Κόσμος
Δευτέρα, 05 Μαΐου 2003 15:30

Το γέλιο βγήκε από τον παράδεισο

«Γέλια και πειθαρχία: κινητοποιείστε μια ομάδα μέσα σε ευχάριστη ατμόσφαιρα», «Χιούμορ, το καλύτερο όπλο κατά της βίας», είναι δύο από τους τίτλους των σεμιναρίων του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου για το Χιούμορ που άρχισε την περασμένη Παρασκευή στη Στουτγάρδη της νοτιοδυτικής Γερμανίας.

Ο κατάλογος των σεμιναρίων φανερώνει την έκταση των κοινωνικών και θεραπευτικών εφαρμογών της «γελωτολογίας», της επιστήμης του γέλιου, που έχει γίνει ακαδημαϊκό θέμα στη Γερμανία και στις αγγλοσαξονικές χώρες.

«Στις χώρες μας που χαρακτηρίζονται από τον καλβινισμό και τον πουριτανισμό, νιώθουμε ιδιαίτερα την ανάγκη ν' απελευθερώσουμε τα συναισθήματά μας με το χιούμορ», εξηγεί ο Μίχαελ Τίτζε, επιστημονικός διευθυντής του συνεδρίου. Αυτός ο ψυχαναλυτής κάνει ομαδικές θεραπείες για ασθενείς που υποφέρουν από κοινωνικές φοβίες, ενώ το χειμώνα διευθύνει τα «πανεπιστήμια του χιούμορ» για την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Περίπου 1.000 εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες στον τομέα της υγείας και ψυχοθεραπευτές έλαβαν μέρος στο συνέδριο, στο οποίο την Κυριακή αναγνώστηκαν και αποσπάσματα από τη Βίβλο, όπου γίνεται αναφορά στο γέλιο.

Ο γερμανός ψυχολόγος Τόμας Χόλτμπερντ ανέλαβε το σεμινάριο «Χιούμορ και δουλειά». Ο Χόλτμπερντ καλείται τακτικά από μεγάλες επιχειρήσεις για να διευθετήσει εσωτερικές διαμάχες ή να ανεβάσει το ηθικό των εργαζομένων.

«Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρώ ότι οι γερμανικές εταιρείες γίνονται όλο και πιο δεκτικές στο χιούμορ και αυτό οφείλεται κατά ένα μέρος στη διαπίστωση ότι οι άνθρωποι που γελούν πολύ, δεν αρρωσταίνουν συχνά», δηλώνει.

Σημειώνεται ότι η «Διεθνής Ημέρα του Γέλιου» εορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Μαϊου.