Ένα αρκετά συνηθισμένο μοτίβο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας είναι τα όπλα που «αναγνωρίζουν» τον κάτοχό τους, και δεν λειτουργούν (ή αντιδρούν…βίαια) εάν διαπιστώσουν πως δεν είναι αυτός που τα έχει στο χέρι του.
Ένα αρκετά συνηθισμένο μοτίβο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας είναι τα όπλα που «αναγνωρίζουν» τον κάτοχό τους, και δεν λειτουργούν (ή αντιδρούν…βίαια) εάν διαπιστώσουν πως δεν είναι αυτός που τα έχει στο χέρι του.
Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει να κινείται η τεχνολογία BodyCom, της Microchip Technology, που ουσιαστικά χρησιμοποιεί το ανθρώπινο σώμα ως τμήμα μίας διαδικασίας εξακρίβωσης στοιχείων από πλευράς συσκευών που οι κάτοχοί τους θα προτιμούσαν να μπορούν να λειτουργούν μόνο οι ίδιοι.
Το BodyCom αποτελεί στην ουσία ένα σύστημα επικοινωνίας μικρής εμβέλειας, που χρησιμοποιεί το σώμα ως «αγωγό» επικοινωνίας μεταξύ δύο σημείων- ένα στη συσκευή και ένα στο σώμα (π.χ ένα μικρό αντικείμενο, όπως μία μικρή αλυσίδα, ειδικά για αυτό το σκοπό στην τσέπη, και ένα ειδικό touch pad στην «φυλασσόμενη» συσκευή). Εάν το κύκλωμα «κλείνει» με επιτυχία, η συσκευή λειτουργεί κανονικά, εάν όχι, παραμένει κλειδωμένη.
Η εταιρεία θεωρεί πως η συγκεκριμένη μέθοδος ταυτοποίησης είναι απλούστερη και οικονομικότερη σε σχέση με κάθε άλλη, και ευελπιστεί πως κάποια στιγμή θα αρχίσει να ενσωματώνεται σε καταναλωτικές συσκευές κάθε είδους- από «έξυπνες» κλειδαριές, μέχρι όπλα και εργαλεία.
Σύμφωνα με το ΜΙΤ Technology Review, ο Έντουαρντ Ντίας, στέλεχος της Microchip Technology, ανέφερε πως το BodyCom χρησιμοποιείται ήδη από μία εταιρεία στην Ιταλία, για να εξασφαλίζει ότι οι μοτοσικλετιστές δεν θα φεύγουν από το πάρκινγκ χωρίς να φορούν κράνος.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ίδιος, η ιδέα δεν είναι καινούρια, καθώς «προσωπικά» δίκτυα τέτοιου είδους, που χρησιμοποιούν το ανθρώπινο σώμα ως «ενδιάμεσο», είχαν περιγραφεί πρώτη φορά από τον Τόμας Ζίμερμαν στη διατριβή του για το ΜΙΤ το 1980.
Αυτό που κάνει το σύστημα είναι να ανταλλάσσει σήματα μεταξύ της «βάσης» και του αντικειμένου- «κλειδιού» : η βάση στέλνει αρχικά ένα σήμα 125 kilohertz μέσω του σώματος και το «κλειδί» απαντά με ένα σήμα επιβεβαίωσης 8 megahertz. Οι συγκεκριμένες συχνότητες, κατά τον Ντίας, έχουν επιλεγεί επειδή «λειτουργούν» σωστά μέσω του ανθρωπίνου σώματος- και ο ίδιος θεωρεί πως κάποια στιγμή δεν θα χρειάζεται καν επαφή, καθώς η τεχνολογία θα είναι σε θέση να «αναγνωρίσει» τον χρήστη ακόμα και από μικρή απόσταση.
Το κόστος ενσωμάτωσής της σε μία συσκευή θα είναι πολύ χαμηλό (3-4 δολάρια), αλλά ακόμη δεν έχει βρεθεί κάποιος τρόπος να γίνεται αντιληπτό εάν αυτός που φέρει το αντικείμενο- «κλειδί» είναι ο νόμιμος κάτοχός του, ή κάποιος ο οποίος απλά το έχει αποσπάσει από αυτόν- ωστόσο θεωρείται πως αυτό θα είναι το επόμενο βήμα.