Διπλό αστρικό σύστημα «καφέ νάνων», σε απόσταση μόλις 6,5 ετών φωτός από τον πλανήτη μας -το τρίτο κοντινότερο στη Γη, ανακάλυψαν αστρονόμοι.
Διπλό αστρικό σύστημα «καφέ νάνων», σε απόσταση μόλις 6,5 ετών φωτός από τον πλανήτη μας -το τρίτο κοντινότερο στη Γη, ανακάλυψε ο καθηγητής αστρονομίας του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια Κέβιν Λούμαν.
Πρόκειται για άστρα μικρής μάζας, τα οποία ποτέ δεν έγιναν τόσο καυτά, όσο χρειαζόταν για να πυροδοτηθεί στο εσωτερικό τους η πυρηνική σύντηξη που μετατρέπει το υδρογόνο σε ήλιο. Έτσι, απέτυχαν να μετατραπούν σε ήλιους, με συνέπεια να παραμείνουν κρύα και αχνά, μοιάζοντας περισσότερο με γιγάντιους πλανήτες όπως ο Δίας, παρά με άστρα όπως ο Ήλιος.
Ο αμερικανός αστρονόμος ανέφερε ότι το γειτονικό σύστημα -με την ονομασία WISE 1049-5319- θα αποτελέσει στόχο μελλοντικών παρατηρήσεων για να διαπιστωθεί αν έχει πλανήτες σε τροχιά γύρω από τα δύο άστρα του.
Η ανακάλυψη έγινε με το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο WISE της NASA, το οποίο εκτοξεύτηκε το 2009 και μπορεί να «βλέπει» τέτοια αχνά άστρα. Οι δύο «καφέ νάνοι» απέχουν μεταξύ τους περίπου την τριπλάσια απόσταση Ήλιου - Γης και ολοκληρώνουν μια περιφορά το ένα γύρω από το άλλο σχεδόν κάθε 25 γήινα χρόνια.
Το δεύτερο κοντινότερο άστρο, του Μπάρναρντ, απέχει περίπου έξι έτη φωτός και ανακαλύφθηκε το 1916, ενώ το πιο κοντινό στη Γη είναι το τριπλό αστρικό σύστημα Άλφα Κενταύρου, ένα από τα αχνά άστρα του οποίου, ο Εγγύς Κενταύρου, απέχει μόλις 4,2 έτη φωτός.
Οι αστρονόμοι απέκλεισαν το ενδεχόμενο το διπλό αστρικό σύστημα που μόλις ανακαλύφθηκε, να είναι το λεγόμενο άστρο «Νέμεσις», που μερικοί υποστηρίζουν ότι αποτελεί τον άγνωστο έως τώρα (και δυνητικά επικίνδυνο) συνοδό του δικού μας Ήλιου.
Όπως είπε ο Κέβιν Λούμαν, «μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ότι το νέο σύστημα των ''καφέ νάνων'' αποτελεί ένα τέτοιο αντικείμενο, επειδή κινείται πολύ γρήγορα στον ουρανό για να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο μας».
Πηγή: ΑΜΠΕ