Μία αξιόπιστη πολιτική ασφάλειας και άμυνας, είναι αδιανόητη χωρίς αυτόνομες ευρωπαϊκές διαστημικές ικανότητες για παρατήρηση και επεξεργασία εικόνων, τόνισε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας στη Συνάντηση Εργασίας, που διοργανώνει η Ελληνική Προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα : «Οι διαστάσεις Ασφάλειας και Αμυνας του Διαστήματος-Οι προκλήσεις για την Ε.Ε.».
Εξάλλου, ο κ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε την προσχώρηση της Ελλάδας στην πολυμερή πρωτοβουλία πέντε ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Βελγίου, Ιταλίας) στον τομέα της δορυφορικής παρατήρησης γης, με την ονομασία Κοινές Επιχειρησιακές Ανάγκες (Besoins
Operationnels Communs).
Σε εθνικό επίπεδο, προγραμματίζεται η εγκατάσταση και λειτουργία τοπικού επίγειου σταθμού για την απ' ευθείας λήψη μηνυμάτων κινδύνου. Επίσης, επανέλαβε ότι στο υπουργείο υπάρχει σκέψη για τη δημιουργία εθνικού στρατιωτικού δορυφόρου, πέραν της συνεργασίας με τον Hellas SAT του ΟΤΕ.
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ερευνας και Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Αχιλλέας Μητσός, χαρακτήρισε τις ελληνικές πρωτοβουλίες ως μαγιά στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία πολιτικής διαστήματος στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τη συνταχθείσα «Πράσινη Βίβλο για το Μέλλον της Ευρώπης στο Διάστημα», το 2002, η δημόσια δαπάνη των ΗΠΑ στον τομέα του διαστήματος ανήλθε σε 31,8 δισ. ευρώ (αύξηση 5% σε σχέση με το 2001), ενώ η ευρωπαϊκή δημόσια δαπάνη σε θέματα διαστήματος ήταν 6 δισ. ευρώ (μικρή μείωση σε σχέση με το 2001), το 90% της οποίας κατευθύνεται σε μη στρατιωτικά προγράμματα.
Η ευρωπαϊκή συμμετοχή στο διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS) αντιπροσωπεύει το 8% της συνολικής προσπάθειας, ήτοι 3 δισ. ευρώ για επενδύσεις και 300 εκατ. ευρώ κατ'έτος για το κόστος εκμετάλλευσης.
Στην ομιλία του, ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή άμυνα για να είναι αξιόπιστη και να μπορεί ως εργαλείο της κοινής εξωτερικής πολιτικής να λειτουργεί εξισορροπιστικά έναντι της αμερικανικής υπερδύναμης, θα πρέπει να εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή στο επίπεδο των «25», δηλαδή στο πλαίσιο της Συνέλευσης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.
ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων