Την συγγνώμη της ισραηλινής κυβέρνησης προς την Τουρκία «για λάθη τα οποία κόστισαν ζωές» κατά την επιδρομή στο τουρκικό πλοιάριο Μάβι Μαρμαρά εξέφρασε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Την επίσημη συγγνώμη της ισραηλινής κυβέρνησης προς την Τουρκία και τον τουρκικό λαό «για λάθη τα οποία μπορεί να κόστισαν ζωές» κατά την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στο τουρκικό πλοιάριο Μάβι Μαρμαρά το 2010 εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε επισήμως το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ.
Η συνομιλία έγινε με τη μεσολάβηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν ο τελευταίος αναχωρήσει από το Τελ Αβίβ για την Ιορδανία, και ανακοινώθηκε με πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου.
Ο κ. Νετανιάχου σημείωσε ότι είναι έτοιμος για συμφωνία καταβολής αποζημιώσεων στις οικογένειες των εννέα θυμάτων τουρκικής εθνικότητας στη συμπλοκή της 31ης Μαΐου 2010 μεταξύ των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ και των επιβαινόντων στο Μαβί Μαρμαρά.
Το τουρκικό πλοιάριο κινούνταν ως μέρος ευρύτερου στολίσκου προς τη Λωρίδα της Γάζας, παρά τη σχετική απαγόρευση την οποία είχε επιβάλει το Ισραήλ, φοβούμενο εισαγωγή όπλων από το ισλαμιστικό καθεστώς της Χαμάς στην περιοχή. Οι ισραηλινές δυνάμεις το είχαν καταλάβει πριν εκείνο να εισέλθει στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ερντογάν, από την πλευρά του, αποδέχθηκε τη συγγνώμη του ισραηλινού ομολόγου του και συμφώνησε μαζί του σε ό,τι αφορά την ανάγκη ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ.
Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του τούρκου πρωθυπουργού, αναφέρεται ότι ο κ. Ερντογάν σημείωσε, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον κ. Νετανιάχου, ότι συνεχίζει να θεωρεί ανεκτίμητης αξίας τη φιλία αιώνων η οποία συνδέει το τουρκικό με το εβραϊκό έθνος.
Πρώτη κίνηση εξομάλυνσης θα είναι η επιστροφή των πρεσβευτών των δύο χωρών σε Τελ Αβίβ και Άγκυρα αντίστοιχα.
Ομπάμα: «Βήμα για την ειρήνη και την ασφάλεια»
Αποκαλύπτοντας τη συνομιλία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ αποδίδουν μεγάλη σημασία στη στρατηγική τους συνεργασία τόσο με την Τουρκία όσο και με το Ισραήλ.
«Την ίδια σημασία αποδίδουμε και στις θετικές σχέσεις μεταξύ των δύο συγκεκριμένων εταίρων μας, ώστε να υπάρξουν βήματα προόδου για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
Η απολογία από πλευράς Ισραήλ και η αποζημίωση των θυμάτων ήταν ανέκαθεν οι δύο όροι τους οποίους έθετε ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με το εβραϊκό κράτος.
Αργότερα το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, σημείωσε ότι μετά τη συνομιλία Νετανιάχου - Ερντογάν, όλα τα βασικά αιτήματα της Τουρκίας για την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών έχουν ικανοποιηθεί.