Κόσμος
Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013 06:04

Νέος πρωθυπουργός της Κίνας ο Λι Κετσιάνγκ

Ο 57χρονος Λι Κετσιάνγκ, δεύτερος στην ιεραρχία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, εξελέγη, όπως ήταν αναμενόμενο, από το κοινοβούλιο της Κίνας νέος πρωθυπουργός της χώρας, διαδεχόμενος τον Γούεν Τζιαμπάο.

Ο 57χρονος Λι Κετσιάνγκ, δεύτερος στην ιεραρχία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, εξελέγη, όπως ήταν αναμενόμενο, από το κοινοβούλιο της Κίνας νέος πρωθυπουργός της χώρας, διαδεχόμενος τον Γούεν Τζιαμπάο.

Συγκεκριμένα, έλαβε το 99,96% των ψήφων των 3.000 αντιπροσώπων, έναντι του 99,86% που συγκέντρωσε την προηγουμένη ο πρόεδρος Ξι Τζινπίνγκ.

«Ανακοινώνω ότι ο σύντροφος Λι Κετσιάνγκ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης η οποία συνεδρίασε στο Μέγαρο του Λαού.

Μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, ο Λι Κετσιάνγκ σηκώθηκε από τη θέση του, υποκλίθηκε στους αντιπροσώπους και αντάλλαξε χειραψία με τον Σι Τζινπίνγκ και στη συνέχεια με τον προκάτοχό του Γουέν Τζιαμπάο, υπό τα χειροκροτήματα των μελών της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης.

Ο Γουέν Τζιαμπάο ηγήθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια της έκρηξης της κινεζικής οικονομίας, που χαρακτηρίσθηκε από οικονομική ανάπτυξη  10%, η οποία υποχώρησε τον περασμένο χρόνο στο 8%.

Αποστολή του Λι Κετσιάνγκ είναι ο επαναπροσανατολισμός της κινεζικής οικονομίας προς ένα μοντέλο που θα δίνει έμφαση μάλλον στην κατανάλωση των νοικοκυριών, παρά στις εξαγωγές και τα μεγάλα έργα υποδομής της τελευταίας περιόδου.

Ο νέος κινέζος πρωθυπουργός γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1955 στην επαρχία Αχουί, όπως και ο πρώην ηγέτης του κόμματος και του κράτους και μέντοράς του Χου Τζιντάο. Οπως και ο Σι (Τζινπίνγκ), ο Λι (Κετσιάνγκ) ανήκει στη γενιά των «μορφωμένων νέων» που στάλθηκαν από τον Μάο Τσετούνγκ στην ύπαιθρο κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης.

Αργότερα, ο αγγλομαθής Λι Κετσιάνγκ, ανέλαβε την ηγεσία της βιομηχανικής επαρχίας Λιαονίνγκ, της φτωχής επαρχίας Χενάν και της Ενωσης της Κομμουνιστικής Νεολαίας.

Την Κυριακή αναμένεται να δώσει την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη Τύπου που κατά παράδοση κλείνει τις εργασίες της ετήσιας συνεδρίασης του κοινοβουλίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο