Κόσμος
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 18:59

Ινδία: Έγκριση νέας νομοθεσίας για τα σεξουαλικά εγκλήματα

Το νομοσχέδιο που ορίζει αυστηρότερες ποινές για τους βιαστές και δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων εγκρίθηκε σήμερα από την Κάτω Βουλή της Ινδίας.

Νομοσχέδιο το οποίο ορίζει αυστηρότερες ποινές για τους βιαστές και γενικότερα για τους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων εγκρίθηκε σήμερα από την ινδική Κάτω Βουλή.

Πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση η οποία ψηφίστηκε με διαδικασίες «εξπρές», μετά την πανεθνική οργή την οποία ξεσήκωσε στην Ινδία ο ομαδικός βιασμός μετά φόνου 23χρονης φοιτήτριας φυσικοθεραπείας στο Νέο Δελχί, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η συζήτηση στο σώμα διήρκεσε επτά ώρες και οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν βαρύτερες ποινές μεταξύ άλλων για την ηλεκτρονική «καταδίωξη» (stalking), την εμμονική αναζήτηση προσωπικών στοιχείων, την απρόσκλητη θέαση σεξουαλικών πράξεων τρίτων, καθώς και τις επιθέσεις με οξύ.

Η νέα νομοθεσία, η οποία πρέπει να εγκριθεί και από την Άνω Βουλή για να καταστεί νόμος του κράτους, προβλέπει ποινή κάθειρξης 20 ετών για τον ομαδικό βιασμό, με δυνατότητα επέκτασής της μέχρι και τα ισόβια δεσμά.

Προβλέπεται επίσης και η ποινή του θανάτου, σε περίπτωση κατά την οποία θύμα βιασμού χάσει τη ζωή του ή μείνει να φυτοζωεί με βαριάς μορφής αναπηρία.

«Είναι μονάχα το πρώτο βήμα σε ένα ταξίδι χιλίων μιλίων», δήλωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Χαρσιμράτ Καούρ Μπαντάλ, βουλευτής του τοπικού κόμματος Σιρομάνι Ακάλι Νταλ, στις τελευταίες στιγμές της συζήτησης.

Η έγκριση του νομοσχεδίου από την ινδική Κάτω Βουλή έρχεται τέσσερις ημέρες μετά τον ομαδικό βιασμό 39χρονης ελβετίδας ποδηλάτη στο ινδικό ομόσπονδο κράτος του Μάντχια Πραντές.

Με την μέχρι τώρα νομοθεσία για τα σεξουαλικά εγκλήματα στην Ινδία, ένας βιαστής αντιμετώπιζε κατά μέσο όρο ποινή κάθειρξης επτά έως 10 ετών.