Σήμερα εισάγεται προς συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο νόμου για την «οριστική αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση».
Σήμερα εισάγεται προς συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο νόμου για την «οριστική αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση».
Σε αυτό περιλαμβάνεται σειρά θεσμικών παρεμβάσεων, οι οποίες αποσκοπούν στην απόλυτη θωράκιση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να λειτουργεί με όρους διαφάνειας και να είναι απαλλαγμένο οριστικά από κάθε μορφής παραβατικότητα.
Ειδικότερα, το ν/σ προβλέπει, μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
Το ασφαλιστικό πιστοποιητικό συνδέεται με το ήδη θεσπισμένο φορολογικό πιστοποιητικό και στην έκδοσή του υποχρεούνται νόμιμοι ελεγκτές, οι οποίοι το χορηγούν με παρατηρήσεις ή επιφυλάξεις αν διαπιστώσουν παραβάσεις.
Επίσης για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της καταχρηστικής λήψης κοινωνικών μεταβιβάσεων, οργανώνεται στοχευμένος εντοπισμός περιπτώσεων αδήλωτης απασχόλησης ατόμων που λαμβάνουν ταυτόχρονα επίδομα ανεργίας (π.χ. ύστερα από εικονική καταγγελία της σύμβασης εργασίας τους).
Ειδικότερα, θεσπίζεται υποχρέωση του ΣΕΠΕ να ενημερώνει άμεσα τον ΟΑΕΔ για περιπτώσεις που αφορούν στην απασχόληση, με οποιαδήποτε μορφή, εργαζομένου που δεν έχει δηλωθεί νομίμως από τον εργοδότη στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου – μέσω διασταυρώσεων - να διαπιστωθεί εάν ο παραπάνω εργαζόμενος λαμβάνει επίδομα ανεργίας, λόγω καταγγελίας ή λήξης σύμβασης εργασίας στον ίδιο ή άλλο εργοδότη.
Επιπλέον, η εισαγόμενη διάταξη ορίζει ότι, πέραν των προβλεπομένων στο άρθρο 25 του ν.3996/11, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 3.000 ευρώ για κάθε επιδοτούμενο άνεργο που απασχολεί. Το πρόστιμο αυξάνεται στις 5.000 ευρώ, εάν ο παράνομα απασχολούμενος λαμβάνει επίδομα ανεργίας, λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας από τον ίδιο εργοδότη, καθώς η περίπτωση αυτή υποκρύπτει εικονικότητα της παραπάνω καταγγελίας σύμβασης.
Με την τροποποίηση της ισχύουσας διάταξης πλέον καθίσταται εφικτή η απόδοση του βοηθήματος ανεργίας και σε επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες (π.χ. δικηγόρους, μηχανικούς, κ.λπ.) χωρίς αυτοί να χρειαστεί να διακόψουν την ασφάλισή τους. Σημειώνεται ότι το παραπάνω βοήθημα ανεργίας χορηγείται ήδη σε ανέργους, πρώην αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ.