Κόσμος
Δευτέρα, 05 Μαΐου 2003 12:26

Κινητοποίηση για τα έργα τέχνης του μουσείου της Βαγδάτης

Αστυνομικοί και διεθνείς εμπειρογνώμονες συναντήθηκαν σήμερα στη Λυών, για συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειες εντοπισμού των έργων τέχνης, που εκλάπησαν κατά τη λεηλασία του μουσείου της Βαγδάτης.

Στη συνάντηση αυτή, παίρνουν μέρος μέλη της Interpol, τελωνειακοί αξιωματούχοι, μέλη του διεθνούς συμβουλίου των μουσείων και υπεύθυνοι της Unesco, μεταξύ των οποίων και ο υποδιευθυντής του οργανισμού αυτού του ΟΗΕ.

Η Unesco, σε συνεργασία με μεγάλα μουσεία θα αναλάβει την καταγραφή 200.000 εργών τέχνης, τα οποία εκλάπησαν στο Ιράκ κυρίως, κατά τη λεηλασία του μουσείου της Βαγδάτης, προκειμένου να εμπλουτιστεί μία βάση δεδομένων που θα τεθεί στη διάθεση της Interpol.

Σε αυτή τη βάση δεδομένων θα μπορούν να έχουν πρόσβαση τα μέλη της Ιnterpol, τα μουσεία και οι έμποροι έργων τέχνης σε όλο τον κόσμο.

Ο Aμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα το Παρίσι, όπου συμμετέχει σε σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της G8, θα μεταβεί αύριο το πρωΐ στη Λυών, όπου αναμένεται να υπογραμμίσει τη βούληση της χώρας του να εμποδίσει το ξεπούλημα αυτής της ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς.