Πολιτική
Πέμπτη, 08 Μαΐου 2003 10:22

Δίκη «17Ν» : Κλοπή οπλισμού από το στρατόπεδο Συκουρίου

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη», ενώπιον του Τριμελλούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Με την έναρξη της διαδικασίας, ο Βασίλης Τζωρτζάτος ζήτησε και πήρε το λόγο, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του περί ψευδομαρτύρων, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, είναι κατασκευασμένοι από τις διωκτικές αρχές λόγω της έλλειψης στοιχείων.

Ο Τζωρτζάτος κατηγόρησε μερίδα των δημοσιογράφων ότι εντάσσονται σε ένα σχέδιο διαστρέβλωσης ή και απόκρυψης της αλήθειας.

Ο κατηγορούμενος κατέληξε λέγοντας πως ο λαός είναι ο τελικός κριτής κάθε υπόθεσης, κυρίως όταν, όπως ισχυρίστηκε, η δίκη είναι πολιτική.

Στη συνέχεια, το δικαστήριο προχώρησε στην εξέταση μαρτύρων για την κλοπή πολεμικού υλικού από το στρατόπεδο του Συκουρίου στις 25 Δεκεμβρίου του 1989.

Ο μάρτυρας κ. Παναγιώτης Μποζίκας, ο οποίος ήταν διοικητής του στρατοπέδου, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι στην επιχείρηση, που διήρκεσε περίπου 5 ώρες, έλαβαν μέρος εφτά έως δέκα άτομα.

Ο κ. Μποζίκας πρόσθεσε πως εκείνη την περίοδο η ασφάλεια του στρατοπέδου ήταν πλημμελής, ενώ η κλοπή, όπως υποστήριξε, αποκαλύφθηκε τυχαία.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και η Μαρία Κτιστάκη, η οποία κατέθεσε για τη ληστεία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην Πατησίων, στις 13 Ιουλίου του 1988.

Η κ. Κτιστάκη, που ήταν ταμίας δε μπόρεσε να αναγνωρίσει στο πρόσωπο των κατηγορουμένων κανέναν από τους δράστες της ληστείας.

Ο Πάτροκλος Τσελέντης, απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα της Εδρας, Χρήστου Λάμπρου, παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη ληστεία.

Αντίθετα, ο Θεολόγος Ψαραδέλης αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση.

Στη συνέχεια, κατέθεσε για την κλοπή του Πολεμικού Μουσείου ο μάρτυρας Αναστάσιος Σπυριδάκης.

Ο κ. Σπυριδάκης, ο οποίος ήταν φύλακας του Πολεμικού Μουσείου, αναγνώρισε με ποσοστό 50% το Χριστόδουλο Ξηρό ως έναν από τους τέσσερις δράστες, που πήραν τα δύο μπαζούκας.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων