Πολιτική
Τετάρτη, 07 Μαΐου 2003 21:09

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (7/5/2003) Μέρος 9/10

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Παρασκευόπουλος έχει τον λόγο.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Δικασταί πιστεύω ότι ακούστηκαν πραγματικά ρηξικέλευθα πράγματα από την μάρτυρα και αυτά θέλω να επισημάνω με δύο λόγια. Το πρώτο ρηξικέλευθο ήταν ότι εγώ προσωπικά άκουσα πρώτη φορά εκ τους ύψους του ανθρώπου να συγκρίνεται διαφορετικά το ύψος ενός άλλους ανθρώπου.

Δηλαδή μας είπε η κα μάρτυς με λίγα λόγια ότι ο ένας ο οποίος είναι 2 μέτρα αλλιώς βλέπει τον 1,60 αλλιώς βλέπει ο άλλος που είναι 1,70. Αυτό πρώτη φορά το ακούω σε όλη την ζωή που τουλάχιστον έχω ασχοληθεί ή έχω ακούσει ανθρωπομετρικές διαπιστώσεις.

Είπε η μάρτυρας καταρχήν το 1,67 έως 1,70 που είναι πραγματικά πάρα πολύ προσδιοριστικό και δεν είναι μια τυχαία μάρτυς. Είναι αστυνομικός, έχει βγάλει μια Σχολή, έχει κάποια εχέγγυα, εχέφρονος, νοήμονος και που οπωσδήποτε ασχολείται με όλα τα θέματα. Πιστεύω λοιπόν ότι πράγματι βρέθηκε σε αδυναμία ακριβείας, το λέω και πάλι έτσι να περιγράψει και όταν έφτασε στο σημείο να περιγράψει τότε ανέκρουσε πρίμα και εφεύρε το γεγονός των τακουνιών είτε με μύτες, γόβες, είτε χωρίς μύτες. Δεν ξέρω πόσους πόντους έβαλε πάνω για να δει διαφορετικά το 1,67 και έτσι το είδε διαφορετικά. Αν αυτό είναι δυνατόν να είναι ποτέ πειστικό.

Περαιτέρω υπάρχει και της έγινε και ερώτηση σχετικά με αυτό για το θέμα της κουκούλας. Από οποιοδήποτε μέρος αν κατάγεται η κυρία είτε από την Κρήτη με τσεβρέδες, είτε από τα μέρη της Θράκης που πραγματικά φοράνε ένα μαντήλι επάνω, είτε από οπουδήποτε αλλού όταν λέει «κάποιος φορούσε κουκούλα στο κεφάλι› σημαίνει ότι δεν μπορείς να έχεις γνώση τουλάχιστον των μαλλιών και ως προς το χρώμα και αν είναι ίσια ή σκαλιστά ή κατσαρά ή σπαστά. Αυτά πιστεύω ότι είναι αδιανόητα πράγματα να λέγονται από άνθρωπο ο οποίος έχει είπα και προηγουμένως τα εχέγγυα του νοήμονος.

Επίσης εκείνο το οποίο έχει σημασία και ήταν χαρακτηριστικό, την ρώτησα επί τούτου πόση χρονική διάρκεια έκανε ο φρουρός, ο κ. Ζερβογιαννάκης που έλειψε από την πύλη ο οποίος ήταν διατεταγμένος φρουρός ωσότου να πάει στο WC, στην τουαλέτα προς ανάγκη του και είπε «πάρα πολύ λίγο χρονικό διάστημα›. Όμως αυτό το χρονικό διάστημα δεν ήρκεσε για να μην δει ο κ. Ζερβογιαννάκης αυτά τα οποία μας είπε η κα μάρτυς και αναφέρομαι σε συγκεκριμένη περικοπή του κ. Ζερβογιαννάκη την οποία ανέγνωσα. Αυτό είχα δικαίωμα διότι είχε καταθέσει ο κ. Ζερβογιαννάκης και τα είπε κι εδώ.

Είπε τα εξής, στο συγκεκριμένο κομμάτι της καταθέσεώς της είπε ότι ταυτόχρονα το άτομο που είχε έρθει με τον αστυφύλακα σαν κρατούμενος εννοώντας τον κ. Τζωρτζάτο κατά την κα μάρτυρα ήταν ο Σβολίμης και όταν φθάσαμε στην κα αρχιφύλακα την κα Βεργή είπε τα εξής κατά λέξη, την ίδια στιγμή που το άτομο αυτό πήγε, δηλαδή ο ψευτοκρατούμενος να φέρει τον Σβολίμη, δυο άλλοι νεαροί πήγαν στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας του Τμήματος όπου βρισκόταν η αρχιφύλακας Βεργή, πράγμα που σημαίνει ότι, αποκλείεται να πήγε ο Τζωρτζάτος ο ψευτοκρατούμενος, με όσα μας διηγήθηκε.

