Περιβάλλον
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 10:28

Φουκουσίμα: προβλήματα στον πυρηνικό σταθμό λόγω διακοπής ρεύματος

Μερική διακοπή της ηλεκτροδότησης στη Φουκουσίμα σήμανε «συναγερμό» στην πυρηνική μονάδα καθώς διεκόπη η ροή ψυχρού ύδατος σε τέσσερις δεξαμενές, όπου βρίσκονται αποθηκευμένες σε ασφαλή θερμοκρασία οι χρησιμοποιημένες ράβδοι πυρηνικού καυσίμου.

Μερική διακοπή της ηλεκτροδότησης στη Φουκουσίμα σήμανε «συναγερμό» στην πυρηνική μονάδα καθώς διεκόπη η ροή ψυχρού ύδατος σε τέσσερις δεξαμενές, όπου βρίσκονται αποθηκευμένες σε ασφαλή θερμοκρασία οι χρησιμοποιημένες ράβδοι πυρηνικού καυσίμου. Οι αρμόδιοι αποδίδουν το πρόβλημα σε βλάβη του πίνακα διακοπτών.

Εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας Tepco διαβεβαίωσε ότι δεν κατεγράφη αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο, που επλήγη από το σεισμό και το τσουνάμι, το Μάρτιο του 2011, εν μέσω φόβων ότι χωρίς τη διοχέτευση ψυχρού νερού οι ράβδοι θα μπορούσαν να υπερθερμανθούν.

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε χθες, λίγο πριν από τις 7 το πρωί, και αποκαταστάθηκε στον αντιδραστήρα 1 το ίδιο απόγευμα. Οι υπεύθυνοι αναμένουν αποκατάσταση στους αντιδραστήρες 3 και 4 εντός της ημέρας. Μόνο στη δεξαμενή του αντιδραστήρα 4 βρίσκονται αποθηκευμένες πάνω από 1.500 ράβδοι.

Σύμφωνα με την Tepco, η θερμοκρασία στις δεξαμενές δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 65 βαθμούς Κελσίου. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη δεξαμενή του αντιδραστήρα 4 καθώς αυτή θερμαίνεται με ταχύτερους ρυθμούς και, εάν η ηλεκτροδότηση δεν αποκατασταθεί, το όριο της θερμοκρασίας θα μπορούσε να ξεπεραστεί μέσα στις επόμενες 4 μέρες.

«Έχουμε περιθώρια μέχρι να φθάσουμε σε αυτά τα επίπεδα, όμως και πάλι, η ηλεκτροδότηση θα πρέπει να αποκατασταθεί σύντομα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ομίλου Μασαγιούκι Όνο. Διευκρίνισε ότι οι εργαζόμενοι προετοιμάζουν ένα εφεδρικό σύστημα διοχέτευσης ψυχρού νερού στις δεξαμενές, σε περίπτωση μη αποκατάστασης του προβλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός και το τσουνάμι του 2011 κατέστρεψαν το σύστημα ηλεκτροδότησης και ψύξης του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα-Νταϊτσί πυροδοτώντας τήξη πυρήνων και υπερθέρμανση των δεξαμενών αποθήκευσης ράβδων. Έκτοτε γίνονται προσπάθειες σταθεροποίησης της μονάδας με αυτοσχέδια συστήματα.