Πολιτική
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 13:20

Έρευνες τουρκικού πλοίου σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Ωκεανογραφικές έρευνες σε διεθνή ύδατα που επικαλύπτουν και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πραγματοποιεί από την περασμένη Δευτέρα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Bilim2».

Ωκεανογραφικές έρευνες σε διεθνή ύδατα που επικαλύπτουν και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πραγματοποιεί από την περασμένη Δευτέρα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Bilim2».

Το πλοίο ανήκει στη Διεύθυνση Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής της Άγκυρας.

Όπως ανέφερε, ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, δεν υπήρξε ενημέρωση από τουρκικής πλευράς για τη διενέργεια θαλάσσιας επιστημονικής έρευνας στα υπερκείμενα ύδατα ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αν και απαιτείται πρότερη γνωστοποίηση, με την παροχή όλων των σχετικών στοιχείων στις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Για το λόγο αυτό, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί στις δέουσες ενέργειες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες τουρκική κορβέτα που είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Σμύρνης, εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ της Ευβοίας και της Άνδρου, διήλθε μεταξύ Κέας και Κύθνου και στη συνέχεια εξήλθε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Παντελής αδράνεια

Για ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιδράσει στις τουρκικές προκλήσεις έκαναν λόγο οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ και Μίκα Ιατρίδη, σε κοινή τους δήλωση με αφορμή τις έρευνες του τουρκικού πλοίου μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου.

«Είναι εξοργιστικό ότι τις τελευταίες μέρες, οι 'κρουαζιέρες' των τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο, από την Εύβοια μέχρι τα Κυκλαδονήσια και από την Κρήτη μέχρι τα Δωδεκάνησα είναι πυκνές και αλλεπάλληλες», ανέφεραν οι βουλευτές, προσθέτοντας ότι «υπερβαίνει κάθε προηγούμενο παθητικότητας και υποχωρητικότητας η παντελής αδράνεια της παρούσας συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη».

Κάλεσαν τέλος την κυβέρνηση «να απαγκιστρωθεί από τις εθνικά επονείδιστες λογικές Σημίτη-Παπανδρέου περί των δήθεν ‘αμοιβαίων ζωτικών ενδιαφερόντων και συμφερόντων των δύο χωρών’ και να δώσει, έστω και με καθυστέρηση δύο βδομάδων, σθεναρή απάντηση στον επεκτατισμό της Άγκυρας».

Χρυσή Αυγή: Υποταγή στον τουρκικό επεκτατισμό

«Παντελώς ανύπαρκτη» χαρακτήρισε, από την πλευρά της, την κυβέρνηση η Χρυσή Αυγή, κατηγορώντας τον κ. Σαμαρά ότι «έχει υποταχθεί 100% στον τουρκικό επεκτατισμό», αλλά και τα κόμματα «του δήθεν "κοινοβουλευτικού τόξου"» ότι σιωπούν.

«Η Χρυσή Αυγή απαιτεί άμεση υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων έναντι κάθε απειλής. Επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων προς όφελος του ελληνικού λαού», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της.