Η δε αναξιοπιστία της, ή αν θέλετε, οι ανακρίβειες τις οποίες εδώ πέρα κατέθεσε, έχουν σαν κορωνίδα το εξής κύριε Πρόεδρε και κύριοι δικασταί. Αναφέρθηκε ένα έγγραφο το οποίο είναι μέσα στη δικογραφία και για το οποίο επέμεινε αρκετές φορές, η ιατροδικαστική της έκθεση. Εδώ αναφέρει ένα καταρχήν ρωγμώδες κάταγμα σπονδύλου κάτω γνάθου δεξιά. Και αναφέρεται σαν απλή σωματική βλάβη, δεν μας ενδιαφέρει ο χαρακτηρισμός, μας ενδιαφέρει πού ακριβώς χτυπήθηκε η κυρία.

Και σε μια μακροσκελή κατάθεση περιγράφει τα περί δήθεν απόπειρας, ή απειλής βιασμού της, δεν ξέρω τι άλλα, δεν θέλω να τα επαναλάβω και στο κρίσιμο αυτό σημείο, λέει ότι την είχε βάλει πάνω σε ένα καναπέ και την ποδοπατούσε. Αν είναι δυνατόν αυτά να μην τα αναφέρει στον ιατροδικαστή και να του δείξει τα τραύματα, τα οποία οπωσδήποτε επήλθαν από τα ποδοπατήματα.

¶λλο ένα και τελειώνω κύριε Πρόεδρε. Είναι κάτι που μου έχει κάνει εντύπωση. Εκείνο το θέμα της φωτογραφίας και τελειώνω. Έρχεται λοιπόν, μετά από 14 χρόνια, αφού δεν έχει κάνει καμία απολύτως περιγραφή, ή αν θέλετε μια περιγραφή τελείως ασαφή για το πρόσωπο, με όλα τα ελαττώματα που είπα για το θέμα της κεφαλής, στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στον Ανακριτή;

Ναι στον 4ο Ανακριτή ζητώ συγνώμη και ευχαριστώ. Και της δείχνουν φωτογραφία του συγκεκριμένου κατηγορουμένου του κ. Τζωρτζάτου. Και από τη φωτογραφία μετά από 14 χρόνια, αναγνωρίζει τον κ. Τζωρτζάτο, τον οποίον ουδέποτε περιέγραψε. Γιατί μου κάνει εντύπωση αυτό.

Μου κάνει εντύπωση, γιατί είπα, αν ήταν ένας απλός πολίτης που δεν έχει ποτέ ασχοληθεί με τέτοια θέματα, σαφώς δεν θα είχα καμία αντίρρηση να πω, κύριοι έτσι το είδε, αναφερόμεθα και πάλι στην περίφημη πραγματεία του κ. Φιλιππίδη περί μαρτύρων και θα την επαναλάβω όπως την γνωρίζετε και εσείς και την οποία ανέγνωσε ο κ. Παπαδάκης, ότι δεν είναι δυνατόν μετά 14 χρόνια, ανεξάρτητα αν είναι αληθής η φωτογραφία που σας επεδείχθη ή όχι, της εποχής εκείνης, όπου είναι ο μισός απ’ ότι είναι τώρα και λέει, τον είδε και ολόσωμο.

Πότε; Η φωτογραφία αυτή βγήκε τώρα. Η φωτογραφία του Τζωρτζάτου στην Ασφάλεια και η οποία προσεκομίσθη στον κ. Ανακριτή για να την επιδεικνύει, είτε ολόσωμη, είτε μπούστο που λέμε, είτε κατά πρόσωπο, είτε και τώρα. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να δεχθεί κανένας, ότι μετά 14 χρόνια ανεγνώρισε αυτά χωρίς κανένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.

Δεν έχω να πω τίποτα άλλο κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Παπαδάκης έχει τον λόγο.

Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Συμπληρωματικά, το πρώτο που θα ήθελα να επισημάνω, μάλλον πριν πάω στη μάρτυρα, να πω μια σκέψη σ’ ότι αφορά την πολιτική αγωγή, επειδή έκανε κάποια νύξη ο κ. Μυλωνάς χθες. Το θέμα της νομιμότητας της παράστασης, είναι γεγονός ότι δεν εθίγη καθόλου και τούτο διότι, όταν ο κ. Πανταζής δήλωσε την παράσταση πολιτικής αγωγής, υπελάβαμε ότι εκπροσωπεί το δημόσιο, προέκυψε μετά ότι τελικά εκπροσωπεί τα φυσικά πρόσωπα.

Μια επισήμανση μόνο ότι, τουλάχιστον κατά τα περιστατικά που δέχεται το βούλευμα, δεν περιέχεται κάποια σκέψη, ο πρώτος των δυο πολιτικών εναγόντων ο κ. Ζερβογιαννάκης, ήταν κύριος ή κάτοχος κάποιου από τα είδη τα οποία φέρονται ως αφαιρεθέντα από το Αστυνομικό Τμήμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για το όπλο δεν είπε ότι ήταν χρεωμένος;

Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας λέω τι είπε το βούλευμα. Από την διαδικασία προέκυψαν ορισμένα πράγματα σε ότι αφορά την νομιμότητα της παράστασης βεβαίως χωρίς να είναι σε καμία περίπτωση η πρωτεύουσα σκέψη που με απασχολεί αυτή τη στιγμή. Για την πληρότητα περισσότερο της διαδικασίας.

Τώρα πάω στη μάρτυρα. Συμπληρωματικά με τους συναδέλφους θα ήθελα να πω τα εξής: το πρώτο στοιχείο το οποίο κατά τη γνώμη μου δημιουργεί μια δυσπιστία για τη συμπεριφορά της είναι ο τρόπος με τον οποίον ηρνείτο να απαντήσει ή παρήλκε τις απαντήσεις της σε πάρα πολλές ερωτήσεις. Και αναγκάστηκα κι εγώ να γίνω οξύς απέναντι της καίτοι δεν το επιθυμώ ούτε το συνηθίζω. Αντί απαντήσεως είχα τη λέξη «δεν απαντώ εδώ, άλλη ερώτηση›.

Σε άλλες είχα την απάντηση «αυτό δεν αφορά το Δικαστήριο› λες και είναι η μάρτυρας αρμόδια να κρίνει τι αφορά και τι δεν αφορά το Δικαστήριο. Σε άλλες απαντήσεις επισημάνθηκε από σας άλλωστε, δεν χρειάστηκε καν να επισημανθεί από μένα και οφείλω να το επιβραβεύσω αυτό το πράγμα, ότι απαντάει περιφραστικά, ότι δεν απαντούσε με ευθύτητα, ότι εξανάγκαζε αυτόν που τη ρωτούσε να ρωτάει 4-5 φορές το ίδιο πράγμα.

Όλα αυτά από μια μάρτυρα αστυνομικό που οφείλει να είναι ευπειθής και όχι μόνο δεν είναι, αλλά έχει έρθει και με ένταλμα βίαιης προσαγωγής για να καταθέσει στη δίκη αυτή. Η γενική της συμπεριφορά λοιπόν και κατά τις δύο ημέρες υπήρξε πάρα πολύ δύστροπη απέναντι στο Δικαστήριο κι αυτό από έναν άνθρωπο που και εξ εμπειρίας και εξ επαγγέλματος οφείλει να έχει έναν ιδιαίτερο σεβασμό δεν μπορεί να μην επισημανθεί.

Ως προς την ουσία των απαντήσεων τις οποίες έδωσε, εγώ οφείλω να τονίσω ορισμένες διαστάσεις ανάμεσα στην τότε και στην τώρα κατάθεση της. Διότι την πρώτη της κατάθεση εγώ δεν βρίσκω ιδιαίτερα στοιχεία να την θεωρήσω αναξιόπιστη. Την τότε κατάθεση της.

Αλλά στην τότε κατάθεση της κ. Δικαστές, δεν μιλάει ούτε για το οπλοστάσιο που υπήρχε στον Βύρωνα, ούτε για τον κ. Καζά που κοιμόταν εκεί γιατί ήταν να φύγει τελευταία βραδιά να πάει στο Ναύπλιο με μετάθεση, ούτε περιγράφει το τι έπαθε κατ’ αυτόν τον υπερβολικό τρόπο που το περιέγραψε εδώ πέρα και βεβαίως στα πρόσωπα τα οποία λέει ότι είδε δεν περιγράφει σε κανέναν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πλην ύψους, ηλικίας και ντυσίματος.

Εδώ έρχεται η κυρία αυτή μετά από τόσα χρόνια και κάνει μια αναγνώριση χωρίς να προηγηθεί περιγραφή κι εδώ πραγματικά αρχίζουν τα σημεία τα δύσκολα, τα οποία είναι για σοβαρό προβληματισμό. Λέει ότι αυτός που παρίστανε τον ψευτο-κρατούμενο, μπήκε στο γραφείο της και ήταν 1,67.

Το αν μπήκε στο γραφείο της ή όχι, πράγματι είναι σε διάσταση με αυτά που έχει πει ο κ. Ζερβογιαννάκης διότι εκείνος λέει ότι ο ψευτο-κρατούμενος πήγε στο γραφείο που ήταν ο κ. Σβολίμης και κάποιοι άλλοι μπήκαν εκεί πέρα. Να δεχτώ ότι μπορεί να υπάρχει κάποια σύγχυση.

Βέβαιο είναι πάντως ότι όλοι οι ενεχόμενοι στην εισβολή πλην εκείνου που παρίστανε τον αστυνομικό περιγράφονται από όλους τους μάρτυρες ως άτομα αναστήματος 1,70. 1,67 κατά άλλους, 1,68 κατά άλλους. Ο κ. Τζωρτζάτος είναι 1,80. Δεν πάει στην κατηγορία αυτή.

