σκάνδαλα άρχισαν να συσωρεύονται, νέοι φιλόδοξοι Κοσκωτάδες και Κουτσόγιωργες να εκκολάπτονται και μαζί με τους παλιούς έμπειρους μαιτρ επιδίδονται καθημερινά σε ληστείες και λεηλασίες του κοινωνικού πλούτου.

Δεν διστάζουν να προχωρήσουν σε πλήρες ξεπούλημα των πάντων, χωρίς καν να κρατάνε τα στοιχειώδη προσχήματα. Έχοντας πλήρη ελευθερία κινήσεων, με ένα τύπο ολωσδιόλου πουλημένο, με πολιτικούς εξωνημένους και αλητήριους με δικαστικά όργανα αργυρώνητα ενεργούμενά τους.

Βιομηχανικές μονάδες που είναι κερδοφόρες, δημόσιες επιχειρήσεις, κρατικοί οργανισμοί και τράπεζες πωλούνται κατ’ ευφημισμόν, προσφέρονται χαριστικά σε συνεργάτες ιδιώτες. Σε τέτοιο σημείο που ακόμη και ορισμένοι δικοί τους άρχισαν να δυσανασχετούν, που ακόμη κι αυτοί οι χτεσινοί στενοί συνεργάτες τους, οι τελείως ανυπόληπτοι ηγέτες του Συνασπισμού αναγκάστηκαν να ψελλίσουν δειλά δυο τρεις κουβέντες.

Η κάθε μία από τις πωλήσεις των επιχειρήσεων που ανήκουν στο δημόσιο συνιστά από μόνη της ξεχωριστό σκάνδαλο. Όχι μόνο γιατί γίνεται χωρίς καμία διαφάνεια, όχι μόνο γιατί η κοινωνική περιουσία προσφέρεται σε εξευτελιστικές και χαριστικές τιμές στους ημέτερους νέους ιδιοκτήτες, αλλά και γιατί η κάθε μία συνίσταται από μίζες εκατοντάδων εκατομμυρίων που εισπράττουν στην Ελβετία οι διάφοροι αρμόδιοι υπουργοί, διοικητές τραπεζών και οργανισμών που χειρίζονται τις πωλήσεις και αποφασίζουν χωρίς κανένα έλεγχο, χωρίς να λογοδοτούν πουθενά και σε κανένα.

Το πρώτο από αυτά τα σκάνδαλα είναι η πώληση της τσιμεντοβιομηχανίας ΧΑΛΥΨ λίγες μόνο ημέρες μετά τις εκλογές, στη Γαλλική εταιρεία τσιμέντων CIMENTS FRANCAIS. Η ΧΑΛΥΨ είχε χρέη 6 δις στις τράπεζες και 1,3 δις στη ΔΕΗ. Από αυτά τα χρέη η Γαλλική εταιρεία πληρώνει σήμερα 1,4 δις στις τράπεζες συν 700 εκατομμύρια στη ΔΕΗ. Παράλληλα 2,4 δις θα πληρωθούν με την εξής σκανδαλώδη διαδικασία που αποτελεί ανοιχτό εμπαιγμό του λαού. Τριετής περίοδος χάριτος και πληρωμή σε 7 ετήσιες δόσεις που είναι άτοκες.

Αυτή η πρωτοφανής διαδικασία δεν είναι κοροϊδία μόνο επειδή αυτό το κεφάλαιο της αγοράς καταβάλλεται από τα μελλοντικά κέρδη της ΧΑΛΥΨ κι όχι από τους Γάλλους, αλλά γιατί αυτό το ποσόν των 2,4 δις αν αποπληθωριστεί με μια υπόθεση μέσου ετήσιου πληθωρισμού 15% ισοδυναμεί με 940 εκ. σημερινές δραχμές και όχι με 2,4 δις.

Με τη σκανδαλώδη λοιπόν αυτή «πώληση› ο νέος μαθητευόμενος Κοσκωτάς που ακούει στο όνομα Γερμίδης και η συμμορία του χαρίζουν 5,2 δις σε σύνολο 7,3 δις στα «Γαλλικά Τσιμέντα› που πληρώνουν τα κορόιδα οι Έλληνες εργαζόμενοι και καρπώνονται οι Γάλλοι.

