«Η σκέψη μας αυτή τη στιγμή τρέχει στη δοκιμαζόμενη Κύπρο. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ανεκτή γιατί είναι επιλεκτική», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μετά την παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
«Η σκέψη μας αυτή τη στιγμή τρέχει στη δοκιμαζόμενη Κύπρο. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ανεκτή γιατί είναι επιλεκτική», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μετά την παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Σημείωσε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μην επιλέγει τα θύματά της όπως αυτή νομίζει ότι πρέπει να επιλέξει γιατί έτσι δημιουργεί ένα χάσμα μεταξύ των ονείρων των ευρωπαϊκών λαών ότι μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι μια στέγη για όλους τους αδύναμους.
Σε ό,τι αφορά την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα εξής: “Είναι μια μεγάλη μέρα σήμερα, είναι μια μέρα μνήμης και τιμής, τιμής σε εκείνους που ξεσηκώθηκαν με μόνο όπλο το πάθος της ψυχής και το πάθος για τη λευτεριά και μας έδωσαν ένα λεύτερο κράτος και αντιμετώπισαν μια οθωμανική αυτοκρατορία. Το παράδειγμά τους είναι παράδειγμα επίκαιρο και για τις σημερινές δύσκολες στιγμές».
«Επώδυνη» χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την Κύπρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σε δήλωσή του σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι « η συμφωνία σταματάει την πορεία προς το χάος που θα έφερνε η άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από την Ευρωζώνη» και υπογράμμισε ότι «Ελληνισμός ολόκληρος στηρίζει την Κύπρο και δεν θα αφήσει κανέναν να εκμεταλλευτεί την πρόσκαιρη αδυναμία της».
Ο κ. Κεδίκογλου, τόνισε ότι το πιο σημαντικό τώρα είναι «πώς θα βοηθήσουμε την Κύπρο να σταθεί ξανά στα πόδια της», επισημαίνοντας ότι «δεν είναι ώρα για διχαστικά συνθήματα, ούτε για ανεύθυνες κραυγές...Τώρα κοιτάζουμε μπροστά».
«Η Κύπρος έκανε το "θαύμα" πολλές φορές. Θα το κάνει ξανά! Έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τη μοναδική θέση της και τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της, ώστε να επιστρέψει σύντομα στην ευημερία και την ανάπτυξη», πρόσθεσε.
Η Κύπρος κάτω από το βάρος εκβιασμών και απειλών οδηγήθηκε χθες βράδυ στο Γιούρογκρουπ σε έναν οδυνηρό συμβιβασμό, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτιμά ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αποφύγει αυτήν την εξέλιξη «αν αυτοί που διαχειρίστηκαν το περήφανο ΟΧΙ του Κυπριακού λαού, δεν ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν υποστηρίξει το ΝΑΙ την περασμένη Παρασκευή. Και κυρίως αν η Κύπρος δεν έμενε απελπιστικά μόνη στο Γιούρογκρουπ».
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη στάση τους στην υπόθεση της Κύπρου οι χώρες του Νότου «πυροβόλησαν τα πόδια τους», καθώς το γενικευμένο κούρεμα στις καταθέσεις, μετά το δεδομένο της Κύπρου, πολύ σύντομα θα αποτελεί επιλογή και για τα δικά τους προγράμματα διάσωσης.
«Η σκέψη μας σήμερα, ημέρα της εθνικής επετείου, βρίσκεται στον κυπριακό λαό που βιώνει με ακραίο τρόπο τη μετατροπή μιας τραπεζικής και δημοσιονομικής κρίσης σε εθνικη δοκιμασία. Eίμαστε, με όλη μας τη ψυχη, δίπλα στον κυπριακό ελληνισμό και πρώτο μέλημά μας είναι να αποτραπούν τυχόν δυσμενείς διεθνοπολιτικές συνέπειες των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων», αναφέρει από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας:
«Η Ευρωζώνη, μέσα στην οποία επικρατούν οι γνωστοί συσχετισμοί που έχουν στο επίκεντρό τους τη Γερμανία, επέλεξε την Κύπρο ως πεδίο “τιμωρίας και συνετισμού”. Οι λόγοι δεν είναι χρηματοοικονομικοί και δημοσιονομικοί, αλλά πρωτίστως συμβολικοί και η επιλογή αυτή έγινε παρά το κόστος που μπορεί να έχει για το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα».
«Οι κυπριακές πολιτικές δυνάμεις θα κάνουν μόνες τους την αποτίμηση των χειρισμών, όχι μόνο της τελικής φάσης, αλλά όλης της κρίσιμης περιόδου. Εμείς στην Ελλάδα, πιστεύω ότι έχουμε ήδη βγάλει τα συμπεράσματά μας για το ποια είναι η υπεύθυνη, ασφαλής, προοδευτική και πραγματικά πατριωτική στάση και ποια είναι τα όρια της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και της εθνοκαπηλείας», προσθέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.
«Αφού οι μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας υπονόμευσαν τις κυπριακές τράπεζες με το PSI και στην συνέχεια εγκατέλειψαν αβοήθητη την μαρτυρική Κύπρο, ολοκλήρωσαν πλέον το καταστροφικό τους έργο συναινώντας στην έκδοση της σημερινής απαράδεκτης απόφασης του Eurogroup που ανοίγει τον δρόμο για την λεηλασία και την διάλυση της κυπριακής οικονομίας», σχολίασε.
«Η απόφαση είναι επώδυνη και εκφράζει την κυριαρχία συντηρητικών πολιτικών που υπονομεύουν την ενότητα και την αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως η επίτευξη λύσης εντός ευρώ είναι η αναγκαία επιλογή. Μόνον έτσι η Κύπρος αποφεύγει την οικονομική και πολιτική απομόνωση και τη χρεοκοπία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.
«Οι τοκογλύφοι μετά την Ελλάδα καταστρέφουν οικονομικά και την Κύπρο, με στόχο την εκποίηση των ενεργειακών μας κοιτασμάτων και την καταλήστευση του ορυκτού μας πλούτου. Έλληνες αντισταθείτε!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.
Από την πλευρά του, το ΚΚΕ αναφέρει ότι η απόφαση «θα οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στην Κύπρο, σε απολύσεις, σε νέα σκληρά μέτρα, όπως αυτά που βιώνει ο ελληνικός λαός. Άλλωστε, η κυπριακή κυβέρνηση χρησιμοποιεί απέναντι στον κυπριακό λαό τους ίδιους εκβιασμούς και αντιλαϊκά μέτρα που χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον ελληνικό».
«Αποκαλύπτεται το παραμύθι της φιλολαϊκής διαπραγμάτευσης, εντός Ε.Ε. και με τα μονοπώλια κυρίαρχα στην οικονομία. Η διαχείριση της κρίσης "εντός των τειχών", ανεξάρτητα με ποια συνταγή, σχέδιο ή διεθνή συμμαχία γίνει, έχει πάντα ένα θύμα: Tον εργαζόμενο λαό ο οποίος καλείται να κάνει σκληρές θυσίες για να στηρίξει την ανάκαμψη του κεφαλαίου», προσθέτει στην ανακοίνωσή του.