Εμμένει η κα μάρτυρας στο ύψος αυτό. Και μάλιστα ενώ στην αρχή της κατάθεσης της λέει για 1,68, συμβαίνει το εξής εδώ μέσα στο ακροατήριο. Πάει δίπλα ο Τζωρτζάτος και ενώ δείχνει ότι είναι ισοϋψής ο ίδιος ο Τζωρτζάτος, έχει την δικονομική αφέλεια να του ζητήσει «μα φοράτε και κάτι τακούνια και γι’ αυτό φαίνεστε τώρα πιο ψηλή από μένα›, του χτυπάει η κα μάρτυρας γιατί είναι αστυνομικός και καταλαβαίνει, έχει αίσθηση των πραγμάτων, γίνεται και μια ερώτηση από την Εισαγγελία και αρχίζουν τα περί γόβας, τα οποία γίνονται γόβα με τακούνι 6 πόντων.

Αναζητάμε τον κανονισμό. Ξέρετε στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αξιόπιστες τράπεζες νομικών πληροφοριών ηλεκτρονικές, δεν μπόρεσα να τον βρω εχτές παρ’ ότι έψαχνα 4 ώρες που να λέει για τη στολή. Θα τον βρω και θα τον φέρω βέβαια διότι είναι ένα προσωπικό μου στοίχημα αυτό το πράγμα και είναι για τον εξής λόγο.

Ξέρετε πρόσφατα που καταρτίστηκε από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ένα νομοσχέδιο για την οπλοφορία των αστυνομικών και μας είχε απασχολήσει και στον Δικηγορικό Σύλλογο όπου είχε συσταθεί και μια Επιτροπή που συμμετείχα, είχα θέσει και όχι μόνο εγώ το θέμα του αφοπλισμού των αστυνομικών την ώρα που δεν έχουν υπηρεσία.

Δηλαδή να υποχρεώνονται οι αστυνομικοί το υπηρεσιακό περίστροφο να το αφήνουν στο Αστυνομικό Τμήμα και όχι να το παίρνουν στο σπίτι τους μήπως κι έτσι αποτραπούν τα δεκάδες χιλιάδες εγκλήματα που γίνονται για ιδιωτικούς λόγους με υπηρεσιακά περίστροφα και τα διαβάζουμε κάθε μέρα στις εφημερίδες. Ως αντι-επιχείρημα - ο κ. Πανταζής θα τα ξέρει βέβαια αυτά που ήταν και Γραμματέας εκεί – προεβλήθη το ότι ο αστυνομικός πρέπει να φέρει όπλο και εκτός υπηρεσίας διότι υποχρεούται από τον κανονισμό της Αστυνομίας ακόμη και εκτός υπηρεσίας διατελών να είναι εις θέση ανά πάσα στιγμή να συνδράμει τους άλλους αστυνομικούς σε κάποιο αυτόφωρο αδίκημα κλπ.

Και ερωτώ: είναι δυνατόν όταν υπάρχει κανονισμός προς τον οποίον συνάδει το να φέρει όπλο αστυνομικός ευρισκόμενος εκτός υπηρεσίας, υπηρεσιακό όπλο, ο ίδιος κανονισμός να επιτρέπει πολλώ δε μάλλον να επιβάλει σε μια αστυνομικό να φοράει 6 πόντους τακούνι;

Ποια επιχειρησιακή ετοιμότητα μπορεί να έχει και τι αξιοπιστία έχουν αυτά που λέει ότι «εγώ ήμουν Αξιωματικός Υπηρεσίας, δεν βγαίνω από το γραφείο›; Δεν βγαίνει από το γραφείο ο Αξιωματικός Υπηρεσίας όταν είναι να πάει σε κάποιο αυτόφωρο αδίκημα;

Δεν έχει εποπτεία της συνοδείας των κατηγορούμενων, της φύλαξης, κράτησης τους και της επέμβασης σε οποιοδήποτε απρόβλεπτο περιστατικό; Πρέπει να διαβάσουμε τις διατάξεις; Υπάρχει διάταξη εν πάση περιπτώσει, το Π.Δ. 141/91 είναι που ισχύει τώρα, το άρθρο 60 και επόμενα που αναφέρονται στα καθήκοντα του Αξιωματικού Υπηρεσίας και τα ξέρει τώρα η κα Ανθυπαστυνόμος αυτά τα πράγματα.

Ποιον επιχειρεί να κοροϊδέψει μ’ αυτό λέγοντας για τις γόβες; Και να το πει γιατί; Για να δικαιολογήσει την υψομετρική διαφορά των 13 πόντων για την οποία ήταν τόσο κατηγορηματική στο πρόσωπο του ψευτο-κρατούμενου που περιέγραψε. Πάει αυτό το επιχείρημα με τις γόβες.

Τι άλλο είπε για τον Τζωρτζάτο; Μακριά μαλλιά. Μέχρι που μακριά μαλλιά; Μέχρι περίπου τα δικά της που ήταν μέχρι εδώ πέρα. Επιδείχθηκε η φωτογραφία, τα μαλλιά αυτά δε φθάνει που τα είδε μακριά τα είδε και καστανά, σε έναν άνθρωπο μελαχρινό. Γιατί; Είχε και τη δικαιολογία, ξανοίγει το χρώμα το καλοκαίρι έκανε μπάνια στη θάλασσα και όλων το χρώμα αλλάζει και γίνεται καστανό.

Εν πάση περιπτώσει όταν της είπαμε, ότι έχει πει για ίσια μαλλιά, ενώ τα δικά του είναι σπαστά, είπε και αυτό, ότι δεν ξέρω πώς είναι τότε, άλλαξε τα πάντα, βελτίωσε και το ανάστημά του, προσπάθησε να ψηλώσει, άλλαξε τα χαρακτηριστικά του, ε! τώρα είναι σοβαρή κατάθεση αυτή, για να στηρίξει κανένας πεποίθηση για την ενοχή ενός ανθρώπου; Νομίζω ότι προφανώς δεν είναι.

Από εκεί και πέρα είναι βέβαιο, κατά τη γνώμη μου φυσικά, η ίδια υπεραμύνθηκε των απόψεών της, δεν ξέρω για ποιο λόγο, προσπάθησε να δώσει μια ιδιαίτερη επίταση στα περιστατικά αυτά. Να παραστήσει ότι συνέβαλε κατά τρόπο ουσιώδη, στην προστασία του οπλοστασίου, το οποίο εν πάση περιπτώσει κατά την άποψή της, εγνώριζαν οι κατηγορούμενοι, αλλά παρότι το εγνώριζαν ούτε έκαναν κάτι, ούτε το παραβίασαν για να πάρουν τα όπλα.

Αντιθέτως εκείνο το οποίο είναι καταφανές ως εικόνα βεβαίως, είναι ότι διηύθυνε και είχε την ευθύνη φύλαξης ενός Αστυνομικού Τμήματος, εις το οποίο υπήρχε ένας σκοπός στη τουαλέτα, ένας άλλος σε ένα γραφείο εσωτερικό, κάποιος που κοιμόταν επάνω και δεν κοιμόταν γιατί ήταν τελευταίο βράδυ στην Αθήνα, αλλά διότι εκεί κοιμόταν επειδή η οικογένειά του ήταν διακοπές και είχε υπηρεσία μετά από λίγη ώρα, και κάποιος άλλος που επίσης διανυκτέρευε χωρίς να είναι αστυνομικός στην Υπηρεσία εκεί και που η ίδια δέχθηκε ότι μπορεί να διανυκτέρευε, αλλά δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει το γιατί και το πώς.

Δεν ξέρω εάν από εκεί και πέρα είχε ευνοϊκή μεταχείριση, ή είχε πειθαρχικές επιπτώσεις. Ήδη αρνήθηκε ότι είχε κάποια πειθαρχική επίπτωση, δεν μπορώ να αποδείξω το αντίθετο, το αμφισβητώ και θα προσπαθήσω αυτό το πράγμα να το αποδείξω.

Εκείνο στο οποίο ήθελα να καταλήξω είναι απλώς το εξής: ότι είναι εύκολο πια με την ρότα την οποία έχει πάρει η δίκη, να νομιμοποιείται μια συμπεριφορά μαρτύρων, οι οποίοι έρχονται 15 χρόνια μετά και απροκάλυπτα, χωρίς κανένα ενδοιασμό, έρχονται σε κατάλληλη αντίφαση με αυτά που είχαν πει 15 πριν, παρουσιάζουν μια εντόνως αύξουσα μνήμη σε σχέση με την τότε, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πουν ότι ναι, το ήξερα και δεν το είπα τα χαρακτηριστικά του τότε, γιατί δεν με ρώτησαν.

Να αποκαλύψουν δηλαδή ακόμα και αξιόποινες πράξεις εκ του ασφαλούς που τότε είχαν διαπράξει. Και όλα αυτά βέβαια, διότι μετά από την επισήμανση του ότι το κατηγορητήριο δεν στηρίζεται, έχει αρχίσει μια βιομηχανία αναγνωρίσεων, η οποία, με τη δυναμική του λέγε – λέγε κάτι θα μείνει, έχει αρχίσει πραγματικά και δημιουργεί σε πολλούς μάρτυρες την πεποίθηση, ότι μπορούμε να λέμε εδώ πέρα πράγματα και να μην έχουμε και καμία συνέπεια σε βάρος μας.

Η κα Νίκη Βεργή λοιπόν, εάν θα μπορούσα να την ονομάσω δικονομικά, θα την ονόμαζα, η κα Νίκη Βεργή του Βουτσαλή και της Ευγενούλας. Αυτά.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Μα είναι επίπεδο αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν μπορώ να πω τίποτα, εάν παρακολουθούσατε όλες εδώ τις συνεδριάσεις, πέρασε κάποιος μάρτυρας με το όνομα Βουτσαλής και μια κυρία με το όνομα Ευγενούλα Γεννηματά και λέει ότι είναι αυτής της κατηγορίας μάρτυρας και η παρούσα.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, προκαταρκτικά να κάνω μια παρατήρηση. Υπάρχει από την αρχή της διαδικασίας μια συνεχής επίθεση που κλιμακούται τις τελευταίες μέρες, από τα έδρανα της πολιτικής αγωγής σε βάρος των συνηγόρων υπεράσπισης.

Η επίθεση αυτή χθες, επιτρέψτε μου κύριε Πρόεδρε?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν σας επιτρέπω καθόλου, σας έδωσα γι’ αυτό το λόγο, αφαιρείται ο λόγος.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι δεν θα μου τον αφαιρέσετε?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προσφύγετε στο δικαστήριο, εγώ δεν σας δίνω το λόγο.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα προσφύγω στο δικαστήριο?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ καλά θα κάνετε, δεν σας δίνω το λόγο σ’ αυτό. Παρακαλώ να τελειώσουμε τον σχολιασμό της μάρτυρος, δεν με ενδιαφέρουν όλα τα άλλα.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχει απευθυνθεί μια ύβρης κατά του κ. Καρύδη και θέλω να παρακαλέσω τον συνάδελφο να ανακαλέσει αυτό?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ δεν με ενδιαφέρει καθόλου, έχει καταχωρηθεί στα πρακτικά ο κ. Καρύδης μπορεί να λάβει τα μέτρα που θέλει, σας παρακαλώ πολύ, δεν έχω κανένα λόγο. Δεν μ’ ενδιαφέρουν αυτά τα φαινόμενα. Ένα φαινόμενο που βλέπω, είναι ότι η διαδικασία σήμερα πάει από το κακό στο χειρότερο. Κάντε μου την χάρη κα Κούρτοβικ είστε ουσιαστική εσείς.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: θέλω να είμαι ουσιαστική, δεν μπορώ όμως να προσβάλλομαι με τον τρόπο που προσβάλλομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας έρθει ο κ. Καρύδης δεν σας αφορά άμεσα εσάς αυτό.

Είπατε τίποτα για την κα Κούρτοβικ; Δεν είπατε. Αλλά ας έρθει ο κ. Καρύδης να τα πει.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε δέχθηκα εγώ χθες την ίδια επίθεση από τον κ. Αναγνωστόπουλο?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ χθες τα είπατε.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ δεν είπα τίποτα, εγώ αποχώρησα, αλλά δεν είμαι διατεθειμένη να δεχθώ να συνεχίζονται τέτοιες επιθέσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν συνεχίζονται, εγώ δεν τα ακούω καθόλου, ούτε τα λαμβάνω υπόψη μου καθόλου. Αν εννοείτε το Δικαστήριο, νομίζω ότι εμάς δεν μας αφορούν αυτά.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επιτρέψτε μου να σας πω ότι σας αφορούν, γιατί αν αυτή η αίθουσα γίνει πεδίο αντιπαράθεσης των εδράνων της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης πάνω σε τέτοια ζητήματα?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι φυσιολογικό σε τέτοια δίκη να πουν και δυο λόγια. Εσείς κάντε μια μήνυση, μια αγωγή?

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αυτά με συγχωρείτε δεν είναι δυο λόγια. Εγώ θα επιμείνω κύριε Πρόεδρε να ζητήσω από τον κ. Πανταζή να ανακαλέσει αυτά που είπε για τον κ. Καρύδη και θα επισημάνω κάτι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν επιτρέπω, σας παρακαλώ σας αφαιρείτε ο λόγος. Αφαιρείται ο λόγος. Κύριε Πανταζή καθίστε κάτω. Παρακαλώ δεν έχει κανένας το λόγο αυτή τη στιγμή. Μόνο για τον μάρτυρα. Δεν έχετε σχολιασμό γιατί σας έδωσα το λόγο για σχολιασμό και δεν τον ασκήσατε. Σας έδωσα το λόγο για σχολιασμό και κάθεστε και λέτε τώρα ιστορίες για τον κ. Καρύδη;

Για τον κ. Καρύδη δεν έχετε δικαίωμα.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Οφείλετε εσείς να το κάνετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ οφείλω; Θα μου πείτε εσείς τι οφείλω να κάνω; Εσείς θα μου πείτε τι θα κάνω;

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Βεβαίως κύριε Πρόεδρε?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπα ο κ. Καρύδης είναι απών και παρακαλώ να μη λέγεται τίποτα, το είπα ή δεν το είπα;

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Προστατεύετε τους μάρτυρες?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Παρασκευόπουλε, είπα ότι είναι απών ο κ. Καρύδης παρακαλώ να μην λέγεται τίποτα, τι άλλο να πω;

