Πολιτική
Δευτέρα, 05 Μαΐου 2003 12:00

Δίκη «17Ν» : Τεταμένη η ατμόσφαιρα

Σε ατμόσφαιρα έντασης εξετάστηκε η χήρα του Βρετανού ταξιάρχου, Στήβεν Σώντερς, από την συνήγορο του Δημήτρη Κουφοντίνα και της Αγγελικής Σωτηροπούλου, Ιωάννα Κούρτοβικ.

Ο πρόεδρος απαγόρευσε πολλές από τις ερωτήσεις και είχε διαλόγους σε έντονο ύφος με τη συνήγορο, η οποία επέμεινε στη διερεύνηση της θέσης και των καθηκόντων που είχε ο Σώντερς στον αγγλικό στρατό.

- Κούρτοβικ : «Οταν ακούω ότι οι Αγλλοι στρατιωτικοί έχουν ειρηνευτικά καθήκοντα εξανίσταμαι».

- Πρόεδρος : «Ο ΟΗΕ το λέει αυτό... Να ήταν κάποια δική μας στη θέση της, να δείτε τι θα έλεγε με αυτά που ρωτάτε».

- Κούρτοβικ : «Η μάνα του Αξαρλιάν ήρθε εδώ και τη σεβαστήκαμε».

- Πρόεδρος : «Εσείς αξιολογείτε ότι η ζωή του Αξαρλιάν είχε μεγαλύτερη αξία, επειδή δεν ήταν στρατιωτικός; Ολα τα ανθρώπινα πλάσματα έχουν δικαίωμα να ζουν και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους αφαιρέσει τη ζωή και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες. Ο,τι μας κατεβαίνει στο κεφάλι το γράφουμε σε μια προκήρυξη και μετά σκοτώνουμε;»

Ο πρόεδρος απαγόρευσε ερώτηση της κ. Κούρτοβικ, όταν ζήτησε να μάθει αν τα μνημόσυνα που έχουν τελεστεί στην Ελλάδα για τον ταξίαρχο ήταν με πρωτοβουλία της κ. Σώντερς ή κάποιου άλλου.

- Πρόεδρος : «Δεν φτάνει η φυσική εξόντωση θα πάμε τώρα και στην ηθική; Έχουμε περάσει κάθε όριο».

- Κούρτοβικ : «Η κ. Σώντερς δεν εμφανίζεται στην Ελλάδα ως μια πονεμένη χήρα, κάνει και πολιτική».

Νωρίτερα, η μάρτυρας τόνισε πως ο σύζυγός της δεν έπαιρνε μέτρα προστασίας και δεν χρησιμοποιούσε θωρακισμένο αυτοκίνητο.

Η κ. Σώντερς, αφού κατέθεσε ότι δεν μισεί τους κατηγορούμενους και ίσως νιώθει γι' αυτούς οίκτο, πρόσθεσε τα εξής : «Ηθελα να γυρίσω και να τους ρωτήσω τι κέρδισαν. Δεν έχω, όμως, τώρα τη δύναμη. Δεν θέλω να τους κοιτάξω, δεν νομίζω ότι τους αξίζει. Αυτοί διάλεξαν να χαλάσουν τις ζωές τους».

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων