Πολιτική
Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013 14:17

Γραπτά υπομνήματα από τους συγγενείς Γ. Παπακωνσταντίνου

Γραπτά υπονήματα κατέθεσαν οι συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Τον έλεγχο του ΣΔΟΕ για τις καταθέσεις τους αναμένει η Επιτροπή. Τι είπε ο πρόεδρος της Προανακριτικής Χρ. Μαρκογιαννάκης για την άρνησή τους να εμφανιστούν ενώπιον των μελών της.

Γραπτά υπομνήματα κατέθεσαν στην προανακριτική επιτροπή που ερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, οι τέσσερις στενοί συγγενείς του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Μεταξύ άλλων χαρακτηρίζουν αβάσιμες τις υποψίες σε βάρος τους για τέλεση αξιόποινων πράξεων, κάνουν λόγο για ατυχείς συμπτώσεις, υποστηρίζουν ότι οι επίμαχοι λογαριασμοί τους υπερκαλύπτονται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους και εξηγούν ότι δεν θα παρουσιαστούν ενώπιον των μελών της Επιτροπής διότι έχουν ήδη καταθέσει ως ύποπτοι στους οικονομικούς εισαγγελείς και κάθε απάντησή τους είναι δυνατόν να δώσει λαβή κατηγορίας εναντίον τους.

Τα υπομνήματα  συνοδεύονται και από τις έγγραφες εξηγήσεις που έδωσαν η Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγος της Συμεών Σικιαρίδης και ο γαμπρός της, Ανδρέας Ρωσσώνης, προς τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Σημειώνεται ότι οι συγγενείς το πρώην υπουργού κατηγορούνται για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε υπεξαγωγή και νόθευση δημοσίου εγγράφου, με σκοπό προσπορισμό αθέμιτου οφέλους, με ζημιά σε βάρος του δημοσίου άνω των 150.000 ευρώ, της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος της φοροδιαφυγής με φόρο άνω των 150.000 ευρώ και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Εν αναμονή του ΣΔΟΕ για τις καταθέσεις

Τον έλεγχο του ΣΔΟΕ για τις καταθέσεις τους αναμένει σήμερα το απόγευμα ή αύριο, η Επιτροπή, όπως έκανε γνωστό σε δηλώσεις του στη δημόσια ραδιοφωνία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης. 

Όσο για την άρνησή τους να προσέλθουν στην Επιτροπή για να καταθέσουν, ο κ. Μαρκογιαννάκης παραδέχηκε ότι «πράγματι κατά νόμο κανείς δεν υποχρεούται να καταθέσει πράγματα τα οποία στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του, και προπάντων δεν υποχρεούται να καταθέσει χωρίς τον νομικό του συμπαραστάτη».

«Υπάρχει ένα πλέγμα διατάξεων προστατευτικών, αλλά εγώ δεν ξέρω αν συντρέχουν αυτήν τη στιγμή αυτές οι προϋποθέσεις. Θα δούμε στις 6:30 το απόγευμα», προσέθεσε ο κ. Μαργκογιαννάκης, ενώ για το αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις βίαιης προσαγωγής, απάντησε:

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που συνέτρεχαν σε άλλες περιπτώσεις, όπως Εφραίμ και Αρσένιος. Το να έρθει η βίαιη προσαγωγή δεν είναι τίποτα. Το να υποχρεώσουμε παρά την άρνηση να καταθέσει είναι το πρόβλημα. Μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στη πορεία, εφόσον κάνεις αντιδικονομικές ενέργειες».