Έντονη κριτική στις πολιτικές λιτότητας που ακολουθεί «όχι μόνο η Ευρωζώνη άλλα και το Ηνωμένο Βασίλειο» άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια ομιλίας του στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του L.S.E., τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα αντιευρωπαϊκό».
Έντονη κριτική στις πολιτικές λιτότητας που ακολουθεί «όχι μόνο η Ευρωζώνη άλλα και το Ηνωμένο Βασίλειο» άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια ομιλίας του στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του L.S.E., τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα αντιευρωπαϊκό».
«Είμαστε ένα κόμμα που πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή ιδέα. Γιατί στο πυρήνα της ευρωπαϊκής ιδέας είναι η αλληλεγγύη. Αυτός που έχει σήμερα πιο αντιευρωπαϊκή πολιτική στην Ευρώπη είναι η κ. Μέρκελ», ανέφερε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Πότε άλλοτε συζητήσαμε στην Ευρώπη αν πρέπει να διατηρηθεί ή να διαλυθεί το ευρώ;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, για να δώσει την απάντηση: «Όταν βάθυναν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όταν βάθυναν τα προγράμματα λιτότητας στον ευρωπαϊκό νότο. Συνεπώς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και άλλες πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στον λιτότητα σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο, δεν το κάνουμε γιατί θέλουμε να διαλύσουμε την Ευρώπη, αλλά γιατί θέλουμε να διατηρηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, καθηγητής Κέβιν Φέρδεστοουν, ρώτησε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνει αν η κ. Μέρκελ αποφασίσει να σταματήσει την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, καθώς όπως «ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν, όταν εκλεγεί θα έχει πει όχι στο μνημόνιο».
«Βασικό στοιχείο της ανάλυσης μας είναι ότι η Ευρωζώνη είμαι σαν μια αλυσίδα με 17 κρίκους. Αν ένας κρίκος σπάσει, θα είναι βεβαίως πολύ κακό για τον κρίκο, γιατί θα καταστραφεί, αλλά θα καταστραφεί και η αλυσίδα», απάντησε, σημειώνοντας ότι «αυτό το ξέρει πάρα πολύ καλά η κ. Μέρκελ».
«Οπότε Άγγελα ή Αλέξης;» ήταν η επόμενη ερώτηση του καθηγητή Φέρδεστοουν. «Νομίζω ότι δικαιούμαστε μια ευκαιρία. Γιατί μέχρι τώρα η κ. Μέρκελ παίζει και πρώτη και τελευταία. Η Ελλάδα απλώς δεν παίζει», επισήμανε ο κ. Τσίπρας, ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχει «μια ωραία παροιμία που λέει ότι ο βρεγμένος την βροχή δεν τη φοβάται. Και εμείς κοντεύουμε να πάθουμε πνευμονία από τη βροχή που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια».
«Υπάρχει εναλλακτική»
Αναφερόμενος στις πολιτικές λιτότητας, υποστήριξε ότι όχι μόνο δεν προσφέρουν μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση, αλλά καθιστούν τη δυνατότητα μιας μελλοντικής εξόδου από αυτήν ακόμα πιο δύσκολη.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση, κι αυτή, όπως είπε, είναι η μελλοντική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος σε αυτές τις πολιτικές, αλλά και να επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση με τους δανειστές της χώρας.
Επανέλαβε ακόμη ότι μια οικονομικά βιώσιμη στρατηγική μπορεί να παραδειγματιστεί από την Συμφωνία για το Χρέος του Λονδίνου το 1953 η οποία έδωσε το έναυσμα της ανάπτυξης της Γερμανικής οικονομίας και δημιούργησε, όπως είπε, το «οικονομικό θαύμα» της μεταπολεμικής εποχής.
«Η απειλή της «Grexit» επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα»
Αναφερόμενος στις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, τόνισε ότι η απειλή της «Grexit» ήταν κρίσιμης σημασίας για την εκλογική στροφή υπέρ των «κομμάτων της λιτότητας».
Υποστήριξε ακόμη ότι από την αρχή της κρίσης τα πράγματα έχουν χειροτερέψει όσον αφορά στις δημοκρατικές διαδικασίες με γρηγορότερους ρυθμούς από ότι στον οικονομικό τομέα:
«Οι οικονομικές αποφάσεις που ελήφθησαν ανάμεσα στην Γερμανία και τη Γαλλία επιβάλλονται χωρίς καν την πρόφαση της διευρυμένης προσπάθειας διαβούλευσης», σημείωσε, προσθέτοντας μάλιστα ότι «ζητήθηκε από τους πολιτικούς ηγέτες του Νότου να υπογράψουν τις πολιτικές λιτότητας, ακόμη και πριν την διεξαγωγή των εκλογών».
Κατηγόρησε τέλος τα τρία κόμματα που συγκροτούν την ελληνική κυβέρνηση ότι προχώρησαν στις τελευταίες εκλογές με εξαγγελία την επαναδιαπραγμάτευση των προγραμμάτων προσαρμογής, αλλά, όπως είπε, κατέληξαν στην συνέχεια σε μια πορεία λίγο-πολύ πανομοιότυπη με την προηγούμενη.
Πηγή: ΑΜΠΕ