Πολιτική
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 07:00

Σχέδιο άμεσης αποπομπής επίορκων από το Δημόσιο

Το θέμα των απολύσεων από το δημόσιο τομέα και η εξέλιξη του σχεδίου αναδιοργάνωσης ετέθησαν χθες επί τάπητος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνη Μανιτάκη.

Το θέμα των απολύσεων από το δημόσιο τομέα και η εξέλιξη του σχεδίου αναδιοργάνωσης ετέθησαν χθες επί τάπητος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνη Μανιτάκη.

Ο κ. Μανιτάκης μετά το πέρας της συνάντησης αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις, επισημαίνοντας ότι το θέμα είναι στον πρωθυπουργό, τον οποίο δεν μπορεί να υποκαταστήσει, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, δήλωσε ότι συνεχίζεται. Λίγο μετά, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη σκιά των όσων συνέβησαν το τελευταίο τριήμερο στην Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες, ετέθη το ζήτημα της άμεσης αποπομπής από το Δημόσιο των επίορκων, καθώς και της ταχείας λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων προκειμένου να καταστεί δυνατό το ξεκαθάρισμα υποθέσεων που εκκρεμούν εδώ και αρκετά χρόνια.

 Επίσης, με γρήγορες διαδικασίες θα πρέπει να εφαρμοστεί η αναδιοργάνωση των υπουργείων και η εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων, προκειμένου να καταστεί σαφές πόσους και πού χρειάζεται το Δημόσιο, ώστε στη συνέχεια και μετά τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, να προωθηθεί και η διαθεσιμότητα, που ως γνωστόν θα οδηγήσει σε απολύσεις εντός του 2014, καθώς οι υπάλληλοι που δεν θα απορροφηθούν σε άλλη θέση, για ένα χρόνο θα λαμβάνουν το 75% των αποδοχών τους, μέχρι την «οριστική αποπομπή λόγω εξάλειψης της θέσης τους».

Διπλή γλώσσα

Επισημαίνεται ότι η ελληνική πλευρά προσπαθεί να υιοθετήσει μια «διπλή γλώσσα», όσον αφορά την ονομασία της κίνησης αυτής, καθώς στο εξωτερικό οι τρόικα ονομάζει τη διαθεσιμότητα απολύσεις (προφανώς επειδή έτσι της τοποθετείται στη διαπραγμάτευση), ενώ στο εσωτερικό η λέξη «απόλυση» αποφεύγεται και διαψεύδεται συστηματικά, αφενός για πολιτικούς λόγους, αφετέρου για πρακτικούς λόγους, καθώς εκτιμάται ότι θα προκαλέσει έκρηξη κινητοποιήσεων στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι, σύμφωνα με τις πολιτικές δημοσκοπήσεις, το ποσοστό των πολιτών που φέρεται να συμφωνεί στην προοπτική των απολύσεων στο Δημόσιο είναι υψηλότατο, γεγονός που θα καθορίσει και τις αποφάσεις.

Σε πολιτικό επίπεδο και σε ό,τι αφορά το κόστος, διευκρινίζεται ότι αυτό που προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση δεν είναι οι επιπτώσεις στην κοινή γνώμη, αλλά οι ισορροπίες στο εσωτερικό της και τελικά η ίδια η συνοχή της, καθώς ούτε το ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο η ΔΗΜΑΡ, από την οποία υποστηρίζεται ο κύριος Μανιτάκης, θέλουν απολύσεις από το Δημόσιο με οποιαδήποτε μορφή. Από την άλλη πλευρά, η τρικομματική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα σε όσα αναφέρει το μνημόνιο, στο οποίο, εκτός από τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015 (πράγμα που θα γίνει με εθελούσιες εξόδους και συνταξιοδοτήσεις), προβλέπεται και η κινητικότητα για 25.000 υπαλλήλους.

Στις τελευταίες διαπραγματεύσεις, οι εκπρόσωποι της τρόικας τόνισαν ότι, από αυτούς, τουλάχιστον οι μισοί θα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα, ενώ η ελληνική πλευρά προσπάθησε να «ισοσταθμίσει» τις απολύσεις με τους επίορκους και τους κοπανατζήδες ,καθώς και τους υπόλοιπους που με το νέο πειθαρχικό αντιμετωπίζουν την απόλυση. Ο αριθμός αυτών εκτιμάται ότι ανέρχεται περί τις 7 με 8 χιλιάδες.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - [email protected]