Πολιτική
Πέμπτη, 08 Μαΐου 2003 18:27

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (8/5/2003) Μέρος 8/8

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Καταρχήν η σφαίρα που ρίχτηκε εναντίον του αστυφύλακα, ήταν εναντίον του αστυφύλακα ναι ή όχι; Και όταν λέτε τυφλό χτύπημα, τι εννοείτε; Ποιο είναι το τυφλό;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Το τυφλό είναι χωρίς σκόπευση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όταν λέμε τυφλό εννοούμε, χωρίς στόχευση, ή χωρίς στόχο;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Τι διαφορά έχει η στόχευση με τον στόχο;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όταν ρίξω εναντίον σας δεν είναι τυφλό, όταν όμως εδώ ρίξω έτσι?

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αυτό εννοείτε; Αυτό ναι έχετε δίκιο. Είναι προς την περιοχή του αστυνομικού, αλλά όχι με στόχευση άμεση αυτό εννοώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό είναι το τυφλό, το πλήγμα του τυφλού που χτυπάει χωρίς να βλέπει.

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ναι ίσως να μην κατανοήσατε το τυφλό που έλεγα. Εννοώ τυφλό ότι δεν χτύπησε στον αέρα. Δεν ήταν στον αέρα, ήταν προς τα πίσω και προς την περιοχή που δέχεται προφανώς την σφαίρα, ακούει τον κρότο του πυροβολισμού και πυροβολεί προς τα πίσω για εκφοβισμό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: ¶λλο το ότι δεν τον έπληξε, και άλλο το ότι δεν έριξε και άλλες σφαίρες. Για να ξέρουμε και τι λέμε τώρα. Ο αστυφύλακας μπορούσε να τους χτυπήσει;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Βεβαίως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν τους χτύπησε όμως. Μήπως κινδύνευαν διαβάτες;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ναι. Κοιτάξτε, ο αστυφύλακας ήταν ακριβώς πίσω τους γύρω στα 30, 35 μέτρα. Όπως ήταν μπροστά και η σφαίρα αν δεν τους έβρισκε, η σφαίρα θα πήγαινε ευθεία μπροστά τους ,μπροστά τους υπήρχε κίνηση, στη Χαριλάου Τρικούπη υπήρχαν αυτοκίνητα, δεν μπορούσε αυτός να τους πυροβολήσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ερώτηση ο κ. Πρόεδρος.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυρα, τελικά είστε μέσα στο εστιατόριο και τρώτε?

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Έξω από το εστιατόριο έχει τραπέζι και έξω από το εστιατόριο.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εξαρχής;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εξαρχής.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούτε πυροβολισμούς. Σηκώνεστε από την θέση σας, πάτε κάπου, βλέπετε τι;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Πηγαίνω από το χώρο που είμαι, προχωρώ προς τα εμπρός, βγαίνω έχει κάτι κολόνες εκεί, βγαίνω έξω από τις κολόνες και κοιτάζω προς το μέρος των πυροβολισμών.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και τι βλέπετε;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εκείνη τη στιγμή κοιτάξτε, υπάρχουν αυτοκίνητα παρκαρισμένα, δεν μπορώ να δω καθαρά, βλέπω κάποιους ανθρώπους που πηγαίνουν, αλλά είναι μακριά είναι στην άλλη γωνία. Και ξαφνικά βλέπω τους ανθρώπους τους τρεις να έρχονται προς το μέρος μου.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας τους περιγράψετε με όποια σειρά θέλετε εσείς;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ακούστε, όταν βλέπω τους ανθρώπους να έρχονται και βλέποντας και το πιστόλι, κάνω προς τα μέσα, γιατί πιστόλι είναι.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κρατούσε κάποιος απ’ αυτούς πιστόλι; Ένας, δύο, τρεις;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ο άνθρωπος λοιπόν που βλέπω εγώ και κρατάει το πιστόλι με φοβίζει. Και κάνω λίγο προς τα μέσα, καλυπτόμενος με την κολόνα αλλά συνεχίζω να κοιτάζω. Εκείνη τη στιγμή καθώς έρχονται λοιπόν, εγώ συνεχίζω και τους βλέπω και εστιάζω. Θεωρώ ότι αυτός λοιπόν που έρχεται από την από εδώ πλευρά, όπως κοιτάζω εγώ αριστερά, δεν μπορώ να τον δω γιατί είναι η κολόνα κατά κάποιο τρόπο. Περισσότερο εστιάζω στον μεσαίο και στο δεξιό.

Αυτό που είδα είναι ότι, ο εκ δεξιών άνθρωπος φοράει ένα τζόκευ και γυαλιά. Η σωματική κατανομή του μοιάζει και ταιριάζει με τον Βασίλη Ξηρό, η σωματική κατανομή του, στο πρόσωπο δεν μπορείς να διακρίνεις πολλά σε έναν άνθρωπο που φοράει ένα τζόκευ και γυαλιά. Και ο μεσαίος ο οποίος είναι ο πιο σωματώδης και έχει μουστάκι και κρατάει το φάκελο, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του το οποίο ταυτίζεται με τη σημερινή πραγματικότητα είναι, αυτό εδώ, το οποίο το κούτελο αυτό ταιριάζει με τον κ. Κουφοντίνα.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πήγατε μετά στον κ. Ανακριτή;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μάλιστα.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρώτησε, σας έδειξε φωτογραφίες ο Ανακριτής, είπατε τίποτα στον Ανακριτή περί των προσώπων;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Βεβαίως.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για πείτε μας, τι είπατε στον Ανακριτή;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δεν θυμάμαι, αλλά νομίζω ότι πάνω κάτω τα ίδια έχω πει.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για κάποια περιγραφή, στη προανακριτική σας κατάθεση που να έχει σχέση με τα ενδύματα και τα παπούτσια κάποιου από τους τρεις, είστε σε θέση να θυμηθείτε;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όχι αυτή τη στιγμή, απλά το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι θυμάμαι ότι ο εξ αριστερών αυτός που ταυτίζω με τον Βασίλη Ξηρό φορούσε μπλου τζιν και ανοιχτό πουκάμισο αυτό μόνο θυμάμαι. Από τα άλλα εστίασα πιο πολύ στο πρόσωπο παρά περισσότερο σε ρούχα και όλα αυτά.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε μιλήσει για παπούτσια ενός.

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εκεί μπορώ να πω, αν θυμάμαι καλά, ότι μάλλον ήταν αθλητικά παπούτσια αλλά δεν είμαι σίγουρος.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το ίδιο πρόσωπο μιλάτε, για τον Βασίλη Ξηρό δηλαδή;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Για το ίδιο ναι.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Είστε βέβαιος ότι το πρόσωπο που θεωρείτε ότι ήταν ο Βασίλης Ξηρός φορούσε καπέλο;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ναι.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Σας ρωτάω γιατί κάποιος άλλος μάρτυρας μας είπε ότι είχε χωρίστρα.

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ακούστε υπάρχουν δυο φάσεις. Η φάση της δολοφονίας όπου εγώ δεν είμαι παρών και η φάση της διαφυγής, η οποία πριν την διαφυγή έχει στο ενδιάμεσο υπάρχουν επίσης κάποιο αυτοκίνητο κάτι τέτοιο?

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Ο μάρτυρας ο οποίος τον περιγράφει, τον περιγράφει σαν τον άνθρωπο που είδε να μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο.

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εγώ δεν μπορώ πλέον να πω τι έγινε εκεί, δεν έχω καμία άποψη.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Πάντως είστε βέβαιος ότι το πρόσωπο που σας θυμίζει εν πάση περιπτώσει ή είναι ο Ξηρός, όταν εσείς τον αντιληφθήκατε φορούσε κασκέτο;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μάλιστα.

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Μια ερώτηση. Για να μην καθυστερήσω ο μάρτυρας είναι σαφής. Απλώς ήθελα, όταν σας έδειξε ο κ . Ζερβομπεάκος ο Ανακριτής την φωτογραφία αναγνωρίσατε τον κ. Βασίλη Ξηρό και τον κ. Κουφοντίνα.

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ναι.

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Τους είδατε δηλαδή όταν έγινε το εγκληματικό περιστατικό και τους είδατε στις φωτογραφίες. Σήμερα τους βλέπετε στο εδώλιο του κατηγορουμένου και ποιοι είναι; Επιβεβαιώνετε δηλαδή την κατάθεσή σας, την οποία κάνατε στον κ. Ζερβομπεάκο, βλέποντας πλέον πρόσωπο με πρόσωπο τους ανθρώπους που σε φωτογραφίες είδατε;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εγώ το πρόσωπο του κ. Βασίλη Ξηρού δεν έχω επιβεβαιώσει ότι είναι αυτό. Επιβεβαιώνω το σωματότυπο, το σώμα του έτσι όπως τον είδα στη φωτογραφία όρθιο και πέραν τούτου, ούτε μούσι είχε ο άνθρωπος, ούτε τίποτα άλλο, φορούσε ένα κασκέτο και γυαλιά. Για τον κ. Κουφοντίνα αυτό εδώ μπορώ μόνο να πω, γιατί ο κ. Κουφοντίνας είχε γυαλιά και ένα μουστάκι. Από εκεί και πέρα, ο άνθρωπος αυτός, όχι ο κ. Κουφοντίνας, ο άνθρωπος αυτός που είναι εδώ. Θεωρώ όμως ότι είναι πολύ χαρακτηριστικό το κούτελο που είδα και από εκεί και πέρα αυτά είπα και στον Ανακριτή, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τίποτα παραπάνω.

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Σύμφωνοι, δεν έχω καμία άλλη ερώτηση εγώ.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ένα λεπτό κύριε μάρτυρα σας παρακαλώ. Καταρχήν οι τρεις που είδατε κρατούσαν όπλα, ή κάποιος εξ αυτών κρατούσε;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κρατούσε σας είπα ο εξ αριστερών όπως έρχονται, δηλαδή δεξιά τον βλέπω εγώ και ο μεσαίος, δεν ξέρω τώρα εάν πρέπει να τον ονομάσω τον κ. Κουφοντίνα, δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο?

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Όχι εγώ δεν ονομάζω κανέναν, αυτούς τους οποίους είδατε κρατούσαν όλοι όπλα, κρατούσε κάποιος εξ αυτών;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αυτούς τους δυο που είδα, κρατούσαν όπλα.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: ¶λλον είδατε να κρατάει όπλο;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όχι, αυτούς τους δυο. Τον τρίτο σας είπα, πέρασε όπως ήμουν πίσω, πέρασε μπροστά μου γρήγορα δεν μπόρεσα να δω?

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Αυτό που λέτε το θυμόσαστε πολύ καλά τώρα, το θυμόσασταν καλύτερα όταν δώσατε προανακριτική κατάθεση, ή δεν θυμάστε; Αυτό το οποίο σας ρωτώ;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Τα όπλα ναι.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ξέρετε γιατί σας ρωτώ; Γιατί στην κατάθεσή σας έχετε πει, τρέχοντας τρεις οπλοφόροι οι οποίοι έρχονται προς την πλευρά μας.

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ακούστε να δείτε, αυτά τα γράφει κάποιος αστυνομικός πιθανώς, τρεις οπλοφόροι.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Δηλαδή εσείς δεν το είπατε;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δηλαδή δεν είναι απόλυτα αυτά τα πράγματα που λέγονται.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Όχι ακούστε, στις καταθέσεις όταν έχουμε ανθρωποκτονίες υπάρχουν απόλυτα πράγματα. Λοιπόν εγώ σας ρωτώ, δεν το είπατε και το διατύπωσε κάποιος?

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Νομίζω έτσι ακριβώς.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Έτσι έγινε;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Έτσι ακριβώς.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Είναι όλη σας η κατάθεση διατυπωμένη από κάποιον άλλο, ή κάποια σημεία είναι ακριβή και κάποια δεν είναι; Της προανακριτικής.

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Υπάρχει εκεί που γράφει τρεις οπλοφόροι. Αλλά το ότι εγώ αυτή τη στιγμή, έτσι όπως τα θυμάμαι αναφέρω για τους δυο περισσότερο και δεν θυμάμαι τον τρίτο, το ότι γράφτηκε τρεις οπλοφόροι μπορεί να είναι μια διατύπωση.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ποιος από τους δυο που θυμάστε καλύτερα φορούσε μαύρα γυαλιά;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ο κ. Κουφοντίνας, συγνώμη ο μεσαίος.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ο μεσαίος του οποίου αναγνωρίσατε όπως λέτε το μέτωπο φορούσε μαύρα γυαλιά;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ναι, ήταν πιο έντονα, δηλαδή ήταν λίγο πιο σκούρα. Ενώ ο άλλος φόραγε πιο μικρά γυαλιά.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Και ο άλλος λοιπόν φορούσε γυαλιά;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ναι.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Δεν είδατε καθόλου το πρόσωπο του άλλου;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αν βάλω ένα κασκέτο και γυαλιά δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσω να καταλάβω?

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ξέρετε γιατί σας ρωτάω κύριε μάρτυρα; Μόλις λίγους μήνες πριν, 28 Σεπτεμβρίου δώσατε κατάθεση στον κ. Ζερβομπεάκο ξέρετε τι έχετε πει; Να σας θυμίσω. «το πρώτο άτομο που περιγράφω μοιάζει με τον Βασίλη Ξηρό, σύμφωνα με τις εικόνες που έχω δει στη τηλεόραση και στη φωτογραφία Νο1 που μου δίνετε, ιδίως δε η κορμοστασιά του και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του (ζυγωματικά, χείλη, στόμα, σαγόνι).›

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ναι στα ζυγωματικά αυτά εδώ αποτελούν ένα πρόσωπο, αλλά εάν δεν έχεις μάτια, αν δεν έχεις κεφάλι, δεν μπορείς να πεις τίποτα για τα ζυγωματικά, τα ζυγωματικά?

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Γιατί το είπατε τότε;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: θεωρώ ότι τα ζυγωματικά λέγοντας ότι το αδύνατο αυτό πρόσωπο?

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Τα ζυγωματικά κύριε δεν σημαίνει αδύνατο πρόσωπο, τα ζυγωματικά είναι τα ζυγωματικά.

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Τα μήλα αυτά εδώ εννοώ.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Μάλιστα, αλλά εκτός από τα μήλα είπατε χείλη, στόμα, σαγόνι. Το είπατε ή γράφτηκε;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Το είπα ναι. Μοιάζει όλο το αδύνατο το οστεώδες αυτό που έχει μοιάζει με τον Βασίλη Ξηρό.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Έτσι γιατί προηγουμένως είπατε την κορμοστασιά του και απομονώσατε το πρόσωπο. Επομένως μας διευκρινίζετε σήμερα, ότι είδατε το πρόσωπο αλλά δεν είδατε τα μάτια, έτσι είναι;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ναι έτσι είναι.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ταιριάζουν απόλυτα με το πρόσωπο του Βασίλη Ξηρού;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ναι.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Είναι δική σας η διατύπωση;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ναι είναι δική μου.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Σας ρωτώ λοιπόν εγώ σήμερα, βλέποντας τον κ. Βασίλη Ξηρό, ταιριάζουν απόλυτα εκείνα τα χαρακτηριστικά που είδατε;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ταιριάζουν απόλυτα, αυτό το βαθύ το οστεώδες που έχει ταιριάζει απόλυτα.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Διατηρείτε έστω και την παραμικρή αμφιβολία;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Διατηρώ γιατί έχει κάποιο μούσι που δεν μπορώ να καταλάβω?

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΓΚ: Να σας ρωτήσω κάτι διαφορετικό. Το μούσι που λέτε που έχει πράγματι ο Βασίλης Ξηρός αλλοιώνει κύριε τα χαρακτηριστικά του;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Βεβαίως τις γωνίες ενός προσώπου?

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Τις αλλοιώνει αυτό το μούσι; Είναι οστεώδες το πρόσωπο παραμένει;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είναι οστεώδες, παραμένει, αλλά είναι πιο καθαρό ?.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Τα ζυγωματικά του αλλάζουν;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όχι δεν αλλάζουν τα ζυγωματικά το στόμα όμως και αυτά.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Το στόμα αλλάζει του κ. Ξηρού;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Τραβάει με προσοχή το μούσι που δεν μπορείς ποτέ να πεις με σιγουριά όταν έχει κάποιος αφήσει ένα μούσι.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: ΄Όταν είπατε ότι το μέτωπο του κατηγορουμένου κ. Κουφοντίνα είναι απολύτως όμοιο, το μέτωπο που είδατε μάλλον με του κατηγορουμένου κ. Κουφοντίνα, αυτό το επιβεβαιώνετε και σήμερα, ή διατηρείτε κάποιες επιφυλάξεις;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Το επιβεβαιώνω.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Τον κ. Κουφοντίνα πόσες φορές τον έχετε δει;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είναι ο πιο διάσημος άνθρωπος?

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Η διασημότητά του δεν είναι το αντικείμενο της ερωτήσεώς μου. Εσείς πόσες φορές τον έχετε δει;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μπορώ να μετρήσω πόσες φορές τον έχω δει στη τηλεόραση τον κ. Κουφοντίνα;

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Τον έχετε δει πολλές φορές;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όταν τον καταζητούσαν?

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ακούστε με, τον έχετε δει πολλές φορές;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αρκετές.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Πόσες φωτογραφίες σας δείξανε στον κ. Ανακριτή;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αυτό είναι μια παρατήρηση που έκανα και εγώ, είχε μόνο δυο φωτογραφίες στον κ. Ανακριτή και δεν ήταν θα έλεγα όλη του η κορμοστασιά.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Όχι, όχι, πόσες φωτογραφίες κατηγορουμένων, όχι πόσες φωτογραφίες του κ. Κουφοντίνα. Πόσες φωτογραφίες σας επεδείχθησαν όταν πήγατε να καταθέσετε στον κ. Ζερβομπεάκο.

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όλες οι φωτογραφίες. Μα είχε έρθει η Αντιτρομοκρατική και πριν και μου είχε δείξει φωτογραφίες και δεν αναγνώρισα κανέναν. Δεν είναι η πρώτη φορά, μου ήρθαν στο γραφείο.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Πότε περίπου;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μετά από ένα χρόνο περίπου μετά τη δολοφονία, μετά ένα χρόνο ήρθαν από την Αντιτρομοκρατική.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Όταν δηλαδή είχαν έρθει, είχαν συλληφθεί οι κατηγούμενοι;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όχι βέβαια μιλάμε ένα χρόνο μετά

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Σ’ αυτές τις φωτογραφίες σας θύμισε κανείς ποτέ κανέναν;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όχι.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Από το σύνολο λοιπόν των φωτογραφιών που σας επεδείχθησαν, απομονώσατε τις φωτογραφίες του κ. Κουφοντίνα και του κ. Βασίλη Ξηρού;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εννοείτε κατά την διάρκεια της ανακρίσεως στον κ. Ζερβομπεάκο; Μάλιστα.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Του κυρίου Σάββα Ξηρού σας επεδείχθη φωτογραφία;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Βεβαίως.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Δεν σας θύμισε όμως τίποτα; Μόνο οι δυο συγκεκριμένοι;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ναι.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε το λόγο για ερωτήσεις.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Πείτε μου παρακαλώ κύριε μάρτυς, εσείς είδατε τρία άτομα λέτε, από τα οποία ένα επιβιβάστηκε στο ταξί στη θέση του οδηγού, μπορείτε να μου περιγράψετε αυτό το άτομο;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είναι αυτός που σήμερα ταυτίζω με τον κ. Κουφοντίνα.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Όχι αυτό δεν θέλω να μου πείτε, βιαστήκατε να μου το πείτε, να μου τον περιγράψετε θέλω.

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Να σας τον περιγράψω, όπως ήταν τότε;

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Όπως τον θυμάστε.

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αυτό που σας περιέγραψα και πριν. Μουστάκι γυαλιά, με το φάκελο στη μέση μπήκε στη θέση του οδηγού, ο μεσαίος που περιγράφω μπήκε στη θέση του οδηγού.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Το ύψος του μπορείτε να το θυμηθείτε, όπως το είχατε τότε εκτιμήσει;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κοιτάξτε, επειδή βρισκόμουν λίγο πιο ψηλά, θα έλεγα ότι είναι γύρω στο 1.70, 1.72, δεν είμαι όμως και σίγουρος.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Απλώς για να σας υπενθυμίσω τότε είχατε αναφέρει ότι, αναγιγνώσκω: «ήταν ψηλός περίπου 1.80›.

Θυμάστε για την ηλικία του πώς την είχατε προσδιορίσει;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ναι την ηλικία του την είχα προσδιορίσει, γιατί έβλεπα ότι για τον κύριο τον εκ δεξιών αυτόν που ονομάζω σήμερα Βασίλη Ξηρό ότι ήταν νέος και έλεγα ότι ήταν γύρω στα 26, 27 χρονών, εννοώντας ότι από το τρέξιμο που έκανε και το ανάλαφρο που είχε από το περπάτημά του μου έδειχνε ένα νέο άνθρωπο, ενώ ο μεσαίος ήταν πιο ασθμαίνων καθώς τρέχανε και μου έδωσε την ηλικία του κάπως πιο μεγάλου, 55 κάπου εκεί.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Ναι έχετε δίκιο, είχατε τότε δηλώσει ότι σας έδωσε την εντύπωση ηλικίας 50-55 ετών. Πείτε μου κάτι, ανάμεσα στον οδηγό, σ αυτόν που επιβιβάστηκε στη θέση του οδηγού και τον άλλον, όχι τον τρίτο που δεν μπορείτε να μου περιγράψετε, ποιος ήταν πιο ψηλός;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δεν θα έλεγα ότι υπήρχε μεγάλη διαφορά σε ύψος.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Όχι μεγάλη διαφορά.

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Τον τρίτο εννοείτε ποιον;

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, ανάμεσα στους δυο που περιγράψατε, τον τρίτο είπατε δεν ενθυμείστε, το ίδιο είχατε πει και τότε, σεβαστό πέρασε πολύ γρήγορα από μπροστά σας. Όμως τους δυο που είδατε, ανάμεσα στους δυο, στον έναν που επιβιβάστηκε στη θέση του οδηγού και στον άλλον που επίσης είδατε, ποιος ήταν πιο ψηλός;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Να σας πω, φαίνεται πιο ψηλός ο αδύνατος, πάντα σου δείχνει ότι ένας πιο αδύνατος άνθρωπος είναι πιο ψηλός, αλλά δεν νομίζω ότι είχαν πολύ μεγάλη διαφορά, έτσι όπως τους έβλεπα στο δρόμο, πάλι θεωρώ ότι ο κύριος, αυτός που ονομάζω Βασίλης Ξηρός είναι πιο ψηλός, αλλά όχι με μεγάλες διαφορές, δεν νομίζω ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Θα σας υπενθυμίσω όμως κ. μάρτυς ότι τότε δεν το θεωρούσατε αυτό το πράγμα. Διαβάζω από την κατάθεσή σας: «Ένα άτομο περίπου 25 έως 30 ετών, αδύνατος, ύψους 1.75.› Εάν τώρα μου λέτε ότι ο αδύνατος φαίνεται πάντα πιο ψηλός, ο δε πιο σωματώδης πάντα φαίνεται πιο κοντός?ο άλλος είχατε πει ότι είναι 1.80, αυτός που αναγνωρίζετε σήμερα ως Δημήτρη Κουφοντίνα, τότε τον είχατε περιγράψει, αυτόν που επιβιβάστηκε στη θέση του οδηγού ως ηλικιωμένο, 50-55 ύψους 1.80, τον δε άλλον τον αδύνατο τον περιγράψατε ως 1.75. Η ερώτησή μου είναι, θυμηθείτε τότε κύριε μάρτυς, όχι τι έχετε δει μετά. Αυτό μας ενδιαφέρει τι είδατε τότε.

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όταν λέω ότι ο άλλος σε εκείνη τη φάση καθώς τον βλέπει θεωρείς ένα πιο γεμάτο άνθρωπο και τον άλλον πιο αδύνατο, κάπου τα πράγματα περιπλέκονται. Αλλά σαν ύψος δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι σίγουρος αν είναι 1.72, ή 1.75.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, σας παρακαλώ προσέξτε λίγο την ερώτησή μου. Εγώ σας διάβασα τι είχατε πει τότε. Τότε είχε συμβεί, ήσαστε πράγματι αυτόπτης μάρτυρας γι’ αυτό σας φέραμε και σήμερα εδώ, η Εισαγγελία σας κάλεσε. Θυμηθείτε και πάλι, ένας ήταν ο οδηγός που επιβιβάστηκε στη θέση. Και ένας άλλος πιο αδύνατος απ’ αυτούς τους δυο ποιος ήταν πιο ψηλός;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δεν βρίσκω πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους δυο.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Σχετική. Δε πειράζει. Πείτε μου κάτι άλλο, το άτομο αυτό που φορούσε τζόκευ και γυαλιά και βεβαίως δεν μπορούσατε να δείτε τα μαλλιά του είχε μουστάκι;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όχι.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Όχι. Μάλιστα. Τελικώς αυτός που είδατε και επιβιβάστηκε στη θέση του οδηγού στο ταξί, που τον περιγράψατε και μετά από τις σχετικά επίμονες ερωτήσεις μου, ήταν αυτός που αναγνωρίζετε σήμερα ως Βασίλη Ξηρό, ο πρώτος ή ο δεύτερος;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Σας είπα αυτός που επιβιβάστηκε είναι ο μεσαίος, αυτός που αναγνωρίζω σήμερα ως Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε εάν έχετε κάποια άλλη ερώτηση. Ήθελα πριν τελειώσουμε να κάνω μια πρόταση, ηθικότατη πρόταση. Επειδή αύριο είναι και Παρασκευή μπορούμε να φύγουμε αύριο καμιά ώρα νωρίτερα ας κάνουμε λίγο παραπάνω για να διώξουμε ένα μάρτυρα ακόμα μετά και αύριο να φύγουμε μια ώρα νωρίτερα. Παρασκευή είναι γραφεία έχετε και σας καταλαβαίνω. Σήμερα να κάνουμε λίγο περισσότερο, μισή ώρα για να τελειώσουμε κανένα μάρτυρα. Κάνουμε και προτάσεις να συνδράμουμε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ συμφωνώ και 2 ώρες νωρίτερα κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπαμε ότι το πρόβλημα εδώ είναι ότι όταν λέμε κάνουμε απεργία, έρχονται όλοι. Αν πούμε να δουλέψουμε 2 ώρες παραπάνω δεν έρχεται κανένας πίσω.

Η κα Κούρτοβικ έχει ερωτήσεις.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα σας ρωτήσω κάτι περί ποσοστών κ. μάρτυς. Διότι σε αυτή τη Δίκη χρησιμοποιούνται πάρα πολύ τα ποσοστά. Τι ποσοστό ενός ανθρώπινου σώματος ή μιας ανθρώπινης παρουσίας αποτελεί ένα μέτωπο. Ο μάρτυρας αναγνώρισε ένα μέτωπο και ρωτώ τι ποσοστό του ανθρώπινου σώματος, αποτελεί ένα μέτωπο.

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δεν είμαι ο κατάλληλος να απαντήσω σε ερωτήσεις ανθρωπολόγου. Οι ανθρωπολόγοι να σας απαντήσουν. Εγώ δεν απαντώ σε τέτοιες ερωτήσεις. Συγγνώμη δηλαδή αλλά δεν μπορώ εγώ να ξέρω το ποσοστό.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δηλαδή αναγνωρίζετε ένα μέτωπο και έχω την περιέργεια να ρωτήσω. Δεν θέλω να σας απαξιώσω, να πω το εξής: εντυπωσιαζόμαστε όλοι εδώ με τον τρόπο που προσπαθείτε όλοι εσείς που έρχεστε κάπου να βρείτε, κάτι να ταιριάξετε εκείνη τη στιγμή, μια στιγμή ταραχής και βίας, με το σήμερα. Είναι κατανοητό σε όλους μας ότι αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δεν είχα καμία ταραχή. Ίσα – ίσα τους είπα «ευτυχώς που τα πήρατε› νομίζοντας ότι έχει γίνει ληστεία. Καμία ταραχή δεν είχα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μην λέτε τέτοια πράγματα μπροστά στο Δικαστήριο.

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Λέω «πως τα πήρατε τα λεφτά, από που πήρατε τα λεφτά› εγώ νόμιζα ότι είχαν κλαπεί λεφτά. Έχει τράπεζες πολλές εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίσατε ότι έγινε ληστεία;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν μπόρεσα να καταλάβω.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τίποτα. Αυτό που σας είπε κ. Πρόεδρε. Το ερώτημά μου πόσο ένα μέτωπο, πόσο κομμάτι από το ανθρώπινο κορμί είναι ένα μέτωπο.

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εάν καθόμουν εδώ και περνούσε πάλι ο κύριος μπροστά, ή ένας άλλος κύριος που έχει το ίδιο μέτωπο με τον κύριο, αυτό θα αναγνώριζα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα λέγατε πάλι ένα μέτωπο. Ένα μέτωπο καθορίζεται από τα μαλλιά;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ναι.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αν φοράει κανείς περούκα αυτό το μέτωπο αλλάζει;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Τι να σας πω;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εδώ λέτε ότι αυτός ο άνθρωπος φορούσε περούκα.

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ήταν πίσω όμως, εδώ ήταν η περούκα κολλημένη, δεν πήγαινε εδώ μπροστά, ήταν εδώ πίσω.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Η περούκα αλλάζει τα δεδομένα ενός μετώπου; Το μαλλί είναι αυτό που καθορίζει το μέτωπο;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εφόσον δεν το καλύπτει δεν αλλάζει. Όταν το καλύψει αλλάζει.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ήταν πίσω από τα μαλλιά η περούκα που φορούσε;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ήταν πίσω τα μαλλιά του. Μπορεί να μην ήταν, να ήταν και περισσότερα εκείνη την εποχή.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τι καθόριζε το μέτωπό του εκείνη τη στιγμή; Τα μαλλιά ή περούκα; Βλέπατε κάτω από την περούκα μαλλιά;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όχι δεν έβλεπα κάτω από την περούκα μαλλιά. Έβλεπα ένα μέτωπο έντονο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Βλέπατε ένα μέτωπο. Δεν ξέρω πως μπορεί να είναι ένα μέτωπο έντονο, έχουμε ακούσει για έντονο βλέμμα. Για έντονο μέτωπο δεν έχουμε ακούσει.

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Έχει λιγάκι γωνία.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είναι λίγο μεγάλο.

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μεγάλο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Και σας ρωτάω: όταν φοράει κανείς περούκα αυτό το πράγμα πως προσδιορίζεται; Αν η περούκα έρχεται ακριβώς στο ίδιο σημείο με τα μαλλιά για ποιο λόγο τη φοράει; Η περούκα δηλαδή τι αποσκοπούσε να κρύψει αν όχι τα στοιχεία του μετώπου; Εσείς το καταθέτετε.

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κατ’ αρχήν στην κατάθεσή μου πρέπει να λέω ότι θεωρώ ότι φοράει περούκα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Λέτε «Φορούσε σίγουρα περούκα›.

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αυτό το «Φορούσε σίγουρα περούκα› που λέω, μπορεί να μην είναι περούκα. Εγώ απλά από τη δική μου άποψη λέω πως μπορεί ένας άνθρωπος που κάνει μια τέτοια ενέργεια να έρθει όπως είναι στην πραγματικότητα να κάνει αυτή την ενέργεια.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Και εγώ από την πλευρά μου κ. μάρτυς ρωτάω πως είναι δυνατόν όταν θεωρείτε ότι κάποιος φοράει περούκα, να καθορίσετε τα στοιχεία του μετώπου του, ως χαρακτηριστικά του. Να θεωρείτε ότι αυτό που είδατε ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι ρητορική ερώτηση.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν είναι ρητορική, υπάρχει ένα ζήτημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μόνο ένα ζήτημα υπάρχει;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Περιγράφετε έναν άνθρωπο 50 έως 55 ετών με ύψος 1.80, βαρύ, δυσκίνητο σε σχέση με το νεότερο, που φοράει περούκα και γυαλιά ηλίου και μουστάκι ψεύτικο. Έχετε κάποια αίσθηση ότι αυτή η περιγραφή ταιριάζει σε οτιδήποτε με τον άνθρωπο που έχετε μπροστά σας; Θα μου πείτε στο μέτωπο. Δεν ανατρέπεται από όλα τα άλλα στοιχεία;

Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Γιατί τελικά εγώ νομίζω ότι η περούκα ίσως να μην είναι περούκα, αλλά ήταν ζελές που είχε κολλήσει στο μαλλί και φαινόταν σαν περούκα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Λέτε και το ζελέ για να προσδιορίσετε τα μαλλιά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να πλησιάζει ο κ. Βασίλειος Κυριακού.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα συνεχίσουμε κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια όσο θέλουμε!

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν έχω τίποτα άλλο κ. μάρτυς. Εγώ κ. Πρόεδρε θέλω για μία ακόμη φορά να πω, δεν έχω τίποτε εναντίον σας ειλικρινά, δύο ερωτήσεις έκανα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να πάτε στο καλό.

..........: Κύριε Πρόεδρε, εγώ επιμένω δεν δικαιούται να κάνει σήμερα ερωτήσεις.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ είπα στο κ. Πρόεδρο ότι σήμερα δεν θα κάνω ερωτήσεις.

..........: Ο,τι είχατε να πείτε, το είπατε αλλού άλλοτε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πότε το είπα;

..........: Χτες.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Χτες βράδυ; Δεν έκανα κανένα σχόλιο για τη Δίκη. Αυτό εννοούσατε;

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Κυριακού Βασίλειος για την υπόθεση Περατικού. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.

Β. ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήσασταν εκείνη την ημέρα κάπου που έγινε ένα σοβαρό γεγονός;

Β. ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Βέβαια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συνέβη ένα σοβαρό γεγονός, σκοτώθηκε κάποιος άνθρωπος κι έγινε κάποιο κυνηγητό, κάποια φασαρία, πείτε μας που ήσασταν εσείς.

Β. ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Εγώ διατηρούσα ένα parking αυτοκινήτων 15 – 20 μ. μακριά από εκεί. Ήταν Μάιος απόγευμα 5:15 με 35 – 40 θερμοκρασία, ήμουν σχεδόν μ’ ένα σορτσάκι της θάλασσας και παντόφλες, κοιτούσα την αντίθετη μεριά από εκεί που έγινε αυτό που έγινε και ξαφνικά «μπουμ – μπουμ – μπουμ›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πόσες;

Β. ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Εγώ με την τρίτη εντόπισα από που προέρχεται. Οι δύο πρώτες δεν κατάλαβα γιατί ήταν αντίλαλος ήταν ψηλά τα κτίρια, το σκυλί μου αυτό κατευθύνθηκε προς τα δεξιά, κοίταξα και είδα έναν ψηλό με μπλου τζην ξεθωριασμένα παντελόνι και πουκάμισο, μαύρα μαλλιά κολλητά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το πουκάμισο τι ήταν; Τζην και το πουκάμισο;

Β. ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Μάλλον μπλου τζην πρέπει να ήταν. Τώρα μιλάμε για 4 – 5 δευτερόλεπτα όσο κράτησαν 3 – 4 πιστολιές. Έγινε ό,τι έγινε, έφυγε αντίθετα από εμένα, δεν είδα άνθρωπο να πέφτει κάτω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από τι απόσταση το είδατε αυτό;

Β. ΚΥΡΙΑΚΟΥ: 15 μ. Είδα έναν άνθρωπο με μαύρα γυαλιά με φαρδύ σκελετό, μαλλιά κολλημένα με πολύ ζελέ ή περούκα δεν ξέρω τι ήταν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μαλλιά;

Β. ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Κοντά κολλημένα μαύρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ψηλός; Κοντός;

Β. ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Ψηλός. Αδύνατος, πατούσε στις άκρες των δαχτύλων και έριχνε κάθετα στη γη. Εδώ δεν είδα άνθρωπο να πέφτει, είχε ήδη πέσει και έφυγε αντίθετα από εμένα, διαγώνια πέρασε το δρόμο, πήγε απέναντι και απέναντι τον πλαισίωσαν άλλοι δύο, ένας από τη μια μεριά του δρόμου κι ένας από την άλλη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτοί ήταν ψηλοί; Κοντότεροι – ψηλότεροι, το ίδιο;

Β. ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Μπορεί να ήταν κι αυτοί το ίδιο μπόι. Ο ένας ήταν περίπου στο ίδιο μπόι, δεν συγκράτησα τίποτα διότι ήμουν με την πλάτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο άλλος ήταν πιο ψηλός;

Β. ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Ο άλλος μπορεί να ήταν πιο κοντός. Δεν συγκράτησα όμως τίποτα, δεν θυμάμαι ούτε ρούχα, ούτε τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον έναν που τον είδατε κάπως σε μια απόσταση τον αναγνωρίσατε;

Β. ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας δείχτηκε από τον κ. ανακριτή;

Β. ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Πήγα στον κ. Ζερβομπεάκο τον Οκτώβριο μου έδειξε τη φωτογραφία του Σάββα και του Κουφοντίνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και εσείς τι είπατε;

Β. ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Εγώ δεν αναγνώρισα τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχουν ερωτήσεις; Κύριε Εισαγγελεύ; Κύριοι συνάδελφοι;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Για τα ύψη είστε σίγουρος;

Β. ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Εκείνη τη στιγμή κ. Εισαγγελέα όλα σου φαίνονται ίδια.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δεν θα σας ρωτήσω αν ήταν 1.70 ή 1.80, είπατε «Είδα έναν ψηλό, λεπτό, που έφευγε και συνάντησε άλλους δύο που πέρασαν απέναντι›.

Β. ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Ο ένας ήταν από την απέναντι μεριά του δρόμου και ο άλλος από την άλλη. Τον πλαισίωσαν και έφυγαν σαν αλατιέρα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Υπήρχαν λοιπόν στους 3 που έφευγαν συνολικά, 2 ψηλοί κι ένας πιο κοντός;

Β. ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Μάλιστα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αυτό ήθελα. Δεν θέλω να μου πείτε τίποτα άλλο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο κοντός που ήταν στη μέση ή στην άκρη;

Β. ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Ήταν από την αριστερή μεριά του δρόμου. Έφυγαν σαν αλατιέρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλατιέρα αντίστροφη. Πηγαίνετε στο καλό.

Έχουμε μετά τον κ. Γεώργιο Μπούα. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι συνέβη κάποια μέρα που θανατώθηκε ο Περατικός. Από ποιον, πως, με τι συνθήκες, που ήσασταν εσείς.

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Ήμουν σε απόσταση γύρω στα 10 μ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι κάνατε;

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Είχαμε ένα βιβλιοχαρτοπωλείο στη Φίλωνος και Φιλελλήνων με ναυτικά έντυπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι λογοτεχνία.

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Ως επί το πλείστον ναυτικά βιβλία και ναυτικά έντυπα και οτιδήποτε έχει σχέση με βιβλιοπωλείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατάλαβα.

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Η ώρα γύρω 5 παρά τέταρτο περίπου και ετοιμαζόμασταν μάλιστα να κλείσουμε γιατί ήταν Τετάρτη. Ήταν ηρεμία εκείνη την ώρα και εκείνη την ώρα πέρασε το θύμα με ένα μπεζ κουστούμι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Κωστής Περατικός.

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Ο Κωστής Περατικός. Δεν τον ήξερα προσωπικά αλλά τον είχα δει που περνούσε και προχώρησε τη Φίλωνος, από ό,τι έμαθα μετά για να πάει να πάρει το αμάξι του.

Ταυτόχρονα από το απέναντι πεζοδρόμιο της Φίλωνος, είναι ένα φαρμακείο και στη γωνία είναι ένα κουρείο, ένας εκ των δραστών βλέπω και περνάει διαγώνια το δρόμο προς τον κινηματογράφο και μου έκανε εντύπωση γιατί είχε τα χέρια έτσι και ξαφνικά είδα όπως χαμήλωσα ότι κρατούσε όπλα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όπλα;

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Όπλα και στα δύο χέρια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και στα δύο χέρια!

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: (Δείχνει): Δηλαδή κατ’ αυτό τον τρόπο έτσι. Ώσπου να συνειδητοποιήσω τι γίνεται -τους είχα ξαναδεί βέβαια, αλλά δεν μπορούσα να δώσω σημασία άμα βλέπεις έναν άνθρωπο κάπου ότι μπορεί να είναι κάποιος- αυτόματα άκουσα και τις πιστολιές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από το ένα άτομο;

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Το ένα άτομο που πυροβολεί από μπροστά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με δύο όπλα πυροβολούσε;

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Με τα δύο, με το ένα, δεν ξέρω. Πάντως έπεσαν 4 – 5 πυροβολισμοί και την ώρα που ήταν πεσμένος κάτω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή έριχνε ακόμη.

