Ξετυλίγοντας ψυχαναλυτικές ιστορίες καθημερινότητας, το δεύτερο βιβλίο του κλινικού ψυχολόγου – ψυχαναλυτή Γιάννη Βαϊτσαρά, με τον τίτλο «Ακούω όπως αγαπάω», που υποδηλώνει τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο ακούει ο ψυχαναλυτής, τη λεγόμενη «επιπλέουσα προσοχή», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κοντύλι.
Με μία αμφίδρομη και κυματοειδή κίνηση δύο υποσυνείδητων, το άκουσμα της αγάπης κάνει μια τολμηρή βουτιά στον ωκεανό του ασυνείδητου, εκεί που η ψυχή κρύβει τα μεγαλύτερα μυστήριά της, ανεξιχνίαστα και πολλές φορές τρομακτικά.
Ξετυλίγοντας ψυχαναλυτικές ιστορίες καθημερινότητας, το δεύτερο βιβλίο του κλινικού ψυχολόγου – ψυχαναλυτή Γιάννη Βαϊτσαρά, με τον τίτλο «Ακούω όπως αγαπάω», που υποδηλώνει τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο ακούει ο ψυχαναλυτής, τη λεγόμενη «επιπλέουσα προσοχή», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κοντύλι.
Μετά τα «Διηγήματα» του 2011, ο Γιάννης Βαϊτσαράς καταγράφει έξι ψυχαναλυτικές ιστορίες, οι οποίες αποτυπώνουν την αμφίδρομη σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στον αναλυτή και τον αναλυόμενο, που μοιάζει να αλλάζουν συνεχώς ρόλους, καθώς - μέσα από τις συνεδρίες - ο ένας οδηγεί τον άλλον σε καινούρια μονοπάτια και συναισθηματικές ανακαλύψεις.
Δυο ψυχές αλληλεπιδρούν στην προσπάθεια της κατανόησης των εσωτερικών κατακλυσμών, καθώς οι εξομολογήσεις των αναλυόμενων δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστο τον αποδέκτη τους και να μην τον οδηγήσουν σε νέες εξερευνήσεις του εαυτού του.
Φωτίζοντας μία ιδιαίτερη σχέση
Σε ένα γραφείο της Θεσσαλονίκης, ο ψυχαναλυτής ακούει τις εκμυστηρεύσεις των αναλυόμενων, που συχνά τον βαραίνουν και τον προβληματίζουν. Από τη δυσκολία του να απαντήσει στο πιεστικό τους αίτημα ανακούφισης, να σταθεί ακλόνητος στις ψυχικές τους καταιγίδες, γεννιέται η ιδέα ενός ημερολογίου.
Ελπίζει πως έτσι θα τους καταλάβει, μα προπαντός πως θα καταλάβει τον εαυτό του. Πως - με το μέσο της γραφής - θα φωτίσει λίγο την τόσο ιδιαίτερη σχέση που τον συνδέει με τους αναλυόμενούς του. Καθημερινά, καταγράφει τους φόβους και τις ελπίδες που τον κατακλύζουν στις συνεδρίες, ενώ το υποσυνείδητό του τον οδηγεί σε τοπία εντελώς αναπάντεχα. Έτσι, γράφονται έξι ψυχαναλυτικές ιστορίες, των οποίων το σύνολο θα μπορούσε να αποτελεί μέρος της δικής του προσωπικής ψυχανάλυσης.
Ένα ιδιαίτερο επάγγελμα
Όπως σημειώνει ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου: «Δεν πρόκειται για επιστημονικό σύγγραμμα, στην ουσία είναι εκμυστηρεύσεις του ψυχαναλυτή. Είναι απάντηση στην ανάγκη του να μιλήσει γι’ αυτό το τόσο ιδιαίτερο, μοναχικό και συχνά παρεξηγημένο επάγγελμα.
Σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, που διανύει τώρα μία δύσκολη και πιεστική περίοδο, όπου οι αγωνίες, τα άγχη και οι αμφιβολίες ταλανίζουν τους ανθρώπους σε πολλαπλά επίπεδα, ο ψυχαναλυτής καλείται να οπλιστεί με ψυχραιμία και υπομονή, για να μπορέσει να ακούσει.
…Αν και ο ψυχαναλυτής του βιβλίου μού μοιάζει σε πολλά, εντούτοις, δεν είμαι εγώ ο ίδιος. Είναι ένας άλλος, φανταστικό πρόσωπο, προφανώς εξιδανικευμένο».
Ο συγγραφέας
Γεννημένος στον Βόλο, το 1956, ο Γιάννης Βαϊτσαράς σπούδασε στο Παρίσι αρχιτεκτονική και κλινική ψυχολογία, αφού όπως λέει ο ίδιος «τα δύο επαγγέλματα, θα μπορούσαν να συνοψιστούν σε ένα: αρχιτεκτονική “εσωτερικών χώρων”». Έζησε και εργάστηκε στη γαλλική πρωτεύουσα μέχρι το 2000 και, στη συνέχεια, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ασκεί το επάγγελμα του κλινικού ψυχολόγου και ψυχαναλυτή. Το νέο του βιβλίο, «Ακούω όπως αγαπάω» έχει ήδη εκδοθεί και κυκλοφορήσει στη Γαλλία.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης