Τεχνολογία-Επιστήμη
Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013 10:26

Χάκερ χτύπησαν λογαριασμούς του BBC στο Twitter

Λογαριασμοί του BBC στο Twitter, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν να κάνουν με τον καιρό και τα αραβικά θέματα, δέχτηκαν την επίθεση ομάδας χάκερ που αυτοαποκαλείται «Συριακός Ηλεκτρονικός Στρατός».

Λογαριασμοί του BBC στο Twitter, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν να κάνουν με τον καιρό και τα αραβικά θέματα, δέχτηκαν την επίθεση ομάδας χάκερ που αυτοαποκαλείται «Συριακός Ηλεκτρονικός Στρατός».

Μία σειρά από tweets ψευδούς περιεχομένου σχετικά με τον καιρό σε χώρες της Μέσης Ανατολής εμφανίστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης. Επίσης, περίπου την ίδια ώρα, το προσωπικό ενημερώθηκε σχετικά με την αποστολή ενός «phishing» email που είχε αποσταλεί σε λογαριασμούς του BBC- αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα εάν τα δύο περιστατικά σχετίζονται μεταξύ τους. Στο email περιεχόταν ένα link στο οποίο, εάν ο χρήστης έκανε κλικ, αποκαλύπτονταν λεπτομέρειες λογαριασμών και κωδικοί.

Όπως αναφέρει το BBC, η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο, και το «ανάρμοστο υλικό» έχει διαγραφεί.

Η πλέον εμφανής περίπτωση ήταν αυτή του λογαριασμού του BBC στο Twitter για τον καιρό, που έχει 60.000 followers. Πέρα από τα «κανονικά» tweets, έκαναν την εμφάνισή τους και πιο…ιδιαίτερα, όπως «σαουδαραβικός μετεωρολογικός σταθμός κάτω λόγω σύγκρουσης με καμήλα», ή, «χαοτικές προβλέψεις καιρού για το Λίβανο, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να απομακρυνθεί από το γαλαξία».

Η ομάδα χάκερ που ανέλαβε την ευθύνη είχε γίνει γνωστή για την κυκλοφορία μηνυμάτων υπέρ του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Άλλα Twitter feeds που επηρεάστηκαν ήταν τα Arabic και Radio Ulster.

Πρόκειται για άλλη μία περίπτωση επιθέσεων κατά επιφανών λογαριασμών: τον προηγούμενο βήμα αντίστοιχα περιστατικά έλαβαν χώρα με το Burger King και την Chrysler. Πολλοί ειδικοί του χώρου ζητούν από το Twitter να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας του.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανάλυση του Αμπού Σα’ντ αλ Αμιλί, ιδεολόγου του τζιχάντ, που κυκλοφορεί online, τα social media οδηγούν σε αργό θάνατο τις ιστοσελίδες όπου τρομοκράτες και γενικότερα εξτρεμιστικά στοιχεία συγκεντρώνονταν και συζητούσαν, εκκολάπτοντας online τζιχαντιστικές ιδέες. Ο ισλαμιστής θεωρητικός του «ιερού πολέμου» λέει πως είναι πολλοί αυτοί που επιλέγουν να μη συναντιούνται σε προστατευμένα φόρουμ, όπου και γίνονταν σχετικές συζητήσεις, καθώς αυτά αντικαθίστανται από το Twitter και το Facebook. Αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες κατέβαλλαν και καταβάλλουν προσπάθειες διείσδυσης σε αυτές τις ιστοσελίδες, που στοχοποιούνται και από επιθέσεις χάκερ. Κατά τον αλ Αμιλί, οι προσπάθειες αυτές έχουν απομακρύνει κόσμο από τα φόρουμ, ενώ πολλοί αναλυτές προτιμούν το Facebook και το Twitter, όπου ωστόσο είναι πιο εύκολο να εκτεθούν και εντοπιστούν σε σχέση με τα «προστατευμένα» sites.

Ο αλ Αμιλί ζητά από τους εξτρεμιστές να επιστρέψουν στα πιο «ασφαλή» εργαλεία. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Wired, ενδεχομένως ο λόγος για το φαινόμενο να είναι άλλος: πολλοί από τους απόντες ενδεχομένως να βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες, ή να έχουν σκοτωθεί.