Πολιτική
Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013 17:03

Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της Ελλάδας ζητεί ο Ευ. Βενιζέλος

Στην ανάγκη να σταλεί ένα «μήνυμα σταθερότητας και ασφάλειας» προς τις αγορές, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τους θεσμικούς της εταίρους, εστίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κινήματος.

Στην ανάγκη να σταλεί ένα «μήνυμα σταθερότητας και ασφάλειας» προς τις αγορές, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τους θεσμικούς της εταίρους, εστίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κινήματος.

«Εχει πολύ μεγάλη σημασία να καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα είναι σε δρόμο σταθερότητας, ότι έχει ξεπεράσει το πρόβλημα και έχει την καθαρή στήριξη των εταίρων της σε αυτό», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, προειδοποιώντας πως αν ανακυκλωθεί η συζήτηση που υπήρχε έως τον Νοέμβριο θα είναι «εξαιρετικά βλαπτικό», όχι μόνο για την Ελλάδα και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, «αλλά και για τον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι η χώρα δεν αντέχει οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά, νέα δημοσιονομικά μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα, προσθέτοντας ότι οι θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες είναι πολύ μεγάλες και «κανείς δεν μπορεί να ζητήσει κάτι παραπάνω από αυτό που υφίστανται».

Επισήμανε ακόμη ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ δεν πρέπει να δημιουργούν την εντύπωση ότι κάνουν κάποιου είδους ενδοκυβερνητικό συνδικαλισμό και υπογράμμισε ότι το σημαντικό είναι η κυβέρνηση να οργανώνεται και να λειτουργεί, «με τρόπο που δεν αφήνει περιθώριο να γίνεται αυτό».

«Μας ενδιαφέρει η στρατηγική επιτυχία της χώρας και όχι ο πολιτικός συνδικαλισμός», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στην αντιπολίτευση διερωτήθηκε «εάν θέλει να πετύχουμε ως χώρα ή να αποτύχουμε για να στήσουν το χορό του λαϊκισμού και της δημαγωγίας». Διευκρίνισε δε, ότι δεν περιμένει απάντηση από την ηγεσία της αντιπολίτευσης, αλλά «να σκεφτεί ο πολίτης την ψήφο του».

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη θέση του ότι τα «περιβόητα» λάθη του ΔΝΤ και των εταίρων, δεν είναι τεχνικά, αλλά πολιτικά και ιδεολογικά και πως υπάρχει πολιτική σύγκρουση μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών πολιτικών.

Σημείωσε επιπλέον ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα έπρεπε να ξεκινήσει από τη ρήτρα βαθύτερης ύφεσης, κάτι που το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει από την αρχής της συγκρότησης της κυβέρνησης, για να δημιουργηθεί το δημοσιονομικό πλαίσιο και, εν συνεχεία, να ληφθούν τα όποια δημοσιονομικά μέτρα στο πλαίσιο αυτό. «Επαναλαμβάνουμε το ίδιο τώρα, γιατί και τώρα μπορεί να υπάρξουν αποκλίσεις, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσουν σε νέα μέτρα, αλλά πρέπει να απορροφηθούν, μέχρι το τέλος του προγράμματος προσαρμογής».

Ο κ. Βενιζέλος ανέπτυξε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ στα βασικά θέματα των συζητήσεων με την τρόικα. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης και πλήρους εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς ιδιώτες και επιχειρήσεις, αλλά και ρυθμίσεων σε σχέση με την εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, διότι αλλιώς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα έχουν τα έσοδα που χρειάζονται για να εκτελεστεί καλά ο προϋπολογισμός.

Παράλληλα επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, σημειώνοντας ότι «δεν κερδίζουν ούτε οι τράπεζες ούτε η κοινωνία από τα "κόκκινα" δάνεια».

Όσον αφορά στο Ειδικό Τέλος Ακινήτων που εισπράττεται μέσω ΔΕΗ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι από αυτό, το δημόσιο αντλεί 2 δισ. ευρώ, ότι «σώσαμε όλη την υπόθεση» και πως πρέπει, όμως, να αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα είναι καλύτερος, δικαιότερος και εξίσου αποτελεσματικός. Ζήτησε, παράλληλα, από όσους επέκριναν, τότε, το μέτρο αυτό και, σήμερα, σηκώνουν μαζί τα βάρη, να αναγνωρίσουν το λάθος τους.

Όπως τόνισε ακόμη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν και να διασφαλιστεί η «ελληνικότητά» τους, ενώ πρέπει, κατά τον ίδιο, να επαναξιολογηθεί το σύστημα της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης.

Για την αντιμετώπιση της ανεργίας ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε στην τρόικα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη 500.000 θέσεων εργασίας και δημιουργίας 200.000 νέων θέσεων απασχόλησης, για τη στήριξη των 400.000 οικογενειών που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο.

Σε ό,τι αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι  «δεν μας φοβίζουν οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση», τονίζοντας ότι «εμείς θέλουμε αξιολόγηση δομών και προσωπικού, αξιοκρατία και κινητικότητα και να εφαρμοστεί ο ισχύων νόμος για το πειθαρχικό δίκαιο στον δημόσιο τομέα».

Αναφερόμενος στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι εστάλησαν «πολύ καθαρά μηνύματα», και ότι η ανανέωση που υπήρξε δεν είναι μόνο βιολογική αλλά και πολιτική. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι υποχρέωσή του να διασφαλίσει ίση αφετηρία για όλα τα νέα στελέχη, ενώ για τον ρόλο του γραμματέα, προτείνοντας τον Νίκο Ανδρουλάκη, είπε ότι πρέπει να είναι «συντονιστής, μεταξύ ίσων μελών της ΚΠΕ, να διασφαλίζει τη σύνθεση και να εκφράζει την ανανέωση».

«Κάποιοι μίλησαν για "ηχηρές απουσίες", οι οποίες εξετέθησαν πιστεύω και πολιτικά και ηθικά, στην ηχηρή παρουσία της κοινωνικής βάσης και την ηχηρή καθαρότητα των αποφάσεων του συνεδρίου», παρατήρησε.