Κόσμος
Δευτέρα, 12 Μαΐου 2003 09:29

Πάουελ : «Πρακτικά μέτρα» για ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών-Παλαιστινίων

Τη λήψη «πρακτικών μέτρων» για την προώθηση της ειρήνης, ζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, καλώντας τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν τις συνομιλίες και να μην αποσπαστεί η προσοχή τους από ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν να συζητηθούν στο μέλλον.

Ο Πάουελ είχε το Σαββατοκύριακο επαφές με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Αμπού Μάζεν, αγνοώντας πάντως τον πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ. «Χαιρετίζουμε τα θετικά βήματα, τα πολιτικά βήματα που έχουν ήδη ληφθεί από τους Παλαιστινίους αξιωματούχους στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων και της ειρήνης, αλλά πρέπει να δούμε επίσης μιά ραγδαία, αποφασιστική δράση από τους Παλαιστινίους για τον αφοπλισμό και τη διάλυση της υποδομής της τρομοκρατίας» τόνισε ο Πάουελ και πρόσθεσε ότι «χωρίς μιά τέτοια δράση,οι καλύτερες προσπάθειές μας θα αποτύχουν».

«Απαιτούμε επίσης πραγματικά βήματα από το Ισραήλ. Συζήτησα με τον πρωθυπουργό Σαρόν τα πραγματικά βήματα που πρέπει να ληφθούν για να εξομαλυνθεί η κατάσταση των πολιτών και να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα ειρήνης», τόνισε ο Πάουελ.

Ο επικεφαλής του State Department, που αναμένεται σήμερα στο Κάϊρο για συνομιλίες με τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, κάλεσε τις δύο πλευρές να υιοθετήσουν τον «οδικό χάρτη» για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

«Η αποδοχή του οδικού χάρτη θα δείξει την αποφασιστικότητα σας να αδράξετε αυτή την μοναδική ευκαιρία», τόνισε ο Πάουελ και πρόσθεσε : Η υπόσχεσή μας να στηρίξουμε την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους δεν μπορεί να υλοποιηθεί όσο οι τρομοκράτες σπέρνουν θάνατο και πόνο σε αθώους πολίτες. Παράλληλα επεσήμανα στον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν ότι το Ισραήλ θα πρέπει να συμβάλλει στην βελτίωση των συνθηκών ζωής των Παλαιστινίων και να σεβαστεί περισσότερο την αξιοπρέπεια τους».

Οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών έγιναν το βράδυ της Κυριακής στην Ιεριχώ, μετά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμπού Μάζεν.

Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τους εποικισμούς και τις δολοφονίες στελεχών των Παλαιστινίων, να απελευθερώσει τους Παλαιστινίους κρατουμένους και να επιτρέψει την ελέυθερη διακίνηση του Αραφάτ στις παλαιστινιακές περιοχές. Ο Αμπού Μάζεν κάλεσε ακόμη τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αποδεχθεί τον οδικό χάρτη και όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν απ΄αυτόν.

«Είναι επιτακτικό η κυβέρνηση του Ισραήλ να εγκρίνει το σχέδιο για να επαναληφθεί ο ειρηνευτικός διάλογος. Ωστόσο, ο οδικός χάρτης δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί κατά το δοκούν, όπως είχε συμβεί με προηγούμενα ειρηνευτικά σχέδια... αλλά να γίνει αποδεκτός στο σύνολό του ως βάση διαπραγμάτευσης», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, που είχε συναντηθεί νωρίτερα με τον Κόλιν Πάουελ υποστήριξε, ότι, οι Παλαιστίνιοι είναι αυτοί που θα πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα. «Αυτό που απαιτείται τώρα είναι δράση εναντίον των παλαιστινιακών τρομοκρατικών οργανώσεων που σε συνεργασία με την διεθνή τρομοκρατία δολοφονούν ισραηλινούς πολίτες. Έχει περάσει η εποχή των διακηρύξεων και υποσχέσεων. Περιμένουμε να δούμε να γίνονται ουσιαστικά βήματα από την άλλη πλευρά», τόνισε ο Σαρόν.

Εκπρόσωπος της Χαμάς υποστήριξε πάντως, ότι, οι δηλώσεις Σαρόν για την αναγκαιότητα πάταξης της παλαιστινιακής τρομοκρατίας αποτελούν «έκκληση για εμφύλιο πόλεμο». Στόχος του ήταν «να θέσει τέλος στην παλαιστινιακή αντίσταση και να διαλύσει τις οργανώσεις που μάχονται στην Παλαιστίνη», δήλωσε ο Αμπντελαζίζ αλ-Ραντίσι, υπεύθυνος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα ξημερώματα ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε πλήρως τη Λωρίδα της Γάζας, λίγες ώρες μετά την χαλάρωση αυτού του μέτρου. «Λαμβανομένων υπ΄όψη των σκέψεων για την ασφάλεια αποφασίσθηκε να επιβληθεί ολικός αποκλεισμός στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι νεωτέρας διαταγής», αναφέρεται σε ανακοινωθέν του στρατού.

«Στο πλαίσιο του αποκλεισμού απαγορεύεται στους Παλαιστινίους και στους ξένους υπηκόους να εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας, ή να εξέρχονται, με εξαίρεση τους διπλωμάτες και τις ανθρωπιστικές περιπτώσεις», τονίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν.

Το μέτρο αυτό πλήττει κυρίως 15.000 Παλαιστινίους εργαζομένους, που είχαν λάβει την Κυριακή άδεια για να επιστρέψουν στο Ισραήλ για να εργασθούν. Οι άδειες αυτές ανακλήθηκαν σήμερα.

Η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ότι ο Σαρόν θα συναντηθεί με τον Αμπού Μάζεν την προσεχή Παρασκευή. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί στις 20 Μαΐου στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζωρτζ Μπους.