Κόσμος
Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013 12:56

Χρ. Στυλιανίδης: Στο τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Στις «σκληρές διαπραγματεύσεις» της κυπριακής κυβέρνησης και της τρόικας, οι οποίες όπως είπε, βρίσκονται «στο τελικό στάδιο», αναφέρθηκε σε δήλωσή του ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.

Στις «σκληρές διαπραγματεύσεις» της κυπριακής κυβέρνησης και της τρόικας, οι οποίες όπως είπε, βρίσκονται «στο τελικό στάδιο για να καταλήξουν σε λύσεις», αναφέρθηκε σε δήλωσή του ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.

«Αυτές τις πραγματικά κρίσιμες στιγμές οι πάντες πρέπει να επιδείξουν τον ύψιστο βαθμό υπευθυνότητας», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι επόμενες ώρες θα κρίνουν το μέλλον του τόπου.

Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθεί σε λίγη ώρα να πάρει τις «μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις». «Αναμφίβολα θα υπάρχουν και οδυνηρές πτυχές σε οποιαδήποτε απόφαση και αν ληφθεί», σημείωσε, συμπληρώνοντας πάντως ότι η πολιτική ηγεσία «οφείλει να δώσει τη διέξοδο».

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε πάντως να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις συζητήσεις με την τρόικα. «Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πολύ ευαίσθητο σημείο και θα ήταν άσκοπο να προχωρήσουμε σε μια δημόσια διαπραγμάτευση», τόνισε.

Σε κούρεμα καταθέσεων επιμένει η τρόικα

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν επαναφέρει ως όρο για την παροχή οικονομικής βοήθειας το κούρεμα καταθέσεων και για τον λόγο αυτόν ο κ. Στυλιανίδης απηύθυνε δραματική έκκληση προς όλες τις πτέρυγες της Βουλής να δώσουν διέξοδο και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Άλλωστε και ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε σήμερα ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς κούρεμα.

Σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ νωρίτερα, ο υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου, Τάσος Μητσόπουλος, ανέφερε ότι οι ξένοι τεχνοκράτες κρίνουν ανεπαρκή τη λύση στην οποία είχε καταλήξει χθες η κυπριακή ηγεσία για την εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ και ζητούν εκ νέου να επιβληθεί τέλος επί των καταθέσεων.

Όπως είπε, από το Eurogroup και την τρόικα εκτιμάται πως δε θα αποδώσει το Επενδυτικό Ταμείο Αλληλεγγύης το ποσό που χρειάζεται.

Διευκρίνισε πάντως ότι γίνεται συζήτηση για ηπιότερο κούρεμα σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και επανέλαβε ότι οι καταθέσεις κάτω του ποσού αυτού είναι εγγυημένες.

Εξάλλου κάλεσμα στους πολιτικούς να αποδεχθούν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση την πρόταση για επιβολή τέλους επί των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ απηύθυνε ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Αρτέμης, περιγράφοντας με ιδιαίτερα μελανά χρώματα τις συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενη απόρριψη του κουρέματος.

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, πολίτες και πολιτικούς, και ιδιαίτερα από τα 56 μέλη του κοινοβουλίου ότι, από τη στιγμή που διαφάνηκε ότι δεν υπάρχουν άμεσες εναλλακτικές λύσεις, δεν θα πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην υιοθέτηση της πρότασης του Eurogroup για επιβολή του όποιου τέλους επί των καταθέσεων πέραν των €100,000 απαιτείται, για την σωτηρία του τραπεζικού μας συστήματος», αναφέρει ο κ. Αρτέμης σε γραπτή του δήλωση.

Στο σημείο αυτό ενημερώνει τους Κύπριους ότι «τυχόν κατάρρευση του τραπεζικού τομέα οδηγεί μέχρι και στην ολική απώλεια όλων ανεξαιρέτως των καταθέσεων που υπερβαίνουν τις €100,000 καθώς και στην άμεση εκποίηση των εξασφαλίσεων που συνοδεύουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

«Αυτό», συνεχίζει, «σημαίνει το άμεσο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων. Σημαίνει την άμεση απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο».

Για το απόγευμα μετατίθεται η συνεδρίαση της Βουλής

Βάσει των νέων δεδομένων η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να συνεδριάσει τελικά αργά το απόγευμα.

Το Κυπριακό Πρακτορείο μεταδίδει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει κατορθώσει να διεξέλθει του τεράστιου όγκου των κυβερνητικών νομοθετημάτων που αφορούν στην εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και στο Επενδυτικό Ταμείο Αλληλεγγύης.

Ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ για το κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα η συνεδρίαση να πάρει αναβολή για αύριο, έγκυρη πηγή απάντησε αρνητικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή καλείται να ψηφίσει, μεταξύ άλλων, τα επίμαχα νομοσχέδια για την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ), την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και την εξυγίανση των τραπεζών.

Πρόκειται για συνολικά εννέα νομοθετήματα:

  • περί ίδρυσης εθνικού ταμείου αλληλεγγύης νόμος.
  • περί επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  • περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.
  • περί τραπεζικών εργασιών τροποποιητικός νόμος.
  • περί ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος τροποποιητικός νόμος.
  • περί της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων τροποποιητικός νόμος.
  • περί σύστασης και λειτουργίας σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.
  • περί λειτουργίας ταμείου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων κανονισμοί.
  • περί συνεργατικών εταιρειών τροποποιητικός νόμος.