Υγεία
Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013 11:49

Μια πρωτεΐνη ευθύνεται για τη μετάσταση του παγκρεατικού καρκίνου

Μια πρωτεΐνη στα κύτταρα του καρκίνου στο πάγκρεας είναι εκείνη που ευθύνεται για την μετάστασή του σε άλλα όργανα του σώματος, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ.

Μια πρωτεΐνη στα κύτταρα του καρκίνου στο πάγκρεας είναι εκείνη που ευθύνεται για την μετάστασή του σε άλλα όργανα του σώματος, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη αυτή ενισχύει την ικανότητα που έχουν οι ινοβλάστες να σχηματίζουν οργανίδια που διαπερνούν τα κύτταρα και ανοίγουν διόδους για την εξάπλωση των όγκων στον οργανισμό.

Όπως εξηγεί στην επιστημονική έκθεση η δρ Carol Otey από το Τμήμα Κυτταρικής Βιολογίας και Φυσιολογίας του πανεπιστημίου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν καρκινικά κύτταρα που είχαν καλλιεργήσει και βρίσκονταν ανάμεσα στα στρώματα του κολλαγόνου, κατάφεραν να παρατηρήσουν την πορεία που ακολουθούν οι ινοβλάστες και να τη καταγράψουν με ακρίβεια. Σε παλαιότερες έρευνες είχε ανακαλυφθεί ότι οι ινοβλάστες που περιβάλλουν τους όγκους του καρκίνου στο πάγκρεας εκφράζουν υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης, κάτι που δεν συμβαίνει όταν ο ιστός είναι υγιής.

Οι επιστήμονες έχουν εστιάσει την προσοχή τους στο μικροπεριβάλλον των όγκων, καθώς τους παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τις πρωτεΐνες που υπάρχουν έξω και γύρω από τα κύτταρα και παίζουν καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό, το μέγεθος και τη μετάσταση των όγκων. «Τα κύτταρα φαίνεται ότι συνεργάζονται για να σχηματίσουν τον όγκο και να ενισχύσουν το μέγεθός τους», αναφέρει η δρ Otey, επισημαίνοντας ότι η κατανόηση αυτών των στοιχείων θα ανοίξει νέους δρόμους για τη διάγνωση και τη θεραπεία της ασθένειας και κυρίως στις μορφές καρκίνου που αντιστέκονται στις θεραπείες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Oncogene.