Έναν ιδιαίτερο, πολύπλευρο χαρακτήρα έχει μία εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) που κυκλοφόρησε από την ESA. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα παιχνίδι το οποίο επιτρέπει στους χρήστες του Parrot AR Drone να χρησιμοποιήσουν το iPhone τους για να χειριστούν το προσωπικό τους drone, εξομοιώνοντας παράλληλα προσεγγίσεις στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό- διαδικασία η οποία βοηθά στη βελτίωση των μεθόδων συνάντησης ρομποτικών οχημάτων.
Έναν ιδιαίτερο, πολύπλευρο χαρακτήρα έχει μία εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) που κυκλοφόρησε από την ESA. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα παιχνίδι το οποίο επιτρέπει στους χρήστες του Parrot AR Drone (του αποκαλούμενου «home drone», δηλαδή ενός «σπιτικού» μη επανδρωμένου αεροσκάφους) να χρησιμοποιήσουν το iPhone τους για να χειριστούν το προσωπικό τους drone, εξομοιώνοντας παράλληλα προσεγγίσεις στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό- διαδικασία η οποία βοηθά στη βελτίωση των μεθόδων συνάντησης ρομποτικών οχημάτων.
Η εφαρμογή αποκαλείται AstroDrone και είναι τμήμα ενός προγράμματος crowdsourcing της Advance Concepts Team της ESA, που ασχολείται με τη συλλογή δεδομένων για την «εκπαίδευση» των ρομπότ πάνω στην πλοήγηση στα περιβάλλοντά τους. Κατά τον Γκουΐντο ντε Κρουν, συνεργάτη της ομάδας, «οι άνθρωποι ενστικτωδώς υπολογίζουν τη θέση και την κίνησή τους σε σχέση με το περιβάλλον τους με πολλαπλούς τρόπους, αναλόγως του τι βλέπουν μπροστά τους. Η νέα εφαρμογή μας επιτρέπει να κάνουμε crowdsourcing σε πρακτικές εφαρμογές αυτής της διαδικασίας, ως ένα πρώτο βήμα αναπαραγωγής της μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Για την ESA, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι πιο αυτόνομα διαστημόπλοια, που μπορούν να ελιχθούν, προσδεθούν ή προσεδαφιστούν μόνα τους».
Τα τηλεχειριζόμενα σκάφη αποτελούσαν κάποτε αποκλειστικότητα των ενόπλων δυνάμεων, αλλά πλέον γίνονται προσβάσιμα στον καθένα, και η ESA αναζητά τρόπους αξιοποίησης του ευρέος κοινού σε επιστημονικά πειράματα. Μέσω αντίστοιχων πειραμάτων, συλλέγονται μεγάλο όγκοι δεδομένων από καθημερινές δραστηριότητες, που χρησιμοποιούνται για την «εκπαίδευση» και βελτίωση αλγορίθμων.
Το Parrot AR Drone είναι ένα επιτυχές μοντέλο, καθώς περίπου 500.000 κομμάτια έχουν πωληθεί από την εμφάνισή του το 2010 μέχρι σήμερα. Διαθέτει δύο κάμερες και τέσσερα στροφεία, και μπορεί να ελεγχθεί μέσω iPhone ή άλλων συσκευών με iOS. Καθώς η ESA ήθελε να κάνει crowdsourcing, χρειαζόταν ένα ρομπότ το οποίο υπήρχε σε μεγάλους αριθμούς- το συγκεκριμένο drone ήταν ιδανικό, καθώς, πέρα από το ότι χρησιμοποιείται από πολλούς, το source code για το χειρισμό του είναι πλέον ανοικτό.
Με το AstroDrone, ο χρήστης τοποθετεί μία «σημαδούρα» augmented reality σε ένα σημείο του πραγματικού κόσμου, που αναπαριστά το σημείο πρόσδεσης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο χρήστης μετά προσπαθεί να «προσδέσει» το drone του όσο πιο ελεγχόμενα γίνεται, κερδίζοντας πόντους όσο πιο επιτυχημένη είναι η διαδικασία. Οι παίκτες μπορούν να δημοσιεύουν ανώνυμα τα σκορ τους στο Ίντερνετ.