Ο καθένας βέβαια αντιλαμβάνεται το ύψος της αστρονομικής μίζας εκατοντάδων εκατομμυρίων, που εισέπραξαν οι νέοι Κοσκωτάδες και Κουτσόγιωργες, σημερινοί Υπουργοί και Διοικητές Τραπεζών και Οργανισμών γι’ αυτή τη χαριστική προς τους Γάλλους πράξη τους.

Ας προσθέσουμε εδώ ότι η εταιρεία «Γαλλικά Τσιμέντα› βρίσκεται στα δικαστήρια για ανάλογες σκοτεινές και παράνομες αγορές μονάδων τσιμέντων τόσο στην Ισπανία όσο και στην Τουρκία και ότι το ξεπούλημα της ΧΑΛΥΨ δεν είναι παρά το ορντέβρ στο μεγάλο τσιμπούσι της τσιμεντοβιομηχανίας, αφού θα ακολουθήσουν τα πλούσια πιάτα που λέγονται «Τσιμέντα Χαλκίδας› και κυρίως «ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ›.

Δεύτερο σκάνδαλο η περίπτωση της επιχείρησης Κούπας. Ενώ θα την αγόραζε κρατική επιχείρηση έναντι 450 εκ., άλλη κρατική τράπεζα αρνήθηκε να καταβάλλει εγγυητική επιστολή 150 εκ. για την εξαγορά της με αποτέλεσμα να την εξαγοράσει η πολυεθνική PROCTER AND GAMBLE έναντι 454 εκ. Κι αυτό ενώ μόνο η αξία των πάγιων εγκαταστάσεων ανέρχεται σε 1,3 δις. Δύσκολα κρύβονται κι εδώ οι μίζες που εισέπραξαν όσοι χειρίστηκαν την υπόθεση κι αυτοί που συνέπραξαν να μην καταβληθεί εγγυητική επιστολή.

Η απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής αντίδρασης τόσο από τον Τύπο όσο και από τα πολιτικά κόμματα άνοιξε την όρεξη των μαθητευόμενων Κοσκωτάδων με αποτέλεσμα τη νέα σκανδαλώδη ρύθμιση – πώληση, ακόμη χειρότερη απ’ αυτή της ΧΑΛΥΨ, αφού η περίοδος πληρωμής γίνεται εδώ 20ετής (!!!). (Έτσι που πάνε δεν αποκλείεται να φτάσουν το μισό αιώνα με την ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ).

Είναι η περίπτωση της προβληματικής ΒΙΟΝΥΛ. Ο παλιός ιδιοκτήτης της Κωλέττας την εξαγόρασε σήμερα – αφού βέβαια το κράτος πλήρωνε τα 750 εκ. χρέη που αυτός δημιούργησε – με δάνειο του κράτους 130 εκ. που θα αποπληρωθεί μετά από τριετή περίοδο χάριτος με ετήσιες δόσιες 20ετούς διάρκειας και επιτόκιο 5% ενώ σήμερα ο πληθωρισμός τρέχει με τουλάχιστον 25%. Κι αυτός ο κύριος λοιπόν αγοράζει την επιχείρηση του, αξίας 450 εκατομμυρίων, την οποία είχε οδηγήσει στη χρεοκοπία, με χρήματα του δημοσίου, δηλαδή στην ουσία δωρεάν. Η σκανδαλώδης πώληση της Βιονύλ είναι η μόνη για την οποία διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση απ’ τον εισαγγελέα, κατόπιν βέβαια μήνυσης βουλευτή.

Τις πραγματικές όμως διαστάσεις του ζητήματος τις δίνουν οι πάρα κάτω αριθμοί. Η αξία του συνόλου των επιχειρήσεων προς πώλησης «προβληματικές› ή μη, ανέρχεται σε 1,2 τρισεκατομμύρια. Απ’ αυτά η κυβέρνηση της Ν.Δ. υπολογίζει ότι στην καλύτερη περίπτωση στα επόμενα τρία χρόνια, θα εισπράξει απ’ την πώληση ένα ποσό που δεν θα ξεπερνάει τα 300 δις. Έχουμε δηλαδή ομολογημένη πια μια ληστεία ποσού που πλησιάζει το ένα τρισεκατομμύριο, με τους πρώτους κιόλας μήνες δημοκρατικής εξουσίας. Εδώ μπορούμε να συλλάβουμε το νόημα της παρατήρησης βουλευτή του Συνασπισμού στη Βουλή, τη μνημειώδη δουλοπρέπειά της, όταν προειδοποιεί δήθεν ότι αν χαθούν το 10% της αξίας, δηλαδή 120 δις, θα ισοδυναμούν με τρία σκάνδαλα Κοσκωτά, τη στιγμή που χουμε ληστεία περίπου ενός τρισεκατομμυρίου.

Μια τέτοια λοιπόν κυβέρνηση που ληστεύει τον κοινωνικό πλούτο και τον πουλάει, φυσικό είναι να πλακώσουν όχι μόνο οι γύφτοι – συγνώμη – οι μαφιόζοι εφοπλιστές, αλλά και οι ?Γερμανοί. Με μια πρώτη χειρονομία ο διοικητής της Εθνικής Γερμίδης χάρισε σε 4 Έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου 10 δις σε συνάλλαγμα. (Αλήθεια μήπως ανάμεσά τους είναι ο γνωστός Πολέμης που για να μη χαλάσει μερικές δεκάδες χιλιάδες, διέταξε πριν μερικά χρόνια του απόπλου του σκυλοπνίχτη του της «Χρυσής Αυγής› ενώ υπήρχε απαγόρευση λόγω καταιγίδας, με αποτέλεσμα να βυθιστεί στο Κάβο Ντόρο και να πνιγούν δεκάδες επιβάτες;)

Όσον αφορά τις γερμανικές επιχειρήσεις πού είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα, λογικό ήταν να επινοήσουν νέα φάμπρικα για να μην πληρώνουν φόρους στην μπανανία που λέγεται Ελλάδα. Αφού κανένας Έλληνας μεγαλοβιομήχανος δεν πληρώνει φόρους, σκέφτηκαν, γιατί να πληρώνουμε εμείς. Έτσι επικαλούμενοι νόμο της ΕΟΚ που ορίζει ότι οι φόροι πληρώνονται σε μια μόνο χώρα, έβαλαν το Δυτικογερμανικό κράτος να βεβαιώσει ότι πλήρωσαν στη Γερμανία φόρους και ζητάνε να τους επιστρέψει το ελληνικό κράτος τους φόρους που κατακράτησε. Μ’ αυτή την υπέροχη μέθοδο οι επενδύσεις που δήθεν έγιναν από γερμανικές επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται από τους φόρους που δεν πλήρωναν, απ’ τους Έλληνες φορολογούμενους. (Τη στιγμή που γράφαμε αυτό το κείμενο πληροφορηθήκαμε ότι σήμερα τη σκυτάλη πήραν οι Γάλλοι της Πεσινέ, που δεν τους φτάνει που πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα κάτω του κόστους, αλλά ζητάνε επαναδιαπραγμάτευση σύμβασης σύμφωνα με την οποία ένα μέρος των κερδών δίνονταν στην ΔΕΗ).

Η απίστευτα ληστρική επέλαση της κυβέρνησης της Ν.Δ., που σ’ άλλες συνθήκες θα είχε ξεσηκώσει τους πάντες, δεν συναντάει καμιά ουσιαστική αντίδραση σε πολιτικό πεδίο για τους εξής κυρίως λόγους: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις δίκες για τα σκάνδαλα όχι για την κάθαρση και την τιμωρία των ενόχων, όπως παραμυθιάζουν το λαό οι πουλημένες στο μεγάλο κεφάλαιο φυλλάδες, αλλά σαν μέσο πίεσης ενάντια στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να πετύχει τη σιωπηρή αποδοχή του γι’ αυτό το ξεπούλημα των «προβληματικών›. Αρκετά φάγατε, ήρθε η σειρά μας, αφήστε μας να ξεπουλήσουμε τις δημόσιες επιχειρήσεις, όπως θέλουμε. Κόψτε τις μηνυτήριες αναφορές, τις καταγγελίες και τις επερωτήσεις, γιατί αλλιώς θα σας πάμε μέσα για τα δικά σας σκάνδαλα. Αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα των δικών. Γι’ αυτό απ’ τη μια θα τραβήξουν σε μάκρος μέχρι το πλήρες ξεπούλημα των επιχειρήσεων κι απ’ την άλλη θα συνοδευτούν απ’ την καταδίκη ορισμένων δευτεροκλασάτων, για να γίνει η απειλή ενάντια στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ακόμη πιο ισχυρή.

Η σημερινή στάση ουσιαστικής συναίνεσης των δυο κομμάτων της αντιπολίτευσης προς τη ληστρική επιδρομή της κυβέρνησης της Ν.Δ., ξεσκεπάζει όλο και περισσότερο το περιεχόμενο των γενικότερων πολιτικο-ιδεολογικών τους θέσεων και φύση τους στα μάτια του κόσμου. Η συνεχής άρνησή τους να καλέσουν το λαό σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, οι κωμικοτραγικές εικόνες της άδειας Βουλής την κρίσιμη στιγμή της ψηφοφορίας, με απουσία δεκάδων βουλευτών τα αντιπολίτευσης τη στιγμή που οι εργαζόμενοι διαδήλωναν τους δρόμους, αποκάλυψαν και στον πιο δύσπιστο, τις πραγματικές τους προθέσεις απέναντι στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ποτέ άλλοτε, όχι μόνο ο Παπανδρέου και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά το σύνολο των στελεχών του, δεν βρίσκονταν σε τέτοια ολοκληρωτική σύγκρουση και ρήξη με τη βάση του .Ποτέ άλλοτε η αγανάκτησή της και η απογοήτευση δεν ήταν τόσο μεγάλη. Ποτέ η βάση δεν αισθάνθηκε τόσο μόνη. Αναγκασμένη να πάρει τις αποφάσεις για κινητοποιήσεις όχι απλά μόνη της αλλά σε σύγκρουση με το κομματικό ιερατείο. Όλες οι κινητοποιήσεις γίνονται έξω και ενάντια στη θέληση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά το Συνασπισμό, η πολιτική του συμμαχία με τη Ν.Δ. το περσινό καλοκαίρι έχει καταστήσει τη σημερινή ηγεσία του, με την πλατιά σημασία της λέξης και όχι τους προέδρους ή γενικούς γραμματείς, τελείως ανυπόληπτη και αφερέγγυα, τους έχει δέσει τελείως τα χέρια. Γιατί η ενδεχόμενη καταγγελία - δίκη των σημερινών σκανδάλων «πώλησης› των δημοσίων επιχειρήσεων χάνει την οποιαδήποτε βαρύτητα και αξιοπιστία της, απ’ την περσινή θερινή συμμαχία. Ο οποιοσδήποτε καλόπιστος θ’ αναρωτηθεί τελείως φυσικά: Μα αν ο Μητσοτάκης είναι τέτοιος που λέτε σήμερα, γιατί πήγατε μαζί του το καλοκαίρι να κάνετε την κάθαρση; ¶ρα όσα λέτε σήμερα δεν είναι αλήθεια. Έτσι λοιπόν ο Μητσοτάκης έχει πλήρως εξασφαλισμένα τα νώτα του απ’ την πλευρά της αριστεράς. Ολόκληρος ο λόγος της είναι αναξιόπιστος και ανυπόληπτος.

