Κόσμος
Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013 20:08

Τηλεφωνικά συγχαρητήρια Ομπάμα στον Ξι Τζινπίνγκ

Τα συγχαρητήριά του για την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα στην Κίνα μετέφερε τηλεφωνικώς στον Ξι Τζινπίνγκ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα.

Τα συγχαρητήριά του για την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας μετέφερε στον Ξι Τζινπίνγκ ο αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφώνημά του μετά την εκλογή του από τη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση στο Πεκίνο.

Ο κ. Ομπάμα σημείωσε απευθυνόμενος στον κ. Τζινπίνγκ ότι η Ουάσιγκτον ευελπιστεί σε συνεργασία με τη νέα ηγετική ομάδα του Πεκίνου.

«Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντικά σχέση, και είναι μεγάλη η σειρά των ζητημάτων τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε τακτική βάση», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, όταν ερωτήθηκε κατά πόσον ο πρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε στον κινέζο ομόλογό του ζητήματα διαδικτυακής ασφάλειας.

Οκ. Κάρνεϊ αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω διευκρινήσεις.

Η Ξι Τζινπίνγκ εξελέγη πρόεδρος της Κίνας νωρίτερα την Πέμπτη, ολοκληρώνοντας την ομαλή μετάβαση αρμοδιοτήτων από τον προκάτοχό του, Χου Τζιντάο, στον ίδιο.

Ο 59χρονος κ. Τζινπίνγκ είχε εκλεγεί επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και της ανώτατης στρατιωτικής επιτροπής τον περασμένο Νοέμβριο.