Πολιτική
Δευτέρα, 05 Μαΐου 2003 13:30

Κ. Σημίτης : «Κοινή η συνεννόηση των 25 της Ε.Ε.»

Στην ανάγκη «κοινής συνεννόησης των 25», για το θέμα της αυτόνομης εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, απευθυνόμενος στην 29η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών υποθέσεων των κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, (COSAC).

Πρέπει να υπάρχει ενισχυμένη συνεργασία στην Ευρώπη των 25, αλλά «πάντα σε κοινή συνεννόηση», τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πρωτοβουλία των «τεσσάρων».

«Εχω συνεννοηθεί με τους πρωθυπουργούς του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου, για την πρωτοβουλία τους σχετικά με την ΚΕΠΠΑ, ώστε, αφού το θέμα συζητηθεί στον κύκλο αυτό, να συζητηθεί και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στη Συντακτική Συνέλευση, είπε ο κ. Σημίτης.

Διευκρίνισε, ότι, στην άτυπη σύνοδο της Αθήνας συμφωνήθηκε, ότι αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα, θα ετοιμάσει εισήγηση που θα συζητηθεί στο συμβούλιο κορυφής της Θεσσαλονίκης.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας με έμφαση, ότι, η αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και η διστακτικότητας της ¶γκυρας, λόγω της κ5ρίσης στο Ιράκ, δεν επέτρεψαν «δυστυχώς» και τη λύση του πολιτικού προβλήματος, για το οποίο όμως, όπως είπε, «υπάρχει χρόνος», για την επίλυσή του μέχρι την 1η Μαΐου του 2004, όταν τεθεί σε εφαρμογή η πράξη προσχώρησης της Κύπρου.

Το ποια είναι η θέση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είπε ο κ. Σημίτης, φάνηκε αυτές τις μέρες, όταν δεκάδες χιλιάδες Τουρκοκύπριοι πέρασαν την πράσινη γραμμή και έδειξαν μαζί με τους Ελληνοκυπρίους, που πέρασαν και αυτοί στην άλλη πλευρά, ότι, μία κοινή συμβίωση είναι απόλυτα συμβατή.

Τέλος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη μιας δυνατής και ενωμένης Ευρώπης «χωρίς τριβές και φυγόκεντρες δυνάμεις». Φέροντας μάλιστα τα παραδείγματα της εξάπλωσης του ιού της άτυπης πνευμονίας και της λαθρομετανάστευσης, ο κ. Σημίτης είπε ότι τέτοια θέματα δεν αντιμετωπίζονται χωριστά από κάθε κράτος, αλλά ότι χρειάζεται συντονισμός και υπερεθνικές πολιτικές.

«Το δίλημμα δεν είναι στην επιλογή ανάμεσα στο εθνικό κράτος και στην ενοποιημένη Ευρώπη, αλλά ανάμεσα σε μια αδύναμη Ευρώπη των 25 με αναπολεσματικότητες, τριβές και φυγόκεντρες δυνάμεις και σε μια ισχυρή Ευρώπη», είπε.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων