Με διαδικασίες-«εξπρές» προχωρούν πλέον οι διεργασίες για την εφαρμογή της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, μετά τις τελευταίες επαφές που είχε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα, ανάβοντας ουσιαστικά το «πράσινο φως» για τις απολύσεις από το Δημόσιο.
Με διαδικασίες-«εξπρές» προχωρούν πλέον οι διεργασίες για την εφαρμογή της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, μετά τις τελευταίες επαφές που είχε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα, ανάβοντας ουσιαστικά το «πράσινο φως» για τις απολύσεις από το Δημόσιο.
Οι δανειστές, οι οποίοι στο τελευταίο ραντεβού παρέμειναν αταλάντευτα αμετακίνητοι στο να αποτυπωθεί άμεσα το όποιο όφελος υπάρξει από το πρόγραμμα της αναδιοργάνωσης του Δημοσίου ,που προωθεί για εφαρμογή η κυβέρνηση, ζήτησαν να δουν μέχρι την επόμενη φορά -στο τέλος του μήνα- τα αποτελέσματα της μείωσης των υπηρεσιών καθώς και των συγχωνεύσεων - καταργήσεων των φορέων του Δημοσίου στο προσωπικό.
Μάλιστα ενώ η ελληνική πλευρά ισχυρίστηκε ότι η εφαρμογή των μέτρων δεν θα μπορέσει να γίνει πριν από το Σεπτέμβριο, με συνέπεια τα αποτελέσματα του εγχειρήματος να φανούν κάποια στιγμή εντός του 2014, η τρόικα επέμεινε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα εντός του 2013. Στον αριθμό των προς απόλυση για το 2013 θα μπουν άμεσα οι επίορκοι και οι πειθαρχικά ελεγκτέοι, ο αριθμός των οποίων ωστόσο δεν φτάνει για να συμπληρώσει το νούμερο που ζητάει η τρόικα και το οποίο φέρεται να είναι υψηλότερο από τις 13.000, δηλαδή των μισών που υποχρεωτικά θα πρέπει να τεθούν στο καθεστώς της κινητικότητας.
«Μετάταξη»
Επειτα από τις συναντήσεις που έγιναν το τριήμερο στο πρωθυπουργικό γραφείο αποφασίστηκε η εφαρμογή του προγράμματος κινητικότητας - διαθεσιμότητας όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πράγμα που είχε ως συνέπεια την αποστολή ανακοίνωσης χθες, από την πλευρά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνη Μανιτάκη, προς όλες τις δημόσιες υπηρεσίες για εφαρμογή του προγράμματος. Παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση ουσιαστικά μιλά για «απορρόφηση προσωπικού και μετάταξη» όσων έχουν μπει στην κινητικότητα, φέρνει το Δημόσιο ένα βήμα πιο κοντά στη διαθεσιμότητα και από εκεί ενδεχομένως στις απολύσεις.
Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με όσα ισχύουν πλέον στο Δημόσιο, οι υπάλληλοι δεν ανήκουν σε συγκεκριμένο φορέα, αλλά στο κράτος και κατά συνέπεια μπορεί να μετακινηθούν οπουδήποτε. Στο πλαίσιο αυτό η άρνηση μετάταξης σε φορέα, αν υπάρξει ανάγκη και αν δεν επαρκούν οι υπάλληλοι που υπάρχουν, συνεπάγεται άμεση απόλυση. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα αρχίσει η εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία και εντός του Απριλίου, θα υπάρξουν εκτεταμένες αλλαγές στη διάρθρωσή τους.
Η ανακοίνωση
Ειδικότερα, ο υπουργός απέστειλε την ανακοίνωση στις αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού με θέμα την υλοποίηση της διαδικασίας μετακίνησης των υπαλλήλων ΙΔΑΧ ΔΕ, Διοικητικών καθηκόντων, για τους οποίους η υπηρεσιακή μεταβολή της διαθεσιμότητας γνωστοποιήθηκε στο Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου εκπρόθεσμα (δηλαδή μετά την έκδοση της προηγούμενης ανακοίνωσης για την πρώτη φάση του Προγράμματος Κινητικότητας).
Σύμφωνα με αυτή, εντός προθεσμίας είκοσι ημερών από τη δημοσίευση της (υπ' αριθ. 2/2013 Ανακοίνωσης), οι προς μετακίνηση υπάλληλοι θα δηλώνουν τους φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν, με τη σειρά προτίμησής τους. Η διαδικασία μοριοδότησης θα γίνει με την εγγύηση της διαφάνειας και της αμεροληψίας του ΑΣΕΠ.
Η μη υποβολή Αίτησης - Υπεύθυνης Δήλωσης από τον υπάλληλο δεν θα επιδράσει στο κύρος και την εξέλιξη της διαδικασίας μετάταξης, επισημαίνεται, επειδή όμως η αίτηση αυτή καθορίζει τη σειρά προτίμησης του προς μετάταξη υπαλλήλου στους φορείς που έχουν ανάγκη προσωπικού συνιστάται στις υπηρεσίες προσωπικού να καταστήσουν το θέμα σαφές στους υπαλλήλους.
Επισημαίνεται ότι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα οι οποίοι υπέβαλαν Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση στο πλαίσιο του προγράμματος Κινητικότητας, που υλοποιείται και βρίσκεται σε εξέλιξη δεν έχουν δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης.
Κινητοποιήσεις
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, ζητώντας απόσυρση των προωθούμενων ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων για παραβατικές συμπεριφορές που ζημιώνουν το ασφαλιστικό σύστημα. Σήμερα προγραμματίζουν στάση εργασίας από τις 12.00 έως τη λήξη ωραρίου και συγκέντρωση στις 12.30 έξω από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου, ενώ αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - [email protected]