Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, εν μέσω σκληρής στάσης από πλευράς τρόικας, που, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει απορρίψει τις εναλλακτικές λύσεις που προτάθηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση για τη συγκέντρωση των 5,8 δισ. ευρώ.
Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, εν μέσω σκληρής στάσης από πλευράς τρόικας, που, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει απορρίψει τις εναλλακτικές λύσεις που προτάθηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση για τη συγκέντρωση των 5,8 δισ. ευρώ.
Το πρωί οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, χωρίς να υπάρξει καμία επίσημη πληροφόρηση για τα αποτελέσματά της.
Αργότερα οι ξένοι ελεγκτές είχαν επαφές και με εκπροσώπους των κομμάτων στη Βουλή.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι μετά τη συνάντηση με την τρόικα και οι βουλευτές - εκπρόσωποι των κομμάτων απέφυγαν να προβούν σε δηλώσεις.
Η τρόικα έχει σήμερα διαβουλεύσεις και στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, όπου από το πρωί έχουν εξεταστεί διάφορα σενάρια για την εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ, ώστε να αποφευχθεί η ψήφιση δυο νομοσχεδίων, τα οποία προβλέπουν: α) τον περιορισμό της εκροής κεφαλαίων από τις τράπεζες και β) τον διαχωρισμό των στοιχείων των τραπεζών σε «καλά και κακά» και τη δημιουργία των λεγόμενων «τραπεζών γέφυρας».
Σε περίπτωση που ψηφιστούν τα δύο ν/σ, στις «τράπεζες γέφυρας» θα μεταφερθούν τα καλά στοιχεία των τραπεζών, στα οποία περιλαμβάνονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ στις «κακές τράπεζες» θα μεταφερθούν οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.
Δεν θα συνέλθει τελικά η Βουλή
Πάντως, δεν θα συνέλθει τελικά η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής που ανεμένετο να συνεδριασεί στις 18.30.
Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Σωκράτης Σωκράτους, δεν διαβιβάστηκαν νομοσχέδια για να καταστεί δυνατή η εξέτασή τους και η σύγκληση εντός της ημέρας συνόδου της Ολομέλειας.
Λύση που να εγγυάται βιώσιμο χρέος θέλει η Κομισιόν
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, δήλωσε πως η Κομισιόν αναμένει από τη Λευκωσία μια λύση, η οποία να εγγυάται τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους.
«Έγκειται πλέον στις κυπριακές αρχές να παρουσιάσουν μια λύση η οποία να σέβεται το κριτήριο της βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε ο Μπαγί, διαβάζοντας ανακοίνωση του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε. Σημειώνεται πως, βάσει των όρων της συμφωνίας που επετεύχθη το Σάββατο για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, το χρέος της χώρας αναμένεται ότι θα φτάσει στο 100% του ΑΕΠ το 2020.
«Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα κράτη μέλη και καμιά απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς τη συνεργασία τους, της Κύπρου περιλαμβανομένης», ανέφερε ο Μπαγί.
Πρόσθεσε επίσης πως η Κομισιόν κατέστησε σαφές ότι θα δεχόταν μια εναλλακτική επιλογή που να μην περιλαμβάνει την επιβολή τέλους για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Ωστόσο, είπε, οι κυπριακές αρχές δεν αποδέχονται ένα τέτοιο εναλλακτικό σενάριο.
Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας, η οποία πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή στη Μόσχα, ο Ολιβιέ Μπαγί τόνισε ότι το θέμα της Κύπρου δεν βρίσκεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, ωστόσο, σε περίπτωση που η ρωσική πλευρά εγείρει το ζήτημα, θα εξεταστεί από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.
Σημείωσε, επίσης, ότι ο Όλι Ρεν θα παραμείνει στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συντονίσει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Εξάλλου, ο Ολιβιέ Μπαγί, διευκρίνισε, ότι όταν υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά της Κύπρου, αυτές θα εξεταστούν από το Eurogroup.
Ερωτηθείς αν ενδεχόμενη παροχή δανείου από την πλευρά της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι συμβατή με τη διασφάλιση του στόχου για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, ο κ. Μπαγί αρνήθηκε να σχολιάσει «τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν».
«Δεν σχολιάζω τις διάφορες λύσεις που διερευνώνται αυτή τη στιγμή για να βοηθηθεί η Κύπρος. Υπάρχουν διάφορες ιδέες υπό εξέταση, δεν είναι ο ρόλος μας να τις σχολιάσουμε», ανέφερε.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να βρεθεί μια συνολική λύση, στην οποία θα συμφωνεί το Eurogroup.
Ανάλογη είναι και η στάση της Γαλλίας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη, επισήμανε την ανάγκη εξεύρεσης μιας «βιώσιμης λύσης» στην οικονομική κρίση και ζήτησε από τη Λευκωσία να συμβάλει κατά τον συμφωνημένο τρόπο στο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της οικονομίας της.
«Ο πρόεδρος (Ολάντ) επέμεινε για τη σημασία μιας βιώσιμης λύσης και τη συμφωνημένη συμβολή της Κύπρου στο σχέδιο διάσωσης», ανέφερε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την επικοινωνία των δύο προέδρων.
Συνεχίζονται οι επαφές του κύπριου ΥΠΟΙΚ στο Μόσχα
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επαφές του κύπριου υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, στη Μόσχα σχετικά με την παράταση του δανείου που έχει χορηγήσει η Ρωσία στην Κύπρο.
Μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον ρώσο ομόλογό του, Αντόν Σιλουάνοφ, ο κ. Σαρρής δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση και πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. «Είχαμε μια πολύ ειλικρινή συζήτηση, τονίσαμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση», ανέφερε.
«Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες προκειμένου να βρούμε μια λύση, με την οποία ελπίζουμε να τύχουμε κάποιας στήριξης», ανέφερε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας πως κατά τη σημερινή συνάντηση «δεν υπήρξαν προσφορές, τίποτα συγκεκριμένο». «Είμαστε ευτυχείς που έγινε μια καλή αρχή», είπε ο κ. Σαρρής.
Μάλιστα, ο κ. Σαρρής φέρεται να ανέβαλε την προγραμματισμένη για αύριο αναχώρησή του από τη Μόσχα, καθώς, σύμφωνα με δηλώσεις ενημερωμένης πηγής στο οικονομικό πρακτορείο Prime, οι διαβουλεύσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας θα συνεχιστούν αργότερα σήμερα και την Πέμπτη.
«Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο, προς το παρόν δεν έχουν επιτευχθεί συγκεκριμένα αποτελέσματα» ανέφερε η πηγή.
Ερωτηθείς, νωρίτερα, εάν υπάρξει συνάντηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον κύπριο υπουργό, ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου ηγέτη, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του προέδρου μια τέτοια συνάντηση.
Η Κύπρος έχει ζητήσει από τη Ρωσία πενταετή παράταση του υφιστάμενου δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που λήγει το 2016 καθώς και μείωση του επιτοκίου που βρίσκεται στο 4,5%.
«Η Λαϊκή δεν έχει πωληθεί σε Ρώσους επενδυτές»
Την ίδια ώρα στη Λευκωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης διέψευσε πληροφορίες που φέρουν τη Λαϊκή Τράπεζα να έχει πωληθεί σε Ρώσους. Σύμφωνα με γραπτή δήλωσή του, «η κυβέρνηση διαψεύδει τις πληροφορίες που φέρουν τη Λαϊκή Τράπεζα να έχει πωληθεί σε Ρώσους επενδυτές».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