Πολιτιστικά
Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013 10:15

Πλούσιο σε ιδέες αλλά φτωχότερο οικονομικά το 15ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ

«Φτωχότερο», οικονομικά,  από κάθε άλλη χρονιά (διοργανώνεται φέτος με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ - ποσό που εξασφαλίστηκε από τα ΕΣΠΑ και πρόγραμμα Media της Ευρωπαϊκής Ένωσης), το Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ παραμένει πλούσιο σε ιδέες. 

Η βραβευμένη ταινία της Μπες Κάργκμαν «Πρώτη θέση / First Position» - που καταγράφει τον σκληρό κόσμο του επαγγελματικού κλασικού χορού και ανήκει στην ενότητα «Μικρές Αφηγήσεις» -  κηρύσσει σήμερα την έναρξη του φετινού 15ου Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη.

«Φτωχότερο», οικονομικά,  από κάθε άλλη χρονιά (διοργανώνεται φέτος με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ - ποσό που εξασφαλίστηκε από τα ΕΣΠΑ και πρόγραμμα Media της Ευρωπαϊκής Ένωσης), το Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ παραμένει πλούσιο σε ιδέες.  Από τις 15 έως τις 24 Μαρτίου η διοργάνωση γιορτάζει τα 15 της χρόνια στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη.

Σημαντική απουσία, αυτή του 72χρονου Χιλιανού ντοκιμαντερίστα Πατρίτσιο Γκουσμάν, του μοναδικού επίσημου προσκεκλημένου του φετινού Φεστιβάλ, ο οποίος είχε ένα ατύχημα που θα τον κρατήσει στη Χιλή.

Ταινίες για την παγκόσμια οικονομική κρίση, για τους ανθρώπους και τον μεταλλασσόμενο ψυχισμό τους, για το παρελθόν αλλά και το διαγραφόμενο μέλλον, καθώς και για θεατές που φιλοδοξούν να διαφοροποιηθούν από τα «πνευματικά καθοδηγούμενα από τα ΜΜΕ πρόβατα» (όπως αυτό της εμπνευσμένης αφίσας της διοργάνωσης) είναι τα 196 φιλμ που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ.

Στην τρίτη θέση πανευρωπαϊκά

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ότι το Φεστιβάλ κατάφερε στα 15 χρόνια από την ίδρυσή του να αναρριχηθεί στην τρίτη θέση πανευρωπαϊκά και να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες διεθνώς διοργανώσεις στο χώρο του ντοκιμαντέρ.

Κινηματογραφική βιβλιοθήκη

Αναφορά έγινε επίσης και στην ίδρυση της μεγαλύτερης κινηματογραφικής βιβλιοθήκης στη χώρα, στην Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης (κτίριο Μουσείου Κινηματογράφου). Περισσότερα από 8.000 κινηματογραφικά βιβλία και περιοδικά (μεταξύ των οποίων η κινηματογραφική βιβλιοθήκη του ιδρυτή του Φεστιβάλ κινηματογράφου, Παύλου Ζάννα) περιλαμβάνει η βιβλιοθήκη της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης που θα εγκαινιασθεί στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 15ου Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ. Στις συλλογές αυτές περιλαμβάνονται κινηματογραφικά βιβλία (εκδόσεις για την ιστορία, τη θεωρία και την αισθητική του κινηματογράφου, για κινηματογραφικά είδη και εθνικές κινηματογραφίες, λεξικά και ετήσιοι οδηγοί, μονογραφίες σκηνοθετών, βιογραφίες ηθοποιών, κινηματογραφικά σενάρια κ.ά.), καθώς και ελληνικά και ξένα κινηματογραφικά περιοδικά, ορισμένα εκ των οποίων υπάρχουν στο σύνολο των τευχών τους.

Μέρος της συλλογής της Βιβλιοθήκης είναι ήδη ψηφιοποιημένο ενώ η διαδικασία της ψηφιοποίησης συνεχίζεται με την υλοποίηση νέου εγκεκριμένου ΕΣΠΑ. Η ανακαίνιση του χώρου της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

58 ελληνικές παραγωγές

Το Φεστιβάλ στηρίζει ενεργά τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, βοηθά τους έλληνες ντοκιμαντερίστες να βρουν τον δικό τους τρόπο έκφρασης και ενισχύει με όποιο τρόπο μπορεί την παρουσία τους στην διεθνή αγορά. Κάθε χρόνο και πιο δυναμική, η ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστεί και φέτος, με 58 ελληνικές ταινίες οι οποίες αποτυπώνουν με τόλμη μια πραγματικότητα που αναδιαμορφώνεται στη δίνη κοινωνικών ζυμώσεων. Η διοργάνωση δίνει την ευκαιρία σε ελληνικά ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής (που έχουν ολοκληρωθεί 18 μήνες πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ) και για τα οποία θα κατατεθεί σχετική αίτηση, να προβληθούν σε ένα από τα τμήματά του.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Το τμήμα των ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ανθρώπινα Δικαιώματα», το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Διεθνή Αμνηστία, συστάθηκε με σκοπό να ρίξει φως στην βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία θα απονείμει για έβδομη χρονιά ένα ειδικό βραβείο στην καλύτερη ταινία του τμήματος.

Κοινωνία και περιβάλλον

Αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ που αποτυπώνουν τις τραγικές επιπτώσεις της ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον και το αντίτιμο που «πληρώνει» η ανθρωπότητα, συγκλονίζουν και ευαισθητοποιούν τον θεατή επάνω σε ένα ζήτημα που επιτάσσει άμεση δράση και αφορά στην ίδια μας την επιβίωση. Στο πλαίσιο του τμήματος «Κοινωνία και Περιβάλλον» έχει καθιερωθεί ένα βραβείο το οποίο απονέμει επιτροπή της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, στην καλύτερη ταινία της ενότητας.

Κι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τον βασικό κορμό του προγράμματος του Φεστιβάλ συνθέτουν, επίσης, οι καθιερωμένες ενότητες «Όψεις του κόσμου», «Καταγραφή της Μνήμης», «Πορτρέτα-Ανθρώπινες Διαδρομές», «Μικρές Αφηγήσεις», ενώ από φέτος η ενότητα «Μουσική» μετονομάζεται σε «Μουσική και Χορός» και περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ που εστιάζουν και στις δυο αυτές μορφές τέχνης.

Έκθεση φωτογραφίας

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 15ου Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, πραγματοποιείται η έκθεση φωτογραφίας «Θεσσαλονίκη 101» από αύριο έως τις 24 Μαρτίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι). Πρόκειται για μια διοργάνωση που πραγματοποιείται  με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και της Καναδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από 14 συμμετέχοντες, τα οποία προέκυψαν από το ομότιτλο εργαστήρι δημιουργικής φωτογραφίας για νέους, που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2013 μέσω διαδικτύου με καθηγητή τον Ιρανοκαναδό φωτογράφο Μπάμπακ Σαλαρί.

Μετά το πέρας της διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη,  επιλογές των ταινιών του Φεστιβάλ θα μεταφερθούν για προβολές σε 40 πόλεις καθώς και σε 20 φυλακές ανά τη χώρα.