Τίποτα όμως δεν δείχνει καλύτερα την πλήρη ρήξη της αριστεράς και του Συνασπισμού με τους μαζικούς κοινωνικούς αγώνες όσο η πρόσφατη απεργία των εκπαιδευτικών. Πριν ακόμη συνεδριάσουν οι εκπαιδευτικοί, βγαίνουν οι πατριάρχες της συνδικαλιστικής αυτονομίας και της μη κομματικής επέμβασης, «λαϊκοί ηγέτες› Φαράκος και Κύρκος και παίρνουν θέση ενάντια στην απεργία, επεμβαίνοντας ανοιχτά σ’ ένα χώρο και προσπαθώντας να επηρεάσουν και να προκαταλάβουν τους εκπαιδευτικούς. Συνεδριάζουν οι τοπικές ενώσεις, σε συνθήκες άμεσης δημοκρατίας και αποφασίζουν με πλειοψηφία 80% υπέρ της απεργίας, δίνοντας μάθημα δημοκρατικότητας και συνάμα ένα ηχηρό χαστούκι στους «λαϊκούς ηγέτες› μας. Περιμένετε αυτοκριτική; Τι αφέλεια.

Γεμάτοι αυτοπεποίθηση και πιστοί στο δόγμα ότι η σοφία των αλάνθαστων ηγετών δεν γίνεται εύκολα κατανοητή από την πλέμπα ακόμη και των εκπαιδευτικών, δόγμα που οδήγησε σε πλήρη κατάρρευση τα σταλινικά καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης, συνεχίζουν απτόητοι να παρουσιάζουν το άσπρο μαύρο, τους απεργούς σαν συντεχνίες λαϊκίστικες.

Να παρουσιάζουν σαν εκσυγχρονιστικές τις απόψεις τους, που οδηγούν στη διαιώνιση του σημερινού άθλιου μεσαιωνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Να παρουσιάζουν την λαϊκίστικη υποκριτική δειλία τους σαν θαρραλέα αντιλαϊκίστικη θέση. Ν’ αποκρύβουν το γεγονός ότι θωπεύουν δειλά και υποκριτικά τους χιλιάδες γονείς και μαθητές, μη έχοντας το στοιχειώδες θάρρος να τους πουν την αλήθεια. Ότι οι μαθητές άδικα μοχθούν. Ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα έχει καταρρεύσει, τα διπλώματα δεν έχουν καμία αξία και σε λίγο δεν θα αναγνωρίζονται πουθενά. ΄Ότι χρειάζεται άμεση, ριζικά εκ βάθρων αναμόρφωση ολόκληρου του εκπαιδευτικού συστήματος από το δημοτικό μέχρι και το πανεπιστήμιο με πολύ γενναίες παροχές τις οποίες όλοι οι πολιτικοί αρνούνται.

Αυτοί όμως οι «ηγέτες› δεν ενδιαφέρονται για την ποιότητα της εκπαίδευσης αλλά για ψήφους των γονιών. Μήπως τα δικά τους παιδιά πάνε στα δημόσια σχολεία; Δεν είναι βέβαια κορόιδα. Τα παιδιά των βουλευτών όλων των κομμάτων, ακόμη και του Συνασπισμού, πάνε στα ιδιωτικά σχολεία και σε ξένα πανεπιστήμια. Γιατί λοιπόν να χολοσκάσουν;

Αποφασίσαμε λοιπόν να χτυπήσουμε με ρουκέτα μπαζούκας, τα γραφεία της αμερικάνικης πολυεθνικής PROCTER AND GABL. Η εταιρεία αυτή αγόρασε κατά σκανδαλώδη τρόπο την επιχείρηση Κούπα αξίας τουλάχιστον 1,3 δις έναντι του χρηματικού ποσού των 454 εκατομμυρίων. Προειδοποιούμε οποιονδήποτε, Έλληνα ή ξένο που θα αγοράσει επιχείρηση του Δημοσίου, μη πληρώνοντας τα χρέη της, ότι θα θεωρήσουμε ότι αυτόματα ληστεύει τον ελληνικό λαό με ποσό που ισούται με τα χρέη που χαρίστηκαν και κατά συνέπεια θα τον χτυπήσουμε χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση. Ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται ν’ αφήσει να ξεπουληθεί ο κοινωνικός πλούτος.›

Υ.Γ.Α 1. Χωρίς να έχουμε την πρόθεση να επέμβουμε ή να επηρεάσουμε κανένα, νομίζουμε ότι οι ομάδες ή οργανώσεις της επαναστατικής αριστεράς που βάζουν εμπρηστικές ή εκρηκτικές σε πολυτελή αυτοκίνητα πρέπει, εκτός απ’ τα υπερπολυτελή Μερσεντές, BMW, μεγάλου κυβισμού, Τζάγκουαρ, Πόρσε κλπ, να ελέγχουν με ακρίβεια τις πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες άλλων αυτοκινήτων που καταστρέφουν.

