Διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό θα απευθύνει απόψε, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό θα απευθύνει απόψε, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Την ίδια ώρα, στην Κύπρο, ποικίλες είναι οι αντιδράσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, διαμήνυσε προς τους εταίρους της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι «αυταπατώνται, αν πιστεύουν ότι ο λαός υποτάσσεται σε εκβιασμούς και απειλές», υπογραμμίζοντας ότι «δυστυχώς, οι εταίροι μας, αντί στήριξης και αλληλεγγύης, προσφέρουν εκβιασμούς, χολή και όξος».
«Προτάσσουμε», είπε ο κύριος Ομήρου, «την εθνική αυτοπεποίθηση και την αντίσταση. Καθήκον είναι να ενεργήσουμε τάχιστα για να διασφαλίσουμε την εθνική ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εθνική αξιοπρέπεια».
Νωρίτερα, μιλώντας σε ξένο πρακτορείο ειδήσεων, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι το συντομότερο δυνατό, πρέπει να προετοιμαστεί η οικονομία της Κύπρου, για έξοδο από τον μηχανισμό και την τρόικα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης διατύπωσε τη θέση ότι με την απόφαση του Eurogroup, παρά το γεγονός ότι η Λαϊκή Τράπεζα οδηγείται σε αναδιάρθρωση, αποφεύχθηκε η χρεοκοπία και ο μαρασμός και δόθηκε ένα τέλος στην εκκρεμότητα, που παρέλυε την οικονομία. Σημείωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης πέτυχε να μειωθεί από το 12% στο 9%, η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου.
Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι τον διακατέχουν ανάμεικτα αισθήματα. «Από τη μια αισθήματα ανακούφισης, διότι τελικά επετεύχθη μία συμφωνία, η οποία δεν θα μας οδηγήσει στη χρεοκοπία και στο μαρασμό και από την άλλη λύπη, επειδή βλέπουμε την άλλη μεγάλη εμπορική τράπεζα να οδηγείται προς την αναδιάρθρωση», εξήγησε.
Ο κύπριος υπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει κάθε τρόπο, ώστε να μείνουν όσο το δυνατό περισσότεροι στις εργασίες τους και «να μην αντιμετωπίσουν εκείνο το δράμα, που οδήγησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη, την περασμένη εβδομάδα, μπροστά στον εκβιασμό να υποχρεωθεί να αποδεχθεί την πρώτη πρόταση».
Σε ερώτηση πόσο θα είναι το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου για τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις (πέραν των 100.000 ευρώ), ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι η απόφαση προβλέπει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα προχωρήσει στο αναγκαίο «κούρεμα», που θα της επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση. Διευκρίνισε ότι το ποσοστό θα μετρηθεί προσεκτικά από τους αρμοδίους, αλλά φαίνεται ότι θα είναι γύρω στο 30%.
Υποστήριξε, ακόμα, ότι εάν η Βουλή ψήφιζε την απόφαση του Eurogroup την περασμένη Κυριακή, ίσως η Λαïκή Τράπεζα να σωζόταν. «Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλαβε, πριν τρεις εβδομάδες τη διακυβέρνηση του κράτους, και είχε να αντιμετωπίσει όσα κληρονόμησε και τα χειρότερα έγιναν τους τελευταίους 6 με 8 μήνες», σημείωσε ο κ. κασουλίδης.
Κορύφωση της πρώτης φάσης των σχεδιασμών της τρόικας σε βάρος του κυπριακού λαού χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup το ΑΚΕΛ.
Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι η συμφωνία Αναστασιάδη- Eurogroup «αποτελεί την απαρχή νέων δεινών για την Κύπρο και το λαό της» και υποστήριξε ότι δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, αλλά αντιθέτως βαθαίνει περισσότερο την κρίση.
Η επιλογή μας, είπε ο κύριος Κυπριανού, «είναι να απεγκλωβιστούμε από αυτά τα πλαίσια λογικής, να αντισταθούμε στις επιβουλές της τρόικα και να αναζητήσουμε λύση έξω από αυτά». Εξαπέλυσε παράλληλα επίθεση κατά του προέδρου Αναστασιάδη, τον οποίον κατηγόρησε ότι δεν δέχτηκε να διεξαχθεί ουσιαστική συζήτηση στη βάση αυτής της πρότασης και αρκέστηκε απλά να ενημερώνει για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Επίσης, κατηγόρησε τον κύπριο πρόεδρο ότι διεκδίκησε την ψήφο του κυπριακού λαού και την πήρε, υποσχόμενος βελτίωση της καταρχήν συμφωνίας για μνημόνιο, του Νοεμβρίου του 2012.
Την εκτίμηση ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, δηλαδή η άτακτη χρεοκοπία και η πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, εξέφρασε το ΔΗΚΟ.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Μάριος Καρογιάν, μετά από τη συμφωνία «αρχίζει η σκληρή και πολυετής δοκιμασία της υπομονής, της αντοχής και, πάνω από όλα, του φιλότιμου και της δημιουργικότητας του λαού μας».
Ο κ. Καρογιάν επεσήμανε ότι πρέπει τώρα να οικοδομηθεί μία νέα εθνική ενότητα και μία νέα πολιτική συναντίληψη, συλλογικότητα και αποφασιστικότητα.
Αυτά που έχουμε σήμερα ενώπιον μας πρέπει να μετουσιωθούν σε ελπίδα ενός νέου περισσότερο ελπιδοφόρου ξεκινήματος, πρόσθεσε.
Τόνισε ακόμη ότι είναι η ώρα του συλλογικού επαναπροσδιορισμού με συνολική επανεξέταση των στρατηγικών, των επιλογών και των προοπτικών που υπάρχουν.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε τέλος ότι το κόμμα του έχει τρεις προτεραιότητες:
-Η πρώτη είναι η κριτική και η αυτοκριτική για τα «ασυγχώρητα λάθη που έγιναν».
-Η δεύτερη είναι ο καταλογισμός των πολιτικών ευθυνών για την χρεοκοπία «που απέφυγε η χώρα την τελευταία στιγμή».
-Η τρίτη είναι «η τιμωρία αυτών που υπονόμευσαν την προσπάθεια μίας αξιοπρεπούς διάσωσης και διευκόλυναν τους εκβιαστές μας να υπαγορεύσουν τους όρους τους».
«Πρωτοφανή, επώδυνη και απαράδεκτη», χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης. Η απόφαση, είπε, «επιβάλλει τη ληστεία καταθέσεων, την οποία απέρριψε η Βουλή».
Ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία των Βρυξελλών θα βυθίσει την Κύπρο σε φαύλο κύκλο ύφεσης, θα αυξήσει δραματικά την ανεργία και θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων και κοινωνική δυστυχία.
Δυστυχώς, είπε ο κύριος Παπαδάκης, «η κυβέρνηση δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη και διαχειρίστηκε κατά τρόπο ερασιτεχνικό τη διαπραγμάτευση».
Χρέος μας, πρόσθεσε, είναι η έξοδος από τα δεσμά της τρόικας και των μνημονίων.
«Σήμερα ξημέρωσε μια καινούργια ημέρα, μια νέα εποχή για την χώρα μας και σίγουρα πρέπει να δούμε τη νέα τάξη πραγμάτων την οποία με αυτή την συμφωνία έχει επέλθει», παρατήρησε η εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ελένη Χρυσοστόμου.
Πρέπει, δήλωσε, να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις που θα μας απεγκλωβίσουν από την τρόικα και συμπλήρωσε ότι δεν είναι η ώρα των αντιπαραθέσεων, όμως θα έρθει η ώρα του απολογισμού και η ώρα, που οι υπεύθυνοι που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση πρέπει να τιμωρηθούν.
Πηγή: ΑΜΠΕ