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι δεν αρκεί αυτό κύριε Πρόεδρε. Και δεν είδα να είναι αντίστοιχη η ευαισθησία σας όταν δέχθηκα εγώ την επίθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία Κούρτοβικ ούτε σε νηπιαγωγείο δάσκαλος να ήμουν δεν θα μου λέγατε τέτοια πράγματα, σας παρακαλώ, κάντε το σχολιασμό σας.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα συνεχίσω με το σχολιασμό μου. Θα επιμείνω όμως να σας πω κύριε Πρόεδρε ότι η ευπρέπεια είναι κώδικας. Και ως κώδικας τελεί υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως συμφωνούμε απόλυτα.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εάν λοιπόν την καταργήσουμε, θα την καταργήσουμε απ’ όλες τις πλευρές και τις συνέπειες θα τις υποστεί η διαδικασία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως αφού δεν μας νοιάζει η διαδικασία, θα τις υποστεί και η διαδικασία. Επειδή εμένα με νοιάζει η διαδικασία, παρακάλεσα να μην λέγεται τίποτα άλλο, εκτός αυτά για τα οποία σας δίδετε ο λόγος.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν μπορεί εμείς να είμαστε φιμωμένοι σ’ αυτά τα ζητήματα και να είναι ελεύθερη η πολιτική αγωγή?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν αφήρεσα το λόγο και του είπα, δεν έχετε το λόγο να λέτε για τον κ. Καρύδη, όταν μάλιστα είναι και απών; Το είπα ή δεν το είπα;

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ ζητώ από τον κ. Πανταζή μια δήλωση συγνώμης.

Δ.ΠΑΝΤΑΖΗΣ: ?Θα έκρινα ότι δεν έπρεπε να έρθω, όπως δεν πήγα σε κανένα ποινικό δικαστήριο δυο χρόνια μετά?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ, μην μιλάτε για απόντα. Μιλάτε για έναν άνθρωπο που είναι απών, άμα έχετε το θάρρος να τα πείτε μπροστά του και όχι σε τούτη την αίθουσα.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε να κάνω δυο παρατηρήσεις για τη μάρτυρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ, ιδίως την πολιτική αγωγή σ’ αυτό το θέμα. Δεν θα λέμε για απόντες και δεν θα λέμε για θέματα εκτός.

Δ.ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε εγώ απάντησα σ’ αυτό που είπε ο κ. Καρύδης?.και είπα και επαναλαμβάνω, ότι εάν ήμουν Σύμβουλος του Υπουργού καίτοι είχα δικαίωμα?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν σας ρωτάω και δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνατε εσείς.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Και επιμένει ο κ. Πανταζής να προσβάλει τον κ. Καρύδη, εγώ το άνοιξα; Δεν έκανε την δήλωση τώρα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καταχωρήθηκαν στα πρακτικά, ας πάει να του κάνει αγωγή, μήνυση, ότι θέλει.

Δ.ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Απάντησα ότι εγώ δεν θα το έκανα αυτό, αν ήμουν Σύμβουλος του Υπουργού?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν σας δόθηκε ο λόγος, σας παρακαλώ κ. Πανταζή.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επιμένετε κύριε Πανταζή. Θα έπρεπε να ερευνήσουμε και εμείς σε ποιες υποθέσεις και με ποιους όρους όλοι όσοι είστε από εκεί για να δούμε εάν δικαίως εδώ πέρα και νομίμως?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για μένα έχετε τελειώσει. Σας είπα μόνο έχει ο κ. Παπαγιάννης ο λόγος. Εσείς σας δόθηκε ο λόγος και είπατε άλλα θέματα που δεν μας αφορούν.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας έδωσα το λόγο και δεν μιλήσατε γι’ αυτό.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν μιλάω, γιατί διεκδικεί το λόγο συνεχώς ο κ. Πανταζής σε βάρος του κ. Καρύδη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν με ενδιαφέρει τι κάνει. Τον έβαλα στη θέση του μια φορά, ελάτε κύριε Παπαγιάννη πείτε και εσείς.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε θέλω να κάνω δυο σχόλια για την κα Βεργή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μετά να ηρεμήσουμε πρώτα.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν πειράζει έχω ηρεμήσει, αν δεν έχετε ηρεμήσει εσείς?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ είμαι ηρεμότατος, δεν είναι για μένα, είναι για σας που θα κάνετε τα σχόλια να τα κάνετε εν ηρεμία. Εγώ τα ακούω και είμαι πολύ ήρεμος, μη με βλέπετε που φωνάζω, μια χαρά είμαι.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εάν η άλλη πλευρά μας σέβεται θα είμαστε απόλυτα ήρεμοι. Εάν μας σέβεστε και εσείς, θα είμαστε ακόμα περισσότερο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν σας σέβομαι εγώ;

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κάποιες στιγμές κύριε Πρόεδρε όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή δηλαδή εφαρμόζω κάποια δικονομικά δικαιώματα που λέω σταματήστε, μη βρίζετε, μη μαλώνετε;

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: θα σχολιάσω την κα Βεργή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Είστε οι καλύτεροι δικηγόροι της Αθήνας εδώ και μου βγαίνετε πολλές φορές, εντάξει υπάρχουν και άλλοι καλοί έξω, αλλά και εσείς είστε από τους καλύτερους δικηγόρους, δεν θέλω.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Η κα Βεργή. Έχω να κάνω δυο σχόλια ως προς την αξιοπιστία αυτής της μάρτυρος. Το ένα είναι ότι κατέθεσε η μάρτυρας εδώ και κατέθεσε και στην αρχική της κατάθεση στις 16 Αυγούστου 1988, έναν εκτεταμένο ξυλοδαρμό και κακοποίηση από πλευράς του εκεί αυτουργού ο οποίος ασχολείται μαζί της, ο οποίος εκτεταμένος ξυλοδαρμός και η κακοποίηση περιλάμβαναν και βρισιές, περιλάμβαναν και σεξουαλικές και ασέλγειες, και περιλάμβαναν και διάφορα άλλα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι τέτοια πράγματα.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ θα ντρεπόμουν να πω τέτοια πράγματα. Η κα Βεργή ήρθε και τα είπε. Παρόλα αυτά, είναι ευαίσθητος ο κ. Εισαγγελέας σ’ αυτό το ζήτημα είναι προς τιμήν του. Αλλά η πολιτική αγωγή, ήταν από την πολιτική αγωγή που κλήθηκε να επιβεβαιώσει σεξουαλική παρενόχληση η κα Βεργή και την επιβεβαίωσε, παρότι είχε ξεχάσει να την καταθέσει, την επιβεβαίωσε όμως ασμένως.

Παρόλα αυτά κανένας από τους συναδέλφους της που έχουν υποστεί την ίδια τύχη από της πλευράς των αυτουργών, των δραστών εκείνης της υπόθεσης δεν έχει καταθέσει το παραμικρό για τη τότε κακοποίηση της κας Βεργή, ούτε ένα χαστούκι, ούτε ένας μώλωπας ούτε μια ελάχιστη γρατσουνιά δεν φαίνεται να έχει απασχολήσει τους συναδέλφους της, που κατά κανόνα είναι πάρα πολλοί ευαίσθητοι σ’ αυτά τα ζητήματα.

Όταν δε ο συνάδελφός της ο κ. Ζερβογιαννάκης, ένας έντιμος αστυνομικός και ένας έντιμος άνθρωπος που ήρθε και κατέθεσε εδώ πέρα, δεν έχω εικόνα του, το ξαναλέω, παρά μόνο από τα πρακτικά τα απομαγνητοφωνημένα, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει και κάτω από την πίεση των κ. Εισαγγελέων, επιβεβαίωσε αμήχανα και κομπιασμένα, τον ισχυρισμό ότι έπεσε κάποιο χαστούκι. Αυτό ήταν ότι και ότι θυμόταν από τον φοβερό ξυλοδαρμό που σε έκταση εξέθετε εδώ η κα Βεργή.

Νομίζω ότι θα πρέπει να σταθούμε σ’ αυτό το στοιχείο. Υπάρχει μια σκοπιμότητα φυσικά στην κατάθεση της κας Βεργή. Μια σκοπιμότητα την οποία τηρεί από την πρώτη στιγμή της κατάθεσής της. Και η σκοπιμότητα αυτή νομίζω ότι θα πρέπει να σας βάλει σε υποψίες σε σχέση με την αξιοπιστία της.

Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό σημείο που θέλω να προσέξετε. Όλοι οι μάρτυρες εκείνης της υπόθεσης, καταθέτουν αμέσως μετά τα γεγονότα, αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους από τους συναδέλφους τους. Καταθέτουν το βράδυ στις 14 του μήνα. Μόνη η κα Βεργή, καταθέτει δυο μέρες αργότερα, γιατί ισχυρίζεται ότι έχει καταφύγει στο νοσοκομείο, δεν είμαι σίγουρη αν ευσταθεί ο ισχυρισμός και δεν είμαι και σε τι οφείλεται. Ισχυρίζεται λοιπόν ότι έχει καταφύγει στο νοσοκομείο και μεταθέτει επί δυο μέρες την κατάθεσή της. Δυο μέρες, στη διάρκεια των οποίων, όπως προέκυψε από ότι προηγούμενα ρωτήθηκε ήρθε και σε επαφή με τον δικηγόρο της, κατόρθωσε να τακτοποιήσει και να προετοιμάσει την κατάθεσή της, με τον τρόπο που την προετοίμασε και την έστησε, προκειμένου να στηρίξει αυτά που ήθελε να στηρίξει.

Νομίζω ότι υπάρχει ένα ζήτημα εδώ, το οποίο θα πρέπει για πολλοστή φορά να σας επισημάνω, αλλά θα πρέπει να το επισημάνουμε. Έχουν παρελάσει κάποιοι μάρτυρες εδώ, οι οποίοι πραγματικά είναι αντικείμενο της εγκληματολογικής επιστήμης. Το έχουμε πει με τον κ. Καρύδη, ότι τελειώνοντας αυτή η δίκη, θα γράψουμε κάτι πάνω σ’ αυτό, σ’ αυτή τη δίκη, νομίζω ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσα εγκληματολογικά η περίπτωση των μαρτύρων, που έχουν παρελάσει απ’ αυτή την αίθουσα.

Υπάρχουν μάρτυρες ανεπιτήδευτοι.