Υ.Γ.2. Παρ’ ότι είχαμε υπολογίσει ότι θα υπάρχει μια ορισμένη απόκλιση προς τα κάτω και σημαδέψαμε λίγο ψηλότερα, εν τούτοις η απόκλιση αυτή ήταν 40 πόντοι μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα ο πύραυλος να σκάσει στη μαρκίζα κι όχι στα τζάμια που ήταν ο στόχος μας. Σ’ αυτή τη περίπτωση οι καταστροφές στα γραφεία της Πρόκτερ και Γκάμπλ θα ήταν πολύ πιο σημαντικές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι είχε αγοράσει αυτή η PROCTER & GAΜBLE; Τι ήταν αυτή; Τι παρήγαγε; Όταν λειτουργούσε.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Θα σας γελάσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να με γελάσετε; Εδώ πέρα λέτε ότι «αναλαμβάνουμε την ευθύνη ότι ρίξαμε ρουκέτα γιατί αγόρασε την Κούπα›. Την Κούπα δεν την ξέρουμε ούτε ποια είναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Την προκήρυξη κ. Κουφοντίνα εσείς την γράψατε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπαμε δεν θα απαντάει, δεν είπε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μα κ. Πρόεδρε, δεν απαντάει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να κάνουμε; Δεν το βλέπετε ότι δεν απαντάει; Τι να τον κάνουμε τώρα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν τον πιέζει κανείς τον κύριο κατηγορούμενο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, τι να τον πιέσετε; Μπορείτε να τον πιέσετε τον κύριο κατηγορούμενο;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εδώ διάλογο θέλουμε κ. Πρόεδρε. Εμείς θέλουμε διάλογο. Η Εισαγγελική Αρχή θέλει διάλογο δια του οποίου θα μάθει την αλήθεια. Την πραγματική αλήθεια. Βεβαίως κάτι πρέπει να ξέρει ο κ. Κουφοντίνας γιατί. Έτσι δεν είναι κ. Κουφοντίνα; Υποθέτω. Διαφωνείτε; Εντάξει.

Εγώ κ. Κουφοντίνα Εισαγγελέας είμαι, ένας υπάλληλος ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι υπάλληλος, είναι λειτουργός ο Εισαγγελέας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εν πάση περιπτώσει κ. Πρόεδρε. Επειδή κ. Πρόεδρε από λειτουργούς όλοι λειτουργοί δηλώνουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί, οι δικηγόροι δεν είναι λειτουργοί;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Βεβαίως κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέω, επειδή γελάτε. Δεν γελάμε καθόλου. Τα αξιώματα τα οποία έδωσε η κοινωνία στους δικαστές, στους Εισαγγελείς και στους δικηγόρους είναι λειτουργήματα, δεν είναι για αστεία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Κουφοντίνα, έχετε ευθύνη. Έχετε ιστορική ευθύνη. Πρέπει να βγει η σωστή απόφαση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν βγαίνει εύκολα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για να βγει σωστή απόφαση πρέπει να μιλήσετε. Σας διαβεβαιώ περί τούτου. Έχετε ευθύνη. Ακούστε με σας παρακαλώ και σκεφτείτε το.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή όμως δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα άλλο τώρα από το να κάνουμε κουβέντα, σε καλό δεν βγαίνουν οι κουβέντες. Δευτέρα πρωί με την υπόθεση Saunders όπως είπαμε και αυτές τις σειρές που είπαμε. Καλό Σαββατοκύριακο για όσους έχουν χρόνο.