Κόσμος
Πέμπτη, 08 Μαΐου 2003 10:04

ΗΠΑ : Αίτημα στο Σ.Α. του ΟΗΕ να άρει τις κυρώσεις κατά του Ιράκ

Την άρση του διεθνούς εμπάργκο κατά του Ιράκ θα ζητήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες που καταθέτουν αύριο σχετικό σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να επιτραπεί η επανάληψη των εξαγωγών ιρακινού πετρελαίου.

Το σχέδιο απόφασης προβλέπει την διακοπή του προγράμματος «πετρέλαιο αντί τροφίμων» του ΟΗΕ, αλλά και την τήρηση των υπαρχόντων συμβολαίων ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης που είχε υπογράψει η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να υποβάλουν εντός της εβδομάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης για την άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράκ.

«Αναμένουμε να το παρουσιάσουμε σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Κόλιν Πάουελ στους δημοσιογράφους, μετά από συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ήδη την άμεση άρση ορισμένων από τις οικονομικές κυρώσεις που είχαν επιβάλει στο Ιράκ στις 2 Αυγούστου το 1990 μετά την εισβολή των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κουβέϊτ.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζον Σνόου, τόνισε, ότι, η απόφαση ελήφθη από τον πρόεδρο Μπους, ο οποίος αισιοδοξεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσει στο έργο της ανοικοδόμησης της χώρας.

«Το καθεστώς, που ήταν κάποτε ο στόχος των κυρώσεων μας δεν υπάρχει πια και η αποστολή μας είναι τώρα να ανοικοδομήσουμε το Ιράκ», τόνισε ο Σνόου.

Ανάμεσα στις κυρώσεις που δεν θα ισχύουν πλέον είναι αυτή που απαγόρευε στους Αμερικανούς πολίτες να στέλνουν χρήματα στους Ιρακινούς. Στο εξής όσοι Αμερικανοί επιθυμούν θα μπορούν να στέλνουν έως και 500 δολάρια σε φίλους ή συγγενείς.

Η Ρωσία επιμένει πάντως ότι της άρσης των κυρώσεων πρέπει να προηγηθεί έρευνα των Ηνωμένων Εθνών με την οποία θα επιβεβαιώνεται η έλλειψη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Το σχέδιο απόφασης προβλέπει ακόμη το διορισμό από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ενός ειδικού συντονιστή που θα μετέχει στην επιτροπή επίβλεψης των εσόδων από την επανάληψη των εξαγωγών ιρακινού πετρελαίου, από κοινού με την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους διεθνείς φορείς.

Διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη σημειώνουν πάντως ότι αν και το προτεινόμενο από την Ουάσινγκτον σχέδιο απόφασης δίνει κάποιες αρμοδιότητες στον ΟΗΕ ,όλοι οι μοχλοί εξουσίας στο Ιράκ παραμένουν στα χέρια των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

Είναι ενδεικτικό ότι το σχέδιο απόφασης δεν προβλέπει την επιστροφή στο Ιράκ των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Χωρίς την έγκριση της απόφασης πάντως ούτε οι Ιρακινοί ούτε οι Αμερικανοί έχουν την νόμιμη αρμοδιότητα εξαγωγής πετρελαίου από το Ιράκ. Η κυβέρνηση Μπους επιθυμεί η απόφαση να έχει εγκριθεί ως τις 3 Ιουνίου που λήγει το τρέχον πρόγραμμα «πετρέλαιο αντί τροφίμων».