Πολιτιστικά
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 10:10

Τα «πλάνα» της νέας κινηματογραφικής εβδομάδας

Ερωτικό θρίλερ με φόντο τον αδυσώπητο κόσμο των επιχειρήσεων και  διεισδυτική ματιά στις παθογένειες της αμερικανικής κοινωνίας συμπληρώνονται  με γερές δόσεις δράσης, γαλλικού και ουγγρικού δράματος, ελληνικής αστυνομικής περιπέτειας και συνθέτουν – μαζί με την νέα δημιουργία του Πέδρο Αλμοδόβαρ  – ένα πλούσιο κινηματογραφικό μενού που υπόσχεται να ικανοποιήσει  τους σινεφίλ.

Ερωτικό θρίλερ με φόντο τον αδυσώπητο κόσμο των επιχειρήσεων και  διεισδυτική ματιά στις παθογένειες της αμερικανικής κοινωνίας συμπληρώνονται  με γερές δόσεις δράσης, γαλλικού και ουγγρικού δράματος, ελληνικής αστυνομικής περιπέτειας και συνθέτουν – μαζί με την νέα δημιουργία του Πέδρο Αλμοδόβαρ  – ένα πλούσιο κινηματογραφικό μενού που υπόσχεται να ικανοποιήσει  τους σινεφίλ.

«Passion»

Ο Μπράιαν Ντε Πάλμα σκηνοθετεί το ριμέικ της γαλλικής ταινίας του 2010, «Η αντίζηλος», του Αλέν Κορνό. Το ερωτικό αυτό θρίλερ - με τους Ρέιτσελ Μακ Άνταμς, Νούμι Ράπας και Πολ Άντερσον - ξεδιπλώνει έναν αγώνα δύναμης και εξουσίας μεταξύ δύο γυναικών, στον αδυσώπητο κόσμο των επιχειρήσεων. Η ιεραρχικά ανώτερη και μεγαλύτερη σε ηλικία απολαμβάνει ιδιαίτερα την αποπλάνηση, τη χειραγώγηση και την ταπείνωση της νεώτερης συναδέλφου της. Μέχρι τη στιγμή, που εκείνη θα κοιμηθεί με έναν από τους εραστές της.

«Μαθήματα ζωής»

Μετά τα «Μαθήματα αμερικανικής ιστορίας», ο Τόνι Κέι επανέρχεται δυναμικά, διεισδύοντας και πάλι στις παθογένειες της αμερικανικής κοινωνίας με αυτή τη δραματική ταινία, η οποία εστιάζει στο δυσλειτουργικό εκπαιδευτικό σύστημα και τα προβλήματα της νεολαίας των ΗΠΑ και έχει συμμετάσχει και διακριθεί σε αρκετά Φεστιβάλ.
Με τον - βραβευμένο με Όσκαρ - Άντριεν Μπρόντι και τους Κριστίνα Χέντρικς, Μπράιαν Κράνστον, Τζέιμς Κάαν, Λούσι Λιου και Μπλάιθ Ντάνερ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ένας αναπληρωτής καθηγητής, που - λόγω του τραυματικού παρελθόντος του - αποφεύγει συστηματικά οποιαδήποτε συναισθηματική σύνδεση με συναδέλφους και μαθητές, καλείται να διδάξει σε μια από τις πιο σκληρές περιοχές της Νέας Υόρκης.

«Ο Όλυμπος έπεσε»

Η ταινία δράσης του Αντουάν Φουκουά - με τους Τζέραρντ Μπάτλερ, Μόργκαν Φρίμαν, Ντίλαν Μακντέρμοτ, Άσλεϊ Τζουντ, Άαρον Έκχαρτ, Μελίσα Λίο και Άντζελα Μπάσετ -  καταγράφει τις αγωνιώδεις προσπάθειες ενός μυστικού πράκτορα της προεδρικής φρουράς να σώσει τον αμερικανό πρόεδρο από μια τρομοκρατική επίθεση και να αποτρέψει μια τρομακτική καταστροφή.
Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της ταινίας: «Ο τίτλος του σεναρίου με ταξίδεψε κατευθείαν στην ιδέα του μύθου. Ο Όλυμπος, η κατοικία των ελλήνων θεών, συμβολίζει το δυναμικό στοιχείο. Στην ταινία αυτή, ο Λευκός Οίκος θρυμματίζεται με έναν απίστευτο τρόπο. Η Αμερική καταρρέει, όταν πέφτει το μεγαλύτερο μνημείο της».

«Ο Ρόμπερτ Μίτσαμ είναι νεκρός»

Από τη Γαλλία έρχεται το δράμα των Ολιβιέ Μπαμπινέτ και Φρεντ Κιν, με τους Ολιβιέ Γκουρμέ, Πάμπλο Νικομήδης, Μπάκαρι Σανγκαρέ και Ντανούτα Στενκ, το οποίο έχει συμμετάσχει σε αρκετά Φεστιβάλ, αποσπώντας και διακρίσεις.
Ένας αλκοολικός και μισότρελος σεναριογράφος και ατζέντης με απωθημένο να κάνει τη μεγάλη επιτυχία, στην προσπάθειά του να συναντήσει έναν κορυφαίο σκηνοθέτη, με την ελπίδα ότι θα πραγματοποιήσει το όνειρό του, διασχίζει τη μελαγχολική Ευρώπη, για να φτάσει σε ένα άγνωστο Φεστιβάλ στον Αρκτικό Κύκλο.

«Άνεμος ψυχής»

Η δραματική ταινία του Μπενς Φλιγκάουφ, η οποία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, κέρδισε την Αργυρή Άρκτο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2012 και ήταν η πρόταση της Ουγγαρίας για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.
Σε μία κοινότητα Τσιγγάνων, πέντε οικογένειες βρίσκονται  δολοφονημένες μέσα στα σπίτια τους. Όλοι προσπαθούν να συνεχίσουν την απλή καθημερινότητά τους, παρά την αγωνία και τον τρόμο για τα εγκλήματα ρατσιστικού μίσους.

«Δεν κρατιέμαι»

Ο ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ επανέρχεται με μία κωμωδία καταστάσεων, που εξελίσσεται στην καμπίνα ενός αεροπλάνου, το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το πλήρωμα προσπαθεί να κρατήσει ψύχραιμους τους επιβάτες, δίνοντάς τους ναρκωτικά. Πρωταγωνιστούν η – βραβευμένη με Όσκαρ - Πενέλοπε Κρουζ και οι Αντόνιο Μπαντέρας, Ραούλ Αρέμπαλο, Χαβιέ Κάμαρα, Κάρλος Αρέθες, Παθ Βέγκα και Μπλάνκα Σουάρεθ.

Ο δημιουργός της εξηγεί: «Η ταινία “Δεν κρατιέμαι” δεν είναι μια κοινωνική κωμωδία, αν και περιέχει διάφορα στοιχεία της σημερινής ισπανικής κοινωνίας, χωρίς να τα επικρίνει. Ήθελα να διατηρήσω μια σχετική ελαφρότητα. Υπάρχει μια ηθική πτυχή, που δεν έχει να κάνει καθόλου με τα κοινωνικά θέματα ή με τις ηθικές αξίες, αλλά με το δράμα: το εσωτερικό ψυχικό ταξίδι των επιβατών από τη στιγμή της απογείωσης μέχρι την προσγείωση».

«Μπιγκ χιτ»

Η ασπρόμαυρη αστυνομική ταινία του Κάρολου Ζωναρά βασίζεται στην ταινία του Φριτζ Λαγκ,  «The Big Heat»,  και αποτελεί φόρο τιμής στο κλασσικό φιλμ νουάρ. Με τους Μελέτη Γεωργιάδη, Katia O’Wallis, Ευγενία Αποστόλου, Γρηγόρη Γαλάτη και Άλεξ Σπυρόπουλο, ένας υπαστυνόμος - στην προσπάθειά του να εξιχνιάσει τα αίτια της αυτοκτονίας ενός συναδέλφου του - βρίσκεται μπλεγμένος σε μια εφιαλτική περιπέτεια, όπου το οργανωμένο έγκλημα και η αστυνομία έχουν το ίδιο πρόσωπο.

«Νεοναζί: Το ολοκαύτωμα της μνήμης»

Δημιουργώντας ένα ντοκιμαντέρ για τη μνήμη και τη λήθη, ο Στέλιος Κούλογλου διερευνά το ότι σε μια σειρά από ελληνικές πόλεις,  οι οποίες -κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής- είχαν καταστραφεί από τους Ναζί και τους έλληνες συνεργάτες τους και εξολοθρεύτηκε ο πληθυσμός τους, το κόμμα των Νεοναζί κέρδισε σημαντικά ποσοστά στις πρόσφατες εκλογές.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης