Περιβάλλον
Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013 12:11

Ώθηση στη γεωθερμία από την Παγκόσμια Τράπεζα

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε τη δημιουργία ταμείου με στόχο την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες, με έμφαση στη γεωθερμία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε τη δημιουργία ταμείου με στόχο την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες, με έμφαση στη γεωθερμία. Τα αποκαλυπτήρια του σχεδίου έγιναν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για τη Γεωθερμία, στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, που καλύπτει πάνω από το εν τέταρτο των ενεργειακών της αναγκών από πηγές θερμικής ενέργειας της γης, τις οποίες διαθέτει σε αφθονία.

«Η γεωθερμική ενέργεια έχει τριπλό όφελος για τις αναπτυσσόμενες χώρες: αποτελεί ενέργεια καθαρή, αξιόπιστη, που παράγεται στην ίδια τη χώρα», ανέφερε σε γραπτή της ανακοίνωση με αφορμή την παρουσίαση του σχεδίου η διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι. «Τουλάχιστον σαράντα χώρες θα μπορούσαν να καλύψουν με τη γεωθερμία σημαντικό ποσοστό της ζήτησης σε ηλεκτρικό ρεύμα.»

Στόχος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι το ταμείο να προικοδοτηθεί με 500 εκατομμύρια δολάρια για έργα πάνω σε νέες εγκαταστάσεις γεωθερμίας. Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε διάσκεψη δωρητών εντός του έτους, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αξιολογηθεί η βιωσιμότητα των διαφόρων προτάσεων και θα ληφθούν αποφάσεις για τη διοχέτευση πόρων.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια, πλούσια γεωθερμικά πεδία υπάρχουν σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες και περιοχές, π.χ. της ανατολικής Αφρικής, της νότιας Ασίας, της Κεντρικής Αμερικής ή στις Άνδεις. Η προετοιμασία για την εκμετάλλευσή τους, ωστόσο, είναι δαπανηρή, καθώς μόνο η μελέτη βιωσιμότητάς τους στοιχίζει έως και 25 εκ. δολάρια.

«Ήδη η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ισλανδία συνεργάζονται στο πλαίσιο μιας 'Γεωθερμικής Συμφωνίας' για την υποστήριξη επιφανειακών μελετών και την παροχή τεχνικής βοήθειας σε χώρες της Μεγάλης Κοιλάδας του Ρήγματος, στην Αφρική: συμμετέχουν η Τανζανία, το Μπουρούντι, η Ρουάντα, η Ουγκάντα και η Αιθιοπία, ενώ σύντομα αναμένεται να ενταχθεί και η Ζάμπια», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός.

Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε αρχικά επενδύσει 73 εκ. στην ανάπτυξη της γεωθερμίας, το 2007, ποσό που αυξήθηκε στα 336 εκ., πέρυσι, και αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% των πόρων που προβλέπονται για την ανανεώσιμη ενέργεια.