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Έριξε και από πάνω. Δύο άτομα ήταν ένας μπρος κι ένας πίσω. Ο ένας ήταν σε μπόι κάπως ψηλό, τώρα δεν μπορείς να υπολογίσεις το ύψος ακριβώς. Ο ένας ήταν πιο δεμένος, ο άλλος ήταν λεπτός με ίσιο μαλλί, μέχρι εδώ και γυαλιά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέστε μου πρώτα αυτόν που πυροβόλησε. Ψηλός; Κοντός; Μέτριος; Πως ήταν;

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Λεπτός και ψηλός. Όχι πάρα πολύ, αλλά ψηλός ήταν πάντως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή τι ανάστημα;

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Εγώ είμαι κοντός μπροστά του. Τουλάχιστον ένα κεφάλι πιο ψηλός από εμένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς πόσο είστε;

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: 1.65.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν 1.95 προφανώς.

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Όχι 1.95 δεν ήταν, γύρω στο 1.80 εκεί περίπου. Δεν κάθισα να υπολογίσω το ύψος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παραπάνω από 1.80 ή λιγότερο;

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Περίπου εκεί θα ήταν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παχύς; Αδύνατος;

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Λεπτός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σαν εμένα;

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Πολύ πιο λεπτός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ είμαι 70 όλος κι όλος. Αυτός πόσο ήταν;

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Ίσως επειδή σας βλέπω με το σακάκι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως η γραβάτα;!

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Λεπτός σαν τον κ. Εισαγγελέα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λεπτός τόσο αδύνατος;

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Ο ένας. Ο άλλος ήταν πιο εύρωστος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος άλλος;

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Δύο άτομα σας είπα ότι ήταν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκείνος που πυροβόλησε μας ενδιαφέρει.

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Ενδεχομένως να πυροβόλησε και ο άλλος. Αλλά τον έναν τον έβλεπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είδατε λοιπόν τον έναν, ο οποίος είναι ο ψηλός ο αδύνατος, μου είπατε 1.80

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο άλλος;

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Ενδεχομένως να πυροβόλησε, επειδή ήταν οι κολώνες, είχε μια σειρά από κολώνες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον είδατε τον άλλο καθόλου;

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Βεβαίως. Αυτόν είδα περισσότερο μετά στην αποχώρηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Περιγράψτε τον.

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Από ότι αποδείχθηκε το βαν το έβλεπα 2 μέρες εκεί γιατί ήταν απέναντι από το μαγαζί το δικό μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπήρχε ένα μικρό βαν εκεί;

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Ένα MITSUBISHI το οποίο συγκεκριμένα είχε κολλημένες εφημερίδες και μια τρύπα στο πίσω μέρος, στο πίσω τζάμι. Πέρασαν στο απέναντι πεζοδρόμιο, μόλις έφτασαν περίπου στο ύψος του φαρμακείου...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να μας περιγράψετε πρώτα το δεύτερο άτομο. Δεν μας το περιγράψατε;

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Το δεύτερο άτομο ήταν περίπου στο ίδιο ύψος, πιο εύρωστο και τα μαλλιά άτακτα, όχι ίσια όπως ήταν του πρώτου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπατε πιο εύρωστο. Πιο δεμένο.

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Ναι, πιο δεμένο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο ίδιο ύψος;

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Περίπου στο ίδιο ύψος. Τώρα κοιτάξτε να δείτε ήμουν και σοκαρισμένος. Όχι σοκαρισμένος, απλώς ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι θυμάστε πείτε μου. Εγώ θα τα εκτιμήσω.

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Επέστρεψαν κάποια παιδιά από το DHL. Εκεί στο 133 της Φίλωνος είναι ένα DHL, ταχυμεταφορές και πήγαν προς τα πάνω τους κάπως με ένα ύφος λίγο επιθετικό. Ήταν 4-5 άτομα, νεαροί, τους οποίους τους απώθησαν γυρίζοντας και του λένε «πάρτε δρόμο›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έδειξαν πιστόλι;

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Βεβαίως. Αφού τα κράταγαν στα χέρια. Και έφυγαν αλλά με ένα τρόπο. Αυτό που εμένα μου έκανε εντύπωση πολύ ήταν ο τρόπος. Δηλαδή όπως έδρασαν και όπως έφυγαν. Σαν να πήγαιναν περίπατο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και προς τα πού πήγαν; Στο βανάκι;

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Ξαναεπιστρέψανε προς τη Φιλελλήνων. Εγώ δεν ήξερα ότι το αμάξι είναι δικό τους, τους είδα όταν μπήκαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπήκαν λοιπόν;

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Μπήκαν μέσα στο αμάξι. Πέρασε περίπου 1 λεπτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δύο άτομα.

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Δύο άτομα. Πέρασε περίπου 1 λεπτό. Το αμάξι δεν ξεκινάει. Εμείς είμαστε στη γωνία ακριβώς. Μιλάμε τώρα σε μια απόσταση ούτε 10 μ. Ξαφνικά ανοίγει η πόρτα και βγαίνουν οι 2 και βγαίνει και τρίτος. Ο τρίτος κράταγε κάτι φακέλους. Ντοσιέ ήταν 3-4.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κι αυτός ψηλός;

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοντός;

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Μέτριο ύψος. Ίσως λίγο πιο ψηλός από μένα, δεν ξέρω. Κάπου εκεί ήταν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτόν τον είδατε στο πρόσωπο;

Γ. ΜΠΟΥΑΣ: Είδα, αλλά δεν μπορούσα να συγκρατήσω. Ίσως ήταν μεταμφιεσμένοι, ξέρω εγώ, φορούσαν περούκες, πάντως μαλλιά είχε κι αυτός πολύ. Έτσι κάπως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως πρέπει να διακόψουμε να φύγουμε και να τα πούμε αύριο διότι υπάρχει κάποια κόπωση και δεν θέλω να επιβαρύνουμε. Αύριο 9 